2022. március 21., hétfő

Rachel Givney: Szerelmes Jane


Mi történne, ha Jane Austen felbukkanna napjainkban és ... szerelembe esne?

Legelőször is azt kell elmondanom, hogy nem olvastam még egyetlen Jane Austen könyvet sem. Ami könyvmolyként meglepőnek tűnik még saját magamnak is. Ettől függetlenül nem ismeretlen számomra Jane Austen, mert több róla szóló könyvet is olvastam és láttam  regényeiből készült filmeket. Már régóta tervezek olvasni tőle és nem is halogatom sokáig. 

A Szerelmes Jane egy időutazós történet, és ha azt mondom, hogy Az időutazó felesége és Stephen King 11/22/63 című regénye a kedvenceim közé tartozik, akkor nyilvánvaló, hogy szeretem az időutazós történeteket. Ezt a könyvet is nagyon szerettem. 

Jane Austen 28 évesen nem volt szerencsés a szerelemben, abban a korban már nem is nagyon számíthatott ennyi idősen a férjhez menésre. Talán nem is lett volna ezzel semmi baj, ha egyedülálló nőként élhetett volna és írással tarthatta volna fenn magát. Ez az 1800-as évek elején  elképzelhetetlen volt és édesanyja erősen ellenezte, sőt egyenesen megtiltotta neki, hogy írjon. Inkább a kor hagyományos női szerepének beteljesülésében szerette volna látni a lányát. 

Jane már-már hajlott is arra, hogy beteljesíti édesanyja kívánságát, és talán már a remény is megérintette a szívét, hogy mégis lehet része a szerelemben, de nagy-nagy csalódás érte. A csalódás olyan asszonyok közelébe sodorta, akik közreműködésével egyszercsak 2020-ban találta magát.

A jelenben természetesen találkozik emberekkel is, így kerül a híres színésznő Sofia Wentworth öltözőjébe és cseppen bele a saját regényének forgatási előkészületeibe. Ha már így történt, akkor természetesen Sofia életébe is bepillantást nyerünk, akinek leghőbb vágya, hogy visszahódítsa a volt férjét, aki a film rendezője, így megismerjük kapcsolatukat, házasságukat, hogyan jutottak el a válásig, és miért tudja Sofia ilyen nehezen feldolgozni azt. 

Sofia egy trükknek, afféle kandi kamerás tréfának gondolja Jane hirtelen felbukkanását és egy ideig belemegy a játékba, úgy tesz, mintha teljesen természetesnek gondolná, hogy a lány valóban a múltból érkezett Jane Austen, segíti őt a tájékozódásban és megismerteti a jelen, illetve Jane nézőpontjából a jövő dolgaival. Az autókkal, a mobiltelefonokkal televízióval és még a Jane Austen könyveket is megmutatja neki, amit Jane hihetetlenkedve néz, ugyanis a saját jelenében még nem hogy nem jelentek meg ezek a könyvek, de meg sem írta őket.

Ami még fontos szempont, hogy Jane azzal a céllal érkezett a jövőbe, hogy megtalálja a szerelmet, bár a múltból jött lány nem igazán érti, hogy Fred Wentworth most kedveli-e vagy gúnyolódik rajta. Fred Sofia öccse, aki szintén véletlenül került az egész történetbe, a filmforgatásba és tulajdonképpen Sofia életébe is, mert ezidáig nem túl szoros kapcsolatot ápolt nővérével. 

Fred középiskolai történelemtanár és egyetlen Jane Austen könyvet sem olvasott még. Ugyanakkor furcsa érzések bontakoznak benne, amikor a furcsa lány közelébe kerül. Sofia egy idő után saját maga is kételkedni kezd abban, hogy ez egy tréfa lenne, ezért arra az elhatározásra jut, hogy hisz Jane-nek, s ezzel együtt segít neki visszakerülni a saját korába, 1803-ba.

Közben furcsa dolgok kezdenek történni Jane könyveivel és megtörténik vele az is, ami a saját korában sosem, megismerkedik a szerelemmel, megízleli egy férfi csókját és érintését. 

Aranyos és kellemes kikapcsolódást adó, vicces, szórakoztató történet. Nincsenek benne azért hatalmas érzelmek és egetverő nagy történések, de nagyon jól bemutatja azt az elképzelést, hogy mit csinálna egy régmúltból érkező fiatal nő a mai világban, hogyan dolgozná fel a jelen változásait, miként alkalmazkodna a számára nagyon furcsa és elképzelhetetlen dolgokhoz és leginkább ahhoz, hogy a saját korában olyannyira semmibe vett írásai a jelenben megbecsült és nagyra tartott irodalom, a fiatalok kötelező olvasmányai közé tartozik. 

No és a legérdekesebb kérdés, hogy marad-e vagy visszamegy, a szerelmet vagy az írást választja.  

A könyv borítója szépséges.

Bea

"Ha választania kellett egy jó könyv és egy társas összejövetel között, habozás nélkül az előbbi mellett döntött, és imádott órákig egyedül bóklászni a természetben. A szomszédok egyetértettek abban, hogy ezek a személyiségjegyek egy nő esetében már önmagukban véve is komoly gyanakvásra adnak okot."

******

"(...) a legdrágább gyémántok óriási nyomás alatt formálódnak,
és a kínlódás idővel meghozza gyümölcsét."

*****

"A szerelem nem virágos rét és bolyhos kelme.
A szerelem ópium, amelyből már egy kiskanálnyi elegendő,
hogy elűzze a fájdalmat (...)"

******

"Holnap is fájni fog - mondta. - És még azután is.
Aztán egyik reggel felkelsz, és egy kicsivel kevésbé fog fájni, mint előző nap.
Próbáld meg kihúzni addig a napig!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése