2022. február 22., kedd

Anne Jacobs: A Kilimandzsáró felett az ég


Régen olvastam ennyire kalandos és mozgalmas történetet, mely egy egyszerű családtörténetként indul, de az események fantasztikus alakulásának köszönhetően egyszer csak Afrikában találjuk magunkat és ott további szédületes eseményekben és izgalmakban van részünk.

A történet az 1800-as évek végén kezdődik, majd a szereplőkkel együtt lépünk át a 20. századba és leszünk tanúi a világ változásainak. 

Charlotte tízévesen egy hajószerencsétlenségben elveszíti testvérét és szüleit, ezért a nagyszüleinél nevelkedik tovább, ahol legfőbb bizalmasa és támasza Klara, az unokatestvére.

A regény cselekményének első része Németországban játszódik, itt ismerjük meg Charlotte-t, Klarat, a nagyszüleit és a család többi tagját, ahol a lánynak ezentúl élnie kell. Élete jelentősen megváltozik, a jómódból, szerető családi körből egyszerű körülmények közé kerül és nehezen találja helyét új családjában, utazásokról, kalandokról álmodik, nagyszülei viszont azt szeretnék, ha férjhez menne. 

Nekem tetszettek a német hétköznapok is, szívesen követtem Charlotte növekedését, nővé érését, de az igazán kalandos epizódok Afrikába utazásuk után kezdődtek. Ekkor már Charlotte fiatalasszonyként utazott a férjével és Klaraval a német gyarmatokra, hogy új életet kezdjenek és megvalósítsák álmaikat. Sokan tették ezt akkoriban, voltak itt hittérítők, egzotikus állatokkal kereskedők, ültetvénytulajdonosok. Charlotte és férje a jobb jövő reményében költöztek ide, bár igazság szerint nem volt más lehetőségük, hogy meneküljenek a férje által okozott helyzetükből. 

Sajnos a dolgaik nem úgy sikerültek, ahogy tervezték, de itt kezdődött Charlotte igazi élete, itt ismertük meg az erejét és kitartását, az afrikai embereket, az afrikai kultúrát, a sokszínűséget és a gyarmatosítók viszonyát az őslakosokkal. Charlotte megtalálta a megélhetésük forrását, amiben a férjére nem nagyon számíthatott. Nagyon kitartó és eltökélt volt, rendkívüli üzleti érzékkel rendelkezett, ezért viszonylag jól boldogult.

A legszimpatikusabb, legszeretnivalóbb szereplő nekem Charlotte volt, és voltak azok, akikre időnként bosszankodni lehetett, hol kicsit, hol nagyon, és csodálkozni azon, hogy a lány miért tart még mindig ki mellettük. Próbára tette Afrikában is az élet, de ez nem szegte kedvét, vállalkozó kedve akkor is megmaradt, amikor élete nem épp a legboldogabb szakaszában volt, így történhetett, hogy egy karavánnal elindult Afrika belsejébe, hogy a titokzatos Kilimandzsárót láthassa, hogy a közelségében átélhesse Afrika fenségességét és gyönyörűségét.

A könyv Charlotte életének 25 évét öleli fel, s ebben a 25 évben nagyon sok minden történik ezzel az erős nővel, házasságok, szerelmek, gyermekszületés, halál, betegség, sérülés, tragédiák, egyszer lenn, máskor fenn, újrakezdések. 

Annyi apró kritikám van a könyvvel, illetve a történtekkel szemben, hogy néhol lehetett volna kidolgozottabb, részletesebb is, mert szükség lett volna rá, illetve néhány részlett itt-ott hiányzott, de természetesen kitaláltam, hozzátettem és ez olvasás közben azért nem akasztott meg. 


A könyv fordulatos, izgalmas, mindig történik valami, ezért egy pillanatig sem unatkoztam, nagyszerű kalandozás volt egy erős, kitartó, eltökélt nő oldalán. Egy szép történet egy olyan nőről, aki nem elégedett meg a társadalom által a nőktől elvárt szereppel, hanem a saját útját járta, a saját életét élte, de közben nem felejtkezett meg a szeretteiről sem.  

Bea

"Ez az élet? Beilleszkedni és a legtöbbet kihozni a helyzetből?
Hűségesen teljesíteni a kötelességeinket ott, ahová Isten letett minket?"

*****

"Az álmaink olyanok, akár a fény, ami megvilágít minket,
és ha soha nem érjük is el őket,szükségünk van rájuk az élethez."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése