2017. január 13., péntek

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!

A világ macskaszemmel

Erzsébet Fenevadova minden idők legnagyobb celebritása. Egy igazi bundás királynő, szőrös fülű, bajszos díva, szupermodell, politikai szakkomentátor asszony... Sokoldalúsága szinte felsorolhatatlan, bölcsessége káprázatos - többek között ezért is teljesen jogos várományosa az elnökasszonyi posztnak.

Hívei tudják, hogy életük Erzsébet útmutatásai nélkül mit sem érne. Nagyságát gyakorta versben is megéneklik, az írástudatlanok pedig Erzsébet kifinomult ízlésének eleget téve tonhalban fejezik ki mélységes tiszteletüket.

Erzsébet jelenleg Budán, a Hotel Wardrobe Wellness Superior***** Elnöki Lakosztályában él. Sajnos szingli. Pillanatnyilag csak egyetlen, hozzá méltatlan udvari szolgálója, Gergely próbálja megteremteni a kivételes nagyságához illő körülményeket.

Erzsi és szolgálója, Gergely egy igazán nagyszerű páros. Ennyire érezni egymás rezdüléseit, ennyire alárendelni egymásnak mindennapi dolgainkat, csak két ilyen nagyszerű teremtmény képes. Nem is tudom, ki a nagyszerűbb, Gergely, aki képes Erzsébetet, ezt a gyönyörű, fenséges macskát ennyire kiszolgálni, mellette aludni az ágyban, ha lepisili az ágyneműt, akkor természetesen azonnal beindítani a fertőtlenítő mosodát, ha lehányja a gyönyörű szőnyeget, akkor kitakarítani, vagy éppen káromkodva a másik oldalra fordulni. szóval tehetség kell ehhez, hogy mindig tudja, mit kell éppen csinálni, hogy Erzsi elégedett legyen. Vagy sem.

A hangnem, amit Erzsébettel szemben használ nem biztos, hogy célravezető, de felettébb mulatságos, a vízipisztolyos módszer szintúgy, ezt régóta készülök már a zöldséges kiskertünket szaratónak használó szomszéd macskákon kipróbálni. Volt, hogy hangosan nevettem, sokáig. Hol azért, mert Gergely megmondta a magáét, hol azért mert Erzsébet részletezte, hogy Gergely hasalva nézte, amint ő a szaratóban a Sport-szeleteket nyomkodta. Aztán pedig ő nézte Gergelyt hasonló esemény közben. Az illusztrációk is nagyon jók, kifejezetten szerettem nézegetni őket.

De ne is vesztegessünk több szót Gergelyre, hiszen itt Erzsébet az egyéniség, aki tökéletesen tisztában van vele, hogy ő az evolúció csúcsa, maga az isteni tökéletesség, aki körül a világ és Gergely forog.

Bár ő is egyszerű kiscicaként kezdte, de felnővén megmutatkozott királynői méltósága és megtalálta magának a majdnem tökéletes háziszolgát, aki nagyon jól megtanulta a dolgokat, remekül tud púderillatú almot szitálni, enni ad és szállást biztosít Erzsébetnek. Néha érthetetlen módon megráncigálja, megdögönyözi a pofiját, de az Elnökasszony úgy van vele, ennyit ki lehet bírni, hogy mindig legyen friss Riomáré a hűtőben.

Erzsébet igencsak mozgalmas életet él, egyszer el is tűnt három napra, vendégségben is volt, vadászott is már, sőt egyszer már karácsonyfája is volt és kutyákkal is találkozott, no meg Gergely életének szerelmeivel. Mind a nagyon sokkal.

Időnként idegállapotba jön, és akkor nem olyan jó. Se neki, se Gergelynek. De ha békén hagyják őfenségességét, ha nyugodtan heverészhet naphosszat a macskabútoron, akkor ő a világ legnyugodtabb macskája. 


Nagyon-nagyon remek kikapcsolódás volt Erzsébet Elnökasszony életét megismerni, belelátni mindennapjaiba, minden tiszteletem Gergelyé, aki ennyire imádja őt, és ilyen tökéletesen gondját viseli. 

Nagy jövő áll még előttük, ha eljön az idő szavazzunk mindenképpen Erzsire! Puszi, Bea

A könyvet köszönöm a Libri Kiadónak!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése