2022. március 29., kedd

Megyeri Szabolcs: Zöldfűszerek


Termesztéstől felhasználásig


A könyv szerzője, Megyeri Szabolcs kertészmérnök diplomájának megszerzése után nyugati kertészetekben és arborétumokban szerzett tapasztalatokat. Hazatérése után nyugati szemléletű kerttervezéssel és kertépítészettel kezdett el foglalkozni. Azt szeretné, ha a kertészkedést örömforrásként élnék meg az emberek.

Szeretné a hazai klímához alkalmazkodó növényeket meghonosítani és kerülni a tájidegen és nem hazánkba való növényeket. Könyvében a fűszernövények termesztését és felhasználhatóságát mutatja be az alapoktól kezdve.

A fűszerek illatukkal  és ízükkel gazdagítják ételeinket, nem csak az élvezeti értékét növelik, hanem egészségünkre is jótékony hatással vannak. Serkentik az emésztést, csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat és vitaminokat is tartalmaznak. A boltokban is lehet ugyan kapni, de sokkal praktikusabb, ha mi magunk termesztjük őket, hiszen akkor mindig kéznél vannak és bármikor szedhetünk belőlük az ételeinkbe.

Ezenkívül pedig a szépségükkel is a kedvünkre lehetnek, mert ugyanúgy díszítenek, mint bármelyik virág a kertünkben. Nekem például nagy kedvencem a levendula, igaz eddig leginkább csak a szekrénybe használtam illatosítóként, de ebben az évben megpróbálom más területeken is hasznosítani. 

A könyvből megtudjuk az ideális kerttervezés lépéseit, hogy mit kell figyelembe venni a kert helyének kiválasztásakor, milyen természeti adottságokkal rendelkezik a kertünk, milyen fény-, szélviszonyok vannak, és milyenek a hőmérsékleti tényezők, mennyi a csapadék mennyisége. 

Ötleteket kapunk arra, hogyan tervezzük meg a fűszerkertünket, milyen elrendezést válasszunk, milyen növényeket ültethetünk egy ágyásba, milyen előnyei lehetnek a vegyes ágyásoknak. Nagyon látványos elrendezési módokról olvashatunk és ha kiválasztottuk a nekünk megfelelőt, akkor következhet a növények kiválasztása. 

A kertműveléshez szükséges eszközökről is kapunk egy képes összefoglalót, nagyon fontos, hogy jó minőségű eszközöket szerezzünk be, amelyekkel tényleg öröm a kertgondozás és nem bosszúság. 

Miután a kertépítés munkálatairól is alapos ismertetőt kapunk, jöhet a várva várt lépés a vetőmagok és a palánták beszerzése. 

Remek és hasznos táblázatokat találunk a könyvben a leggyakoribb fűszernövényekről és jellemzőikről, talajigényükről, fagyérzékenységükről tápanyagigényükről, felhasználási területeikről. Leginkább azokat a növényeket ismerhetjük meg, amelyeket Magyarországon könnyen  beszerezhetünk és nehézségek nélkül termeszthetünk.

A táblázatban szereplő minden fűszernövényről részletesen is olvashatunk, megismerjük a származási helyét, az igényeit, a termesztését és a felhasználási területeit és természetesen képen is tanulmányozhatjuk a növényeket. 

Olvashatunk a tápanyag utánpótlásról, öntözésről, gyomirtásról és egyéb teendőkről, amelyek ahhoz szükségesek, hogy fűszerkertünk akár éveken keresztül is ellásson bennünket minden széppel és jóval.

A képek a könyvből származnak. 

"Az ánizs a Földközi-tenger mellékéről származó közkedvelt fűszer, különösen az angoloknál népszerű. Régen azt tartották, hogy ha ánizsmagot teszünk a párnánk alá, akkor megvéd a rossz álmoktól."

*****

"Az édeskömény a Földközi tenger mellékén őshonos. Már az ókori rómaiak, a görögök és a kínaiak is ismerték. A rómaiak minden lakoma előtt körbeadtak egy kis szelencét, amelyben édesköménymag volt. Egy csipetnyit szétrágtak belőle, mert az édeskömény magja gátolta a gyomorégést és az emésztési gondokat. Puffadás ellen a leghatékonyabb gyógynövény."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése