2022. szeptember 23., péntek

Sólyom Anna: Macskabár

Nincs szükség hét életre - ebben az egyben is boldog lehetsz

A napokban Sopronban nyílt egy macskakávézó, remélem, mihamarabb meg tudjuk látogatni. Ezt a könyvet pedig nemrég olvastam, és eszembe jutott, hogy még készült róla bejegyzés. Pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szeretnék elmenni a macskakávézóba. Nekünk kutyáink vannak, de sok évvel ezelőtt volt egy cicánk, Kormi.

Nagyon jó lesz élőben is megtapasztalni, hogy vajon a kávézó cicái ránk se hederítenek, vagy odajönnek hozzánk egy kis simogatásra, amire amúgy nem is nekik van szükségük általában, hanem annak az embernek, akihez odamennek. 😉

A Macskabár is egy macskakávézó hatására született, méghozzá az Espai de Gats, a barceloniai Cat Café és két eredeti macskája, Billy és Sort ihletésére, akik a történetben is szerepelnek. Billyt Kapucsínóban ismerhetjük fel. 

Ennek a könyvnek a macskákon kívül van egy másik különlegessége is, mégpedig az, hogy először spanyolul jelent meg, majd néhány más külföldi kiadás után magyarul is. Sólyom Anna 2012 óta él Barcelonában, Budapesten született, filozófus, író, az írás mellett stresszcsökkentő foglalkozásokat tart.

A Macskabár főhősnője, a negyven felé közeledő Nagore élete megfeneklett, kapcsolata véget ért és munkahelyét is otthagyta, Angliából 10 év után visszaköltözött Barcelonába, ahol munkát keres. Munkakeresésének már abban a fázisában tart, hogy szinte bármi jó lenne, mert lakbért kell fizetnie és éhen halni sem szeretne. Egyik barátnője beajánlja egy macskakávézóba, amit egy japán ismerőse nyitott és szüksége lenne egy megbízható emberre. 

Ezzel nem is lenne semmi gond, ha Nagore-nak nem lenne ailurofóbiája. Ami azt jelenti, hogy irtózik a macskáktól, nem bírja őket elviselni, egy gyermekkori rossz élménye következtében. Sajnos azonban nincs választása, elmegy az állásinterjúra és megkapja a munkát. 

Az tetszett ebben a történetben, hogy semmi különös nagy dolog, semmi tragédia nem történt benne, hanem egy kedvesen csordogáló történet, ahol megismerjük a kávézó macskáit, Yumit, a kávézó tulajdonosát, és természetesen Nagore-t is. Ahogyan, bár nem próbálkozik különösebben, mégis azt veszi észre, hogy a kezdeti nehézségek után elviseli a macskákat, gondozza őket és a történet végére meg is kedveli ezeket az imádni való, öntörvényű, puha, okos állatokat. 

Mindegyikőjüknek van egy külön bölcsessége, mindenki egy külön egyéniség, és nagyon jó volt látni, ahogyan változtattak az emberek életén. Volt még néhány szeretetre méltó szereplő, akik szintén hatással voltak Nagore életére és a történet alakulására. 

Könnyed és szórakoztató olvasmány, ám fontos mondanivalója is van, mégpedig az, hogy mindig nézzünk szembe életünk nehézségeivel, ne hagyjuk, hogy a gondok és bajok legyűrjenek bennünket és örüljünk az apró dolgoknak is. 

Jó érzés volt olvasni ezt a történetet, csupa pozitív dolog történt benne, barátságok alakultak, és megoldások születtek. Mindeközben pedig ott voltak a macskák, akik nagyon nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendtek a kávézóban. Tulajdonképpen ez a 7 cica gazdikeresés céljából volt a kávézóban és ezt a célt tűzte ki Yumi, hogy minél több macskának találjon szerető gazdit és végleges otthont.

Ajánlom minden macskabarátnak ezt a könyvet, de még azoknak is, akik nem szeretik a macskákat, mert talán rájönnek, hogy nem is tudják, miért nem kedvelik őket. 

Bea

"Kérlek adj elég erőt derűt, hogy elfogadhassam azt, amin nem változtathatok,
bátorságot, hogy változtassak azon, amin lehet,
és bölcsességet, hogy belássam a kettő közötti különbséget."

*****

"(...) a nyugalom mindenekfelett."

*****

"Sose add fel a kíváncsiságodat!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése