2022. szeptember 27., kedd

Margit Benes-Oeller: A klímabarát kert

Környezetünk természetes klímaberendezése


Ez a könyv eredeti nyelven 2020-ban született, de sajnos 2022-ben még aktuálisabbá vált. Most már talán azok is belátják, hogy nagy a baj, akik eddig tagadták, nem látták tragikusnak a dolgokat. Hogy nekünk, embereknek nagyon sok mindent kell tennünk a környezetünkért, élőhelyünkért, hogy még sok-sok év múlva a leszármazottaink is itt élhessenek. 

Már az utolsó utáni pillanatban is benne vagyunk, de a remény még mindig ott van bennünk, hogy megállíthatjuk a pusztulást. Vagy legalábbis lelassíthatjuk.

Egy nagyon forró és száraz nyáron vagyunk túl, tavak száradtak ki, erdő- és mezőtüzek pusztítottak, tomboló viharok végeztek nagy károkat. A saját kertjeinkben is tapasztaljuk a szeszélyes időjárás hatását.

Növények tűnnek el, mert nem megfelelő nekik a klíma, kártevők pusztítanak, mert nekik meg nagyon is megfelelő. Ez a könyv a klímatudatos kertészkedést mutatja be nekünk, hogy kiválaszthassuk belőle azokat a módszereket és megoldásokat, amiket mi is alkalmazni tudunk a saját kertünkben. Praktikus tanácsokat kapunk arról, hogy milyen növényeket ültessünk, hogy a jövőben is örömünket leljük benne és sikerélményünk legyen. Megismerjük azokat a növényeket, amelyek jól alkalmazkodnak a megváltozott klimatikus viszonyokhoz. 

A könyv segítségével magunk is kísérletezhetünk, figyelhetjük a kertünket, hogyan tudjuk a legoptimálisabban gondozni, figyelembe venni az időjárás, a talaj, a szél, a víz és a fény hatásait kertünk egyes részeire és ezáltal kitalálni, hogy a kert melyik részébe mit ültethetünk. 

A könyv első része a klímaváltozás hatásairól szól.  Nemrégiben olvastam arról Zelei Anna Az elveszett erdő című csodálatos könyvében, hogy a fák miként segítenek nekünk mindennél jobban, hogy minden fa és növény egy ökológiai klímaberendezés, rengeteg szolgáltatásukat élvezzük mi, emberek, és ezt illene meghálálnunk is azzal, hogy amikor szükségük van rá, gondoskodunk róluk, öntözzünk és ápoljuk őket, mert ők sokszorosan adják ezt nekünk vissza. 

A növények megszámlálhatatlan dolgot tesznek a klímáért, pl. egy jó helyre ültetett sövény csökkenti a kert szélterhelését, úgy általában a növények javítják a levegő minőségét, csökkentik a káros anyagokat a levegőben, oxigént termelnek, enyhítik a heves esőzések következményeit és még sorolhatnám jótékonykodásaikat az emberiség érdekében.

Ezért nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogyan alakítjuk ki a kertünket, ebben segít ez a könyv. Megmutatja, hogyan tudunk a klímához illeszkedően kertészkedni, fákat, bokrokat, virágokat ültetni, zöldséget termeszteni, biológiai szemlélettel tevékenykedni és mindezt a jövőre gondolva tenni. 

Hasznos, informatív könyv, mely praktikus tanácsokkal és értékes információkkal sokat segíthet a kertünk és környezetünk kialakításában, gondozásában. 

Bea


"Mi emberek nagyon gyorsan fejlődtünk. Habár a Föld biomasszájának csupán 0,01 %-át tesszük ki, a civilizáció kezdete óta az összes vadon élő emlősállat 83 %-át, a tengeri emlősök 80 %-át, a növények 50 %-át és a halak 15 %-át pusztítottuk  el. Emellett könnyen elfelejtjük, hogy minden fejlődés dacára erősen függünk a természettől. Az ember által okozott 1,5-2,5 Celsius fokos hőmérsékletemelkedés a világ összes régiójában negatív következményekkel jár. Az állat- és növényfajok akár 30-%-át fenyegeti a kihalás veszélye."

*****

"Főleg a fáknak van különösen jelentős hatásuk. A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói 20-30 kilowattra becsülték egy fa hűtési teljesítményét, ez 10 klímaberendezéssel egyenértékű. Egy nagy fa így 10-15 celsius fokkal csökkentheti az érzékelt környezeti hőmérsékletet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése