2022. február 15., kedd

Ambrus Éva & Pintér Mónika: Mentesen is teljesen!


Tej-, tojás- és gluténmentes receptek kicsiknek és nagyoknak

Milyen könnyebbség lett volna huszonhárom évvel ezelőtt egy ilyen könyv! Az ételallergia napjainkban az elmúlt időkhöz képest még nagyobb méreteket öltött, de ma már könnyedén találunk segítséget és recepteket az internet segítségével. 23 évvel ezelőtt, amikor gyermekemnél szembesültünk egy tejallergiával, leginkább csak elhagytuk a tejet és tejtermékeket, nem nagyon volt még tudomásom akkoriban növényi tejekről és egyéb növényi tejtermékhelyettesítőkről.

Saját ötletek alapján alakítgattam a  recepteket vagy egyszerűen csak kihagytam a tejtermékeket bizonyos ételekből, ami meglehetősen nagy kreativitást kívánt akkoriban. Manapság már számos ilyen könyvet találunk, induljunk ki csak a vegán szakácskönyvbekből, azokban biztosak lehetünk, hogy egyetlen receptben sem találunk semmilyen állati eredetű hozzávalót, tehát a tej és tojásnélküliségben máris biztosak lehetünk. 

Ebben a könyvben a tej- és tojásnélküli receptek mellett a gluténmentes receptek is helyet kaptak és bár növényi étrend szerint étkezőként nem minden mondatával értek egyet a könyvnek, de azt el kell ismernem, hogy jó néhány receptötletet találtam benne, amit én is szívesen próbálok ki. 

A szerzők elsősorban ételallergiás gyermekek szüleinek ajánlják a könyvet, de szerintem bárki talál benne jó recepteket, allergiától függetlenül. 

Az első 26 oldalon egy alapos és átfogó bevezetést kapunk az ételallergia területeire. Olvashatunk kialakulásának okairól, megtudjuk mi a különbség az allergia és az intolerancia között, mik a legfőbb tünetei a különböző ételallergiáknak, milyen típusait különböztetjük meg. 

A gluténérzékenység, a tejallergia és a tojásallergia főbb jellemzőit is megismerhetjük egyenként és alaposabban, majd ezután a gyorstalpaló után következnek a receptek. 

Minden receptnél a könyv elején bemutatott kis ikonok mutatják, hogy milyen összetevőket nem tartalmaz az adott recept, többféle allergén anyagot felsorolva.

Elsőként az alapreceptekkel ismerkedhetünk meg, amiben kenyerek és péksütemények receptjeit találjuk, néhányat biztos, hogy én is kipróbálok. Nagyon tetszik pl. a teljes kiőrlésű bagett és a sima kifli és zsemle recept is. Megismerjük a különböző növényi italok elkészítésének a fortélyait is, amiket aztán a tejek helyett használhatunk az ételek elkészítésénél. 

Vegánként nagy kedvencem a "kölestúró", azaz a kölesből készült túróra hajazó alap, amiből aztán lehet akár sós ételt, pl. körözöttet, akár édeset pl. kölestúrógombócot készíteni. A kölestúró receptje után a kesudióban, a mandulában  és a csicseriborsóban rejlő nagyszerű lehetőségeket ismerteti a könyv, mindegyikből remek finomságokat lehet készíteni, amelyeket sajtként, sajtkrémként, majonézként használhatunk.

Az alapreceptek után reggeli változatokat ismerhetünk meg, majd tízórai és uzsonnafalatkákat, köztük az előbb már említett hamis túrógombócot is, és egy növényi madártejet is, amit nagy valószínűséggel én is ki fogok próbálni. Chiapuding tápiókapuding - mindkettő nagy kedvencünk, remek egészséges desszertek, de találunk itt sós ropogtatni valókat is. 

Ezután a főételek következnek, amelyek között szép számmal találtam vegán ételeket is. Levesek, főzelékek, zöldségfasírtok, tészták, krumpliételek, vöröslencse, édesburgonya, spenót, cékla felhasználásával, és sok-sok szépséges fotóval. 

A könyv végén csodás desszerteket találunk, amiből biztos sokat kipróbálok majd. A fotók csodásak és étvágygerjesztőek, a gyerekeket néha nem könnyű evésre csábítani, de szerintem ezek az ételek és ötletek nagy segítségünkre lesznek mind szülőként, mind nagyszülőként is. 


A képek forrása: BOOOK Kiadó/Zergi Borbála.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése