2022. szeptember 30., péntek

Hétvári Andrea: Kis Tündérkönyv

Minden, amit a tündérekről tudni szeretnél!


A tündérek köztünk élnek. Biztos mindannyian találkoztunk már olyan kedves, segítőkész emberekkel, akik jót tettek velünk, és azt mondtuk utána: egy tündér volt ez az ember! 

Vagy ránk száll egy pillangó, ránk mosolyog egy kisgyermek, részesei vagyunk egy szívet melengető pillanatnak, részt veszünk egy olyan eseményen, ami még hónapok múlva is megmelengeti a szívünket, vagy kapunk valakitől egy olyan dicséretet, vagy mondatot, ami megváltoztat bennünk valamit. Szeretném azt hinni, hogy ez mind-mind a tündérek műve. 

Ez a kis könyvecske egy beszélgetőkönyv. Nem tündérmeséket tartalmaz, hanem kérdéseket és válaszokat. A kérdező egy gyerek, a válaszolgató pedig egy felnőtt, aki igyekszik kielégíteni a kérdező kisgyermek őszinte és mindenre kiterjedő kíváncsiságát. 

Honnan jönnek a tündérek? Születni kell-e tündérnek, milyen ruhájuk van és van-e varázspálcájuk? Hol találhatjuk meg a tündéreket? Az alapvető kérdések után a beszélgetés komolyabbra fordul és megtudhatjuk, mi az a felhőseregszemle és a rigódallam-ringató, és hogy a kertben is találunk tündéreket, mert nagyon sokféle tündér létezik. 

Látszólag egyszerű kérdések, melyek azonban egy kedves beszélgetésbe csomagolva tanítanak a jóra és a szépre, arra, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy nem mindig az a fontos, amit hallunk a tévében és olvasunk az újságokban, hanem amit ők maguk  látnak, tapasztalnak, észrevesznek. 

Egy szép kőben, egy napsugárnyalábban, egy csodás, színes, illatozó virágban bárki észreveheti a szépet, megtalálhatja a jókedvet és még tündérekkel is találkozhat. Elolvashatjuk Az afrikai király történetét, ami olyan mese, ami bárkivel megtörténhet, mert mindenki rájöhet egyszer csak, hogy mik a legszebb  és legjobb dolgok az életben, hogy mi teszi őt boldoggá. 

A tündérek tudományába is bevezetést kapunk, megtudjuk, tudnak-e a tündérek biciklizni, elfáradnak-e ők is, és vajon éhesek is lesznek-e, miből merítenek erőt. Néha pedig állatok képében is láthatjuk őket, mert a tündérek sokfélék lehetnek. 

Van Álomtündér, Reggeltündér és Víztündér. Természetesen azt is megtudjuk, hogy mivel foglalatoskodnak, mi az ő feladatuk. Milyen a Madártündér és a Vigasztündér? Majd a tündérkonyhára is benézünk, ahol boldogságbefőttet és örömpudingot készíthetünk. 

Tündérrajongó és tündérgyerekek szeretni fogják ezt a könyvet, annál is inkább, mert ezt is egy tündér írta, mégpedig Rímtündér, akinek a facebook oldalán rengeteg gyerekeknek szóló, csudaaranyos, bájos verset találhattok.

Hétvári Andrea finoman, szelíden, észrevétlenül tanít a soraival, kérdéseivel és válaszaival a szépre, jóra, odafigyelésre, az egyszerű dolgok észrevételére, a pillanatok szépségére és értékelésére hívja fel a gyerekek (és felnőttek) figyelmét. 

A könyv illusztrációit Kracher Kati készítette, nagyon szép, pasztelles színvirágú borítóval és kedves, bájos, pihe-puha, ölelni való rajzokkal hozza még közelebb hozzánk a könyv mondanivalóját. 

Bea

"Az ember úton-útfélen elfelejti, hogy miért is született. A tündérek azért vannak, hogy mindenkit emlékeztessenek rá: ne felejtkezzenek el róla, hogy melyek is a legfontosabb dolgok. Ha például valaki reggel ébredés után elolvassa a friss híreket az újságban, de elfelejt kisétálni a kertjébe a hajnal illatával töltekezni, egy kunkori napsugárnyaláb megcsiklandozza ültében, és egyszerre ellenállhatatlan vágyat érez a kerti séta iránt."

*****

"Bármikor leheveredhetünk a fűbe felhőt seregszemlézni.

"- Mi az a felhőseregszemlézés?
- Egyszerű. Csak végignézel az égen, hogy megvan-e minden felhő.
- És ha a legkisebb, legfidresebb-legfodrosabb hiányzik?
- Akkor lefekszel a fűbe, és addig várod, amíg vidáman előpilinckázik."

*****

"Mások segítése csodálatos dolog.
Nagyon sok erőt és szorgalmat igényel és szívből virágzó szeretetet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése