2022. október 5., szerda

Krizsán András - Somogyi Győző: A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete


Talán furcsának tűnhet, de évek óta gyűjtögetek házakról készült rajzokat, festményeket, egyszerűen rajongok értük, én magam is szeretem őket lerajzolni, lefesteni.

Ezt a könyvet azért is szerettem volna nagyon, mert a második fele tele van szebbnél szebb, régi házakról, kerítésekről, ajtókról, ablakokról, házszámokról, tájakról és növényekről készült fekete-fehér rajzokkal, amely rajzok Somogyi Győző munkái. 

Amikor már kigyönyörködtem magam ezekben a rajzokban, alaposan szemügyre vettem mindent, természetesen el is olvastam, amit ezekről a házakról, a Balaton-felvidék építészetéről tudni érdemes és nagyon érdekes dolgokat tudtam meg. 

Krizsán András elmesél mindent, amit ezen a tájegységen épült házakról tudni érdemes és még annál is többet. A tárgyak, házak, utcák, falvak, véleménye szerint olyanok, mint az emberek. Mindegyiknek megvan a saját története, történelme, hagyománya. A tájaknak is részleteik vannak, mint a domboldalak, az erdők, a kerítések, a kövek, a házak. 

A helyeknek is karakterük és hagyományaik vannak, mint az embereknek, a hely szelleme sokszor megszólít és érezni, hallani véljük a régmúltban történt eseményeket, a valaha élt emberek gondolatait, elképzeljük életüket, napjaikat. 

Ez a könyv ezt a régi világot is megmutatja az építészet mellett, nagy szeretettel őrzi azt az örökséget, ami megmaradt, és azt közvetíti az olvasói felé, hogy a hagyományos népi kultúrát érdemes megőrizni, tovább éltetni a természet és ember régmúltban kialakult együttműködését. 

A Balaton-felvidék gyönyörű, változatos, sokszínű adottságai nagyon értékessé teszik a tájat, melynek geológiai értékei egész Európában egyedülállóak. A természet nagyon bőkezű volt ezzel a tájjal, szépsége ámulatba ejtő, állatvilága páratlanul gazdag, növényvilága is nagyon különleges. 

A Balaton-felvidék kellemes klímája a szőlőtermesztéshez nagyon ideális, ezért már ősidők óta kedvelt, lakott településeket találhatunk itt. Az apró falvak lakói mindig élénk kapcsolatban voltak egymással, és ez a mai napig így van, őrzik hagyományaikat  és a sajátos építészeti stílusjegyeiket. 

Szokásokról, hagyományokról, kultúráról, gazdálkodásról olvashatunk, a Balaton-felvidék mai helyzetéről, míg eljutunk a tájba simuló építészet jelentőségéig és fontosságáig. A mai szabályozások már védik a Balaton-felvidék népi építészetének kincseit. 

A könyvből megismerjük a hagyományos lakóházak külső-belső felépítését, az építésükhöz felhasznált anyagokat és a különböző építkezési módokat. Ácsmesterség, kéményépítés, ablakok, pincék, vakolat, kőművesség, azaz malterművészet - ezekről a témákról is olvashatunk, nagyon érdekes kirándulás volt nekem ez a könyv.

A szerző arra biztat, hogy aki teheti, segítsen, hogy a régi, hagyományos házak, porták fennmaradjanak és újjászülessenek, általuk megérthetjük a hagyományos népi kultúra értelmét, bölcsességét és szépségét.

Bea


"(...) a mai ember a nomád életvitelt magasztalja, szabad akar lenni, meg akarja hódítani a világot, de egyre inkább rá kell döbbenjen, hogy a valódi szabadság feltételezi a valahová tartozást. Lakni, otthon lenni a világban annyit jelent, hogy kötődünk egy konkrét helyhez."

*****

"Igaz, él még néhány fanatikus öregember, aki kimegy és megkapálja a szőlőt, mert ez a élete, de egy nemzedék tapasztalata már kiesett. Már nincs "János bácsi", aki lekaszálja a füvet, nincs ember, aki metszene, kapálna, fattyazna, permetezne egész nyáron a nagy melegben."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése