2016. május 21., szombat

Aage Gilberg: Sok eszkimó - egy orvos

"Már kölyökkoromban különösen érdeklődtem a világ legnagyobb szigete, Grönland iránt. Hogyne, hiszen ott élnek az eszkimók, akik egész nap nem csinálnak egyebet, mint kajakon, meg kutyafogatos szánkón utaznak! Mennyire irigyeltem őket! Észak felé húzó vágyaim kis részben kielégültek tizenötéves koromban. Vizsga után csodálatos utat tehettem a Färöer-ekre, vagyis a Juh-szigetekre. Már az is hatalmas élmény volt, hogy egyedül utazhattam. Megfogadtam magamban ez utazás közben, hogy újból eljövök ide és azután még messzebbre megyek, észak felé. Izlandot is meg akartam ismerni, de mindenekelőtt Grönlandot. Alig nyolc évvel a diákkori utazás után, előbb, semmint tulajdonképpen hittem volna, valóra vált a pompás diákálom."

Legelőször is hálaimát rebegek a moly.hu meglétéért, vállon veregetem Zsófit, hogy kicsivel több, mint egy éve megtalálta az oldalt, (nem is értem, hogy igazi könyvmolyok lévén, hogy-hogy csak egy éve akadtunk rá az oldalra, bár akkor még a blogunk sem volt meg) és örülök annak, hogy a molyon egymásra találtunk azzal a kedves molytársunkkal, akinek az értékelése hívta fel figyelmemet erre a könyvre. Ha ez nem így történik, valószínűleg sosem kerül kezembe ez a könyv, márpedig az nagy veszteség lett volna.:) Az is hatalmas szerencse, hogy a könyvtárunknak is megvolt (Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron), amely könyvtárat amúgy is dicséret illet, mert meglehetősen gyorsan szerzik be az újdonságokat is. 

Visszatérve a Sok eszkimó, egy orvos című könyvre, nagyon régi könyv, nem találtam benne kiadási dátumot, de a lapok sárgultsága és ódon illata arra utal, hogy valamikor a 40-50-es években adhatták ki, tehát 60 év felett van. De nem is ez a lényeg, hanem az a hatalmas élmény, amit a könyv adott nekem. Alig bírtam ki (nem is bírtam), hogy ne osszam meg családom tagjaival az érdekesebb részeket, bár igazából az egész könyvet felolvashattam volna nekik. :)
A történet igaz, egy fiatal dán orvos úti- és Grönlandi élményei, akinek gyermekkori álma, hogy eljusson Grönland szigetére és ez az álma viszonylag hamar teljesült is. Fiatal orvosként, 1938-ban lehetősége lett a Föld legészakibb városában, Thulé-ban egy évet a város orvosaként eltölteni. A város szó nem takar itt többet, mint egy-két faépületet, amelyekben a templom, a kórház és egy bolt kapott helyett, az ott élő eszkimók leginkább sátrakban laktak, télen pedig a föld alá vájt kunyhókban. 
A fiatalembert a felesége is elkísérte, miután gyorsan nyélbe ütötték az utazás miatt előrehozott esküvőt. 
Hamar megkedveltem a fiatalembert és feleségét, nagyon élvezetesen írta le a korabeli, csöppet sem veszélytelen hajóutakat, ahogyan eljutottak Grönlandra, és még azt is sikerült elérnie, hogy nem kívülállóként olvastam, hanem szinte ott éreztem magam végig az imbolygó, szűkös hajókon, ezért meglehetősen örültem, amikor végre kiszállhattunk a szigeten. Velük együtt ámultam-bámultam és hála a szerzőnek sikerült az eszkimókat éppen annyira megszeretnem mint ők. Nem érdekelt már engem sem, hogy levadásszák a fókákat, hiszen ha nem teszik, éhen halnak, és kíváncsi lettem arra is, hogy megenném-e nyersen a fóka máját, vagy gyomrát és én is finom, sajthoz hasonló csemegének tartanám-e a zsenge fókabeleket. 
Azt hiszem a körülmények sok mindenre rákényszerítik az embert, arra is, hogy természetesnek vegye a 0 alatti 40 fokokat, (így írta a szerző, és nekem ez nagyon tetszett), és félelem nélkül hajtson kutyaszánnal a befagyott óceánon, ami pedig tele van hasadékokkal és időnként végetér az a jégtábla, amin addig száguldottak, de sebaj, átugratnak egy másikra.


Elvarázsolt az eszkimó emberek tisztasága, őszintesége, kedvessége, egyszerűsége, ők még ösztönösen élték így az életüket, és nem tudom tudták-e, hogy ismerik a boldogság titkát.
Gyönyörű szép lehet Gröndland, bár nem tudom ma mivé alakult a könyvből megismert 1939-es évekbeli világ, de nagyon örülök, hogy a könyv által részt vehettem ebben a csodálatos, számomra idegen világban és megismerhettem ezeket a fantasztikus embereket, mint a fiatal orvos és a felesége és az összes Thule-i eszkimó.

Egyértelmű, hogy a könyv a kedvencem lett, és nagyon örülök, mert hamarosan saját példányom is lesz belőle, sikerült megrendelnem az antikvárium.hu oldalon, ráadásul féláron!!

10/10

Bea

6 megjegyzés:

  1. Ezt a könyvet rögtön kézbe venném és olvasnám az értékelésed olvasása után. Igazán nagy kedvet kaptam hozzá. Remélem én is elolvashatom egyszer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Mami! :) Kívánságod teljesült is, még jó, hogy elolvashatod! Legközelebb kölcsönadom! :) Puszi

      Törlés
  2. Köszi, bár nem ismerem, de érdekel, mert skandináv. Már csak az kérdéses, hogy az én városi könyvtáramban van-e?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem tényleg nagy élmény volt!! Ha nincs a városi könyvtáradban, akkor mienkből is kölcsönözhető. :)

      Törlés
  3. Tudod, hogy melyik sorozat jutott erről a könyvről az eszembe? a Miért éppen Alaszka? lökött Joel Fleishmanje :)
    Igaz ott indiánok az őslakosok, de lehet, hogy erről a könyvről vették az alapötletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most, hogy mondod, lehet benne valami. Doki, őslakosok, áthelyezve egy újabb, civilizáltabb világba... Meglehetősen hasonló. :) A könyv azért jobb, bár annak idején szerettem azt a sorozatot. Nemrég a gyerekekkel is megnéztünk pár részt, jól szórakoztunk rajta, de már nem ugyanaz az érzés volt. B.

      Törlés