2022. szeptember 22., csütörtök

Mollie Tunitsky: Alacsony FODMAP-diéta kezdőknek

Hétnapos terv a jobb emésztésért

Receptekkel az IBS tüneteinek legyőzésére

Mielőtt belekezdenénk a könyv olvasásába, érdemes tisztában lennünk a legfontosabb információval. Mi is az az IBS? Irrátibilis bél szindróma, ami az emésztőrendszer működésének zavara, mely olyan krónikus panaszokkal jár, mint a hasfájás, a puffadás és a rendszertelen székelés (hasmenés, hasfájás).

Sok helyen olvastam, hogy tulajdonképpen ez egy ártalmatlan betegség. Az ártalmatlanon azt kell érteni, hogy nem rosszindulatú, nem halálos, nem növeli a rák kockázatát sem, de nagyon megnehezíti az IBS-ben szenvedő emberek mindennapjait. 

Az Egyesült Államokban több millió ember szenved IBS-ben, Magyarországon a lakosság mintegy 15 %-át érinti, tehát elég gyakorinak mondható.

A szerző maga is IBS-ben szenvedett, számos gasztroenterológust keresett fel, míg eljutott ahhoz az orvoshoz, aki javasolta az alacsony FODMAP étrendet és egy táplálkozási szakértő kollégáját. Mollie azt gondolta, hogy egészségesen étkezik, ami alapjában véve igaz is volt, de az egészéges étrendjében szereplő alma, karfiol és más zöldségek, gyümölcsök magas FODMAP tartalmúak, amik az IBS-ben szenvedőknek nem javasoltak. 

A szerző tulajdonképpen a saját útját írja le a könyvben, arról olvashatunk, hogyan lehet egy bizonyos kizáró diétát elvégezni, hogy a betegek akár saját maguknak is összeállíthassák azt az étrendet, ami nem jár az IBS kellemetlen tüneteivel. Rengeteg információt oszt meg az olvasókkal, egyszerűen és világosan, elmagyarázza mik azok a FODMAP-ok, bemutatja a számára bevált ételeket és azt is elmondja, hogyan lehet ismét visszailleszteni a magas FODMAP tartalmú ételeket az étrendbe.

"A FODMAP angol betűszó, a Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols, azaz fermentális oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok kezdőbetűiből áll", amely kifejezésekről részletes, világos ismertetőt kapunk a könyvből. 

Bemutatja az alacsony FODMAP-diéta öt lépését, amelyben menütervezésről, bevásárlásról és a főzési előkészületekről olvashatunk, és magáról a főzésről is, majd a hétnapos kizárásos diéta lépéseit is ismerteti. A szerző által összegyűjtött tapasztalatok és technikai ismeretek átadása után, ami a könyv negyedét teszi ki, alacsony FODMAP-tartalmú gluténmentes recepteket találunk, melyeket tejmentes, vega, vegán címkékkel is ellátott a szerző, valamint olyan jelzések is találhatók a receptek mellett, mint GYORS - ami azt jelenti, hogy az előkészítés ideje legfeljebb 10 perc, MAX 30 - Az étel elkészítése az elejétől a végéig nem tart tovább fél óránál, EGYTÁL - A recepthez mindössze egyetlen edény szükséges. 

A receptekben sok ötletet is találunk helyettesítő anyagokra vonatkozó tippekről, allergénekről és egyéb technikai tudnivalókról. A fejezeteket pedig az étkezések fajtái szerint tagolva találjuk. A "Reggelik, smoothie-k, italok" fejezetben például palacsintát, édes bundás kenyeret, zöldséges, sós és édes reggeliket találhatunk, majd a Zöldségek és saláták fejezetben találkozhatunk ismert és kevésbé ismert ételekkel, majd Húsmentes főételek következnek, amelyben nagy örömömre vegán recepteket is találtam szép számmal, és így tovább egészen a köny végéig, ahol gyors csemegék és desszertek receptjeit olvashatjuk.

Bár elsőre talán túl bonyolultnak és nehéznek tűnhet ez az étrend, mint mai napig is sokszor hallom, ha meghallják, hogy növényi étrend szerint étkezem, hogy az nem egyszerű és micsoda lemondásokkal jár, ez az alacsony FODMAP-tartalmú étrendről is elmondható első hallásra, de ha beleássa magát valaki a témába és valóban szeretne javítani az egészségén, mégpedig nem gyógyszerekkel és vegyi anyagokkal, akkor az első nap nehézségei után örömmel veszi majd észre az általa választott gyógyító étrend jótékony hatásait. 

Bea

"Nem veszíthetsz semmit - csak a tüneteket."

*****

Adj meg magadnak minden segítséget!

*****

"És nem mulaszd el a stresszt sem enyhíteni; találd meg a hozzád illő módszert,
legyen az jóga, testmozgás, rajzolás vagy meditáció."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése