2022. március 22., kedd

Lizzie Streit: Természetes gyulladáscsökkentők

 

Gyümölcsök, zöldségek, receptek az egészséges immunrendszerért


Sajnos nagyon sok ember már csak akkor tesz valamit az egészségéért, amikor szembesült valamilyen egészségügyi problémával.

Mennyivel jobb lenne, ha már előtte is oda tudnánk figyelni bizonyos dolgokra, elhagyni vagy csökkenteni a nem túl egészséges ételeket, és jelentős mennyiségben fogyasztani azokat a szuper élelmiszereket, amelyek segíthetnek egészségünk megtartásában, valamint abban, hogy akár gyógyszerek nélkül visszaállítsuk szervezetünk egyensúlyát.

Ez a könyv segít ezen az úton, az elindulásban mindenképpen. Ha a kezedbe fogtad ezt a könyvet, akkor a szándék, az elhatározás, a kíváncsiság már megvan benned, innen már csak kitartóan és legfőképpen rendszeresen kell fogyasztani  a könyvben bemutatott zöldségeket és gyümölcsöket. 

"Az étrenden kívül sok mást tényező is hozzájárulhat a gyulladáshoz. Például az öregedés serkenti a gyulladást fokozó vegyületek felszabadulását és a szabad gyökök felhalmozódását. Számos gyulladással összefüggő betegség - például Alzheimer-kór, szívbetegségek, 2-es típusú cukorbetegség és daganatos megbetegedések - előfordulása növekszik az életkor előrehaladtával. Az öregedés az élet természetes velejárója, de tápláló ételek fogyasztása elősegítheti az egészséges öregedést."

A szervezetünkben fellépő krónikus gyulladásokat táplálhatjuk, amitől egyre nagyobb lesz, egyre több betegséget okoz, egyre kezelhetetlenebb lesz és gyógyszerek tömkelegét kell  majd szedni rá. Ugyanakkor megvan a másik lehetőségünk is, amit egy olyan életmódváltással, vagy étkezésünk megváltoztatásával tudunk előidézni, amelyben odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, ezáltal nem romboljuk szervezetünket, hanem gyógyítjuk, illetve jó formában tartjuk ezt. Ebben nagy segítségünkre vannak az ebben a könyvben szereplő zöldségek és gyümölcsök, melyeket egyenként alaposan bemutat a könyv szerzője. 

Ez egy jól olvasható és kezelhető kézikönyv, könnyen érthető javaslatokkal és segítségekkel arra vonatkozóan, miként tudjuk minél hatásosabban és egyszerűbben beiktatni étkezésünkbe a könyvben ismertetett élelmiszereket. 

50 szuper élelmiszert ismerhetünk meg ebben a könyvben, melyek mindegyikéről megtudjuk, hogy milyen gyulladáscsökkentő hatásai vannak, hogyan fogyaszthatunk belőle minél többet, vagy hogyan illeszkedik ez az étel a speciális étrendekbe, fogyasztásánál mire érdemes figyelni. 


Hasznos információkat kapunk a gyulladáscsökkentő étkezés bevezetéséhez, szemléltető ábrát arról, hogyan kell kinéznie egy gyulladáscsökkentő tányérnak, de egy remek áttekintő élelmiszertáblázatot is a gyulladáscsökkentő élelmiszerekről az összes tudnivalót belefoglalva.

A könyv kitér a speciális étrendekre is, mint a ketogén étrend, a diabétesz étrend, gluténmentes étrend, vegán és vegetáriánus étrend. Melyiknél mire érdemes és szükséges nagyon odafigyelni. 

A könyv első részében a zöldségekkel és gyümölcsökkel ismerkedhetünk meg, kitérve azok tápértékadataira is, valamint arra, hogy mire figyeljünk a vásárláskor, mire a konyhában és milyen módokon tudunk belőle többet fogyasztani úgy, hogy ne érezzük kényszernek a fogyasztását. 

Miután megismertük a mikrotápanyagokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, a gyulladáscsökkentő teljes kiőrlésű, gabonákkal ismerkedhetünk, mint a zab, a quinoa, a rizs, majd a hüvelyesek, diófélék és magok következnek. Legvégén pedig a szuperfűszereket ismerhetjük meg, vagyis inkább a hatásaikat, mert minden bizonnyal mindenki  hallott már a gyömbérről, kurkumáról, petrezselyemről, fahéjról. 

A könyv befejező részében néhány nagyon csábító receptet találunk, mintegy ízelítésképpen, csak hogy meghozza a kedvünket kipróbálni ezeket a hatásos, egészséges, gyulladáscsökkentő ételeket. 

A könyv főként kezdő életmódváltóknak, vagy a téma iránt érdeklődőknek segít az elindulásban, hasznos információkkal, tudnivalókkal.

Lizzie Striet egy neves táplálkozási szakértő és egy népszerű táplálkozási weboldal munkatársa. Saját tapasztalatai és kutatási eredmények alapján állította össze ezt a könyvet. 

A könyv fotói csodásak, a bejegyzésben azokat láthatjátok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése