2022. október 21., péntek

Trogmayer Éva: Frida és Gubanc Budapesten


Ez a könyv két ember tökéletes együttműködésével valósult meg, mert Egervölgyi Lilla illusztrátornak is hatalmas szerepe van abban, hogy a könyv egy szépséges albumnak is tekinthető, illetve pontosan az, egy szépséges album, egy nagyon kedves, bájos, jól kitalált mesével, amiben ezeken kívül nagyon sok ismeretterjesztő és történelmi információt találunk, főként gyerekeknek címezve, de felnőttként is sok érdekességet találtam, ami új volt nekem. 

Annál is inkább, mert jelenleg 200 km-re élek a fővárostól, de régebben ez a távolság még ettől is több volt, ezért legtöbbször egy izgalmas kiruccanásnak tekintjük, ha Budapestre kell utaznunk és mindig csak egy-egy kis szeletét nézzük meg, amerre éppen dolgunk van. 

Amikor koncerteken, kiállításokon, különböző programokon járunk ott, természetesen megnézzük, ami a közelben van, ismerem és láttam már a város főbb nevezetességeit, de a könyv olvasása közben, az jutott eszembe, hogy nagyon érdekes lenne igazi turistaként végigjárni Budapestet, amikor csak arra szánjuk az időt, hogy megnézzük a Gubanc által bemutatott nevezetességeket, ahogy Frida is megismerte sorban a főváros csodáit és a hozzá kapcsolódó érdekes történeteket.

Frida egy sárga kis kanári, aki az Andrássy úton élt egy szép villában Mici nénivel, ám egy napon nyitva maradt a kalitka ajtaja, ami nem lett volna annyira nagy baj, ha az ablak is nem marad nyitva. Frida kíváncsiságának és egy macskának köszönhetően hamar a szabadban találta magát és a számára szokatlan, hatalmas térben pillanatok alatt el is tévedt.

Már nagyon éhes volt és éppen kezdett kétségbe esni, amikor Gubanc, a kisveréb pártfogásába vette és barátságot kötöttek egymással. Ő mutatja meg neki az életben maradás szabályait, valamint Budapest szépségeit. Egy igen kalandos és izgalmakkal teli bemutató ez, hiszen Gubancot üldözi egy macska, ezért résen kell lenniük, majd meg kell menteniük egy baglyot és a varjak eszén is túl kell járniuk. 

Tehát ebben a szépséges könyvben kapunk egy izgalmas és kalandokkal teli mesét, ami egy igazi, valós városban játszódik, és miközben követjük a kismadarak napi útját, úgy ismerjük meg Budapest csodálatos látnivalóit és szépségeit. A könyv képei nagyon sok nézegetni, gyönyörködni valót kínálnak, akárcsak egy Budapest kiállításon lennénk. Egy olyan kiállításon, amit több nézőpontból is megcsodálhatunk, hiszen a madarakkal tartva sokszor felülről, madártávlatból tekinthetjük meg a látványosságokat.

Egy mesés ismeretterjesztő könyvként jellemezném ezt a csodás könyvet, mert miután elolvastuk Frida és Gubanc kalandjait, elmerültünk a képekben, szemügyre vehetjük a minden oldalon felkínált ismeretanyagot, amit kis buborékokban találunk meg. Találunk itt történeti ismereteket a képen látható szobrokról, épületekről, érdekfeszítő információkat a látnivalókról, a természetről. Az információk jellegét különböző  ikonok jelzik, amelyek alapján meg tudjuk különböztetni őket, így eldönthetjük, hogy melyik témáról szeretnék először olvasni. 

Gyönyörű, látványos és nagyon tartalmas könyv, témában és látnivalóban egyaránt. Nekem felnőttként is nagyon érdekes és informatív volt, a következő budapesti utazásomhoz biztosan magammal viszem majd.

Reményeim és a könyv befejezése szerint Frida és Gubanc kalandjaiból sorozat lehet, talán a jövőben más városokat is bemutatnak majd nekünk. 

Bea


"A Libegő név nem volt magától értetődő választás. A névadást megelőző ötletelésbe a lakosság is beszállt. Ha rajtuk múlik, most Boszorkányseprőnek, Fityegőnek, Émelygőnek, Himbinek, Negyalognak vagy Puszivasútnak hívnák a Libegőt."

*****

"Most bármikor bárki nyugodtan sétálgathat a Margitszigeten, de nem volt ez mindig így.
Ha egy időgép visszarepítene az 1900-as évek elejére,
akkor jegyet kellene váltanod a belépéshez."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése