2022. október 12., szerda

Philip Steele: Földrajzi felfedezések atlasza

A világ legkiválóbb felfedezői

Látványos interaktív térképek

Ez a könyv a szépséges borítójával hívta fel magára először a figyelmemet. Annyira különleges ez a grafika, hogy az olvasottak előtt, közben és után, még hosszú ideig tudok szemlélődni és gyönyörködni Christian Gralingen grafikus mértani pontossággal megrajzolt karaktereiben, a térképekben, és a felfedezők útvonalaiban.

Az emberek kíváncsiak és ez a kíváncsiság, megismerni vágyás vezette a felfedezőket, hogy elinduljanak új, ismeretlen utakra, új földrészeket fedeztek fel, óceánokon és sivatagokon keltek át.


A könyvben számos felfedezőről olvashatunk különböző korokból és kultúrákból, akik között éppúgy találunk kereskedőket, katonákat, kalózokat és hódítókat, mint tudósokat és kalandorokat.

Az 1400-1700-as évek közötti ismert európai expedíciókat főként férfiak vezették, de az 1800-as évekre már női felfedezők is megjelentek és bizonyították rátermettségüket, majd a 20. században egyre több nő mutatta meg, hogy képesek éppen olyan nagy tetteket véghez vinni, mint a férfiak. 

Számtalan olyan helyet fedeztek fel a fent említett korszakban, amelyek csak az európaiak számára nem voltak ismertek, ám a legtöbb lakott volt. Legtöbbször az őslakosok kárára történt a felfedezés és inkább hódításokról lehet beszélni, aminek a vége nem mindig volt békés és pozitív az ott élő emberek számára.

Olyan felfedezők kalandjairól olvashatunk a könyvben, akik valószínűleg nem  ismeretlenek a fiatalabb olvasók számára, mint pl. Marco Polo, David Livingstone, Kolumbusz Kristóf vagy Charles Darwin, de olyanok felfedezéseit is megismerhetjük, akik neve talán nem hangzik annyira ismerősen. 

A Földrajzi felfedezések atlasza végigvezeti az olvasókat a felfedezések útjain, hatásain és következményein. A felfedezések legtöbbször az európai társadalmak gazdasági és hatalmi felemelkedéséhez vezettek, lehetővé tették a világ teljes feltérképezését, új világnézeteket és kultúrákat ismertek meg, ugyanakkor kizsákmányolást, rabszolgaságot és embercsoportok leigázását és elpusztítását hozta el. 

A könyv felépítése nagyon áttekinthető, földrészenként ismerjük meg a felfedezőket és útjukat térképen követhetjük végig, így olvashatunk Marco Poló kínai utazásáról, vagy az óvilág legnagyobb utazójáról Ibn Battútáról, aki 21 éves korában kezdte kalandozásait és 30 évig maradt távol otthonától, közben bejárta Észak-Afrikát, Egyiptomot, az Arab-félszigetet, Közel-Keletet, szinte felsorolhatatlan, mennyi helyen járt, pedig abban az időben nagyon nehéz dolguk volt a felfedezőknek. Battúta pl azok közé a felfedezők közé tartozott, akiket lenyűgöztek az idegen népek és szokásaik, eszébe sem jutott bántani őket. 

Az Északi- és a Déli sark is nagyon sok felfedezőt vonzott, sokan ott lelték halálukat is. Észak-Amerika felfedezői telepesek, prémkereskedők, katonák és tengerészek voltak, akik elűzték vagy elpusztították az őslakosokat. 

Az adott földrészek felfedezéséről két oldalon át olvashatunk. Az első oldalon találjuk a térképeket és a bejelölt útvonalakat, a második oldalon pedig a felfedezőkről olvashatunk részletesebben, röviden az életükről, további kalandozásaikról, felfedezéseikről.

A könyv térképei egy alkalmazáson belül is megtekinthetők, ahol a felfedezők 3D alakban jelennek meg, az útvonalukra kattintva pedig láthatjuk a hajót, a repülőt vagy éppen a szánhúzó kutyákat, amint megtették az utat, halljuk a hangjukat, nagyon hangulatos és a gyerekeknek is igazán szórakoztató így tanulni. 

Sajnos, csak angol nyelvű alkalmazást találtam a Google Play Áruházban, The Atlas of Great Journeys néven, azaz a könyv angol címén, és az alkalmazás utasításai, valamint a tudnivalók is angol nyelven íródtak, így a gyerekeknek talán felnőtt segítségre is szükségük lesz,  és nekem néha kissé nehézkes is volt az alkalmazás működése, mert időnként a hajók, felfedezők lementek a lapokról, de határozottan jó élmény volt Kolumbusz Kristóf hajóját látni, amint repül a szélben, vagy Amundsen kutyáinak csaholását hallgatni és látni őket, amint a Déli-sark meghódítására indulnak. 

Bea



"Ókori turisták
Már 2000 évvel ezelőtt is létezett turizmus. Akkoriban a jómódú görögök és rómaiak az ókori egyiptomi romokhoz látogattak el. Graffitiket véstek a kövekbe, amelyek közül néhány még ma is látható."

*****
"Mendemondák
A korai felfedezők ódákat zengtek utazásaikról. Néha ők - vagy más mesélők - kiszínezték a történeteket, és óriási tengeri szörnyekről vagy gonosz szellemekről regéltek. Egyes történészek szerint a karthágóiak, például Himilko, így akarták összezavarni a többi tengerészt, nehogy lecsapják a kezükről a kereskedelmet."

*****

"Kolumbusz Kristóf
Kolumbusz tapasztalt tengerész volt, aki felfedezte Amerikát az európaiak számára. Felfedezései örökre megváltoztatták a világot, de sokak számára Kolumbusz 1492-es utazása az Újvilág feletti uralomért folytatott viszálykodás, egyúttal a kizsákmányolás, kegyetlenség és rabszolgaság korszakának kezdetét jelenti."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése