2022. február 21., hétfő

Művészetek Völgye, 2022. július 22 - július 31.

 Új információk láttak napvilágot kedvenc fesztiválunkról, úgy gondoltuk, nektek is tudnotok kell róla. :)
Itt az első 400 program a 31. Művészetek Völgye Fesztiválról

Immáron teljes a Panoráma Színpad, a Hangfoglaló Udvar, a Harcsa Veronika Udvar, a Kaláka Versudvar, a Poket Udvar és a Hobo Klub fellépőinek listája, valamint még további hét helyszín programja elérhető a Művészetek Völgye Fesztivál honlapján. Idén is a fesztiválkedvencek mellett helyet kapnak különleges, jubileumi koncertek és feltörekvő előadók is a Művészetek Völgye Fesztiválon július 22-31. között, ahol közel 2000 program közül szemezgethetünk majd. 

Júliusban ismét zenével, tánccal, színházzal, irodalommal, közös alkotóterekkel és jókedvvel telnek meg Kapolcs, Taliándörögd és Vigánpetend utcái. A színpadokon a legkülönfélébb műfajokban szólalnak meg az előadók és a fesztiválon éppúgy helye lesz a fesztiválkedvenc zenekaroknak és a különleges ünnepi koncerteknek, mint a feltörekvő, friss előadóknak. 

A Panoráma Színpadon játszik a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Csík zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y, Szabó Balázs Bandája, Dés László vendégeivel érkezik, a Parno Graszt pedig itt ünnepli 30. születésnapját. A Művészetek Völgye Fesztivál 31 éve alatt számtalan zenekart láthattak „felnőni” a közönség és a szervezők is, így idén több új előadót köszönthetünk a Panoráma Színpadon, mint a Ricsárdgírt, a Carson Comát és az Aurevoir-t. 

„Évről évre nagyon izgalmas végig követni, ahogy zenekarok felnőnek velünk együtt. Mi is fiatal szervező csapat vagyunk, sok zenekar nőtt fel velünk együtt a nagyszínpadig. Természetesen idén sem maradunk a régi kedvencek nélkül, de mindig figyeltünk arra, hogy a fiatal tehetségek pályáját is segítsük és lehetőséget adjunk nekik a fesztiválon. Ezért mindig öröm látni, amikor egy-egy zenekar „kinövi” azokat a helyszíneket, amelyeknél megismerhette őket a Völgy-közönség” – meséli Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója. 

Persze, több izgalmas, fiatal előadóval találkozhatunk idén is, mint az új lemezes Platon Karataev-vel és Sorbonne Sexuallal, az újvonalas hazai hip-hop szcénából Beton.Hofi és Dé:Nash érkeznek, fellép még a tavalyi év egyik legjobb lemezét elkészítő Analog Balaton, valamint Deva is, aki nemrég a Music Moves Europe-díjat is hazavihette az Eurosonic Fesztiválról, mint Európa egyik legjobb feltörekvő előadója.

Rajtuk kívül még biztosan ott lesz a Völgyben a Fran Palermo, a VHK, a Konyha, a Hősök, a Pontiac, a Kiscsillag, a Middlemist Red, Péterfy Bori, az Idegen, az Ivan and The Parazol, a colorStar, Perrin, Iamyank, Barkóczi Noémi, a Mörk, Lovasi András, Kollár-Klemencz László, a Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint Quartet és Hobo is. A teljes névsorért érdemes felkeresni a fesztivál weboldalát. 

Színház, irodalom, művészet

A Művészetek Völgye Fesztiválon nemcsak a zenerajongók vannak elkényeztetve programokkal. A Kaláka Versudvar hosszú évek óta stabil pontja az irodalom kedvelőknek, itt vehetünk részt Lackfi János Versműhelyein és zenés versimpróin is. Tavaly debütált Vigánpetenden Vecsei H. Miklós és a POKET közösségi udvara, ahol elsősorban az irodalmi és zenés programokon van a fókusz és idén is színes irodalmi műsorokkal készülnek. A Színház Színpadnál már biztosan megnézhetjük az Orlai Produkció, az Art-Színtér és a Proton Színház darabjait, míg a Cirque du Tókertben Oláh Ibolya ad különleges színházkoncertet, fellép az Óbudai Danubia Zenekar, a Bandart, egyszemélyes előadással érkezik Andrej Tomše, szlovén előadóművész és természetesen idén sem maradunk Firebirds nélkül.

A Művészetek Völgye Fesztiválon a különböző művészeti ágak segítenek abban is, hogy picit kikapcsoljunk, magunkra figyeljünk. A természeti környezet, a különféle előadások, beszélgetések és workshopok segítenek abban, hogy egy pillanatra megálljunk és megpróbáljunk kapcsolódni egymással, a környezetünkkel és természetesen önmagunkkal. Ebben idén is számos program lesz segítségünkre, mint a MANK Art Porta különféle művészeti workshopjai és előadásai, a Tarisznya Udvar gondolatébresztő beszélgetései, a LEMangUria testet és lelket átmozgató programjai, valamint a Petendi Pajta, ahol az Önismereti diszkóban a zenén keresztül áshatunk mélyebbre.

A részletes programokért érdemes a www.muveszetekvolgye.hu oldalt böngészni. A jegyvásárlóknak jó hír, hogy az első ötezer vásárló Filmio kupont kap ajándékba.

Hangolódj a fesztiválra:
https://spoti.fi/3uLbH3H


Adj hangot a némafilmnek! – ismét Némafilmhez filmzenét! pályázatot hirdet a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet.

Ma már szinte elképzelhetetlen egy film zene nélkül, hiszen a dallamok, a hangok segítenek eligazodni a történetben, megadják a film alaphangulatát. Általuk könnyebben érezhetjük a főhős örömét és bánatát, de egy baljós zenének köszönhetően akár már előtte tudhatunk a közeledő veszélyről is. Most a Némafilmhez filmzenét! pályázat során a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet ismét arra invitálja a zeneszerzőket, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez.

Két különleges némafilm keresi a hozzájuk illő tökéletes filmzenét. A Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet harmadik alkalommal hirdeti meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatot, amire a kijelölt filmek 5-5 perces részleteire írt zeneművel lehet jelentkezni. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként két, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 31. Művészetek Völgye Fesztiválon, majd a Magyar Zene Házában. A fellépési lehetőségek mellett az első két helyezett pénzjutalmat is kap.

A szervezők két, immáron több, mint százéves magyar némafilmet választottak ki, A leányasszonyt (1918) és A halál utánt (1920), amelyeket annak idején zongorakísérettel vagy zenekarral mutattak be a közönség előtt, élőben biztosítva a filmek zenei aláfestését. Ezt a régifilmes hangulatot idézi majd meg a Művészetek Völgyében tartandó bemutató is.

A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila, zeneszerző, Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója. A pályaműveket április 11-ig várják.

„Nekem ez az első ilyen pályázatom volt és csodák csodájára sikerült is megnyerni. Megtisztelő volt, mert még sosem volt alkalmam némafilmhez filmzenét készíteni. Egy szál harmonikával vezényeltem le az egész vetítést az elejétől a végéig, amire nagyon büszke vagyok. Amúgy is a mai felfogással egy némafilmre filmzenét írni igazán egyedülálló feladat, szöveg és dallam nélkül, hatalmas szabadságot ad” – mesélte Szabó Ádám a yesyes zenekar frontembere, a 2020-as pályázat egyik nyertese, aki Az utolsó éjszaka c. filmhez írt filmzenét.

Az előző évek fellépői a jutalmon és a bemutatón túl más felületen is előadhatták zeneművüket, így jó kiugrási lehetőség fiatal zeneszerzők számára is. A pályázati felhívás ide kattintva érhető el.

További jó hír a filmrajongóknak, hogy az együttműködés keretében most az első ötezer jegyvásárló Filmio kupont kap ajándékba, amellyel egy hónapig ingyenesen válogathat a hazai filmek közül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése