2021. október 27., szerda

Simone St. James: Alkony Motel


Bates Motel, Stephen King - ha ez a két név jelent neked valamit, akkor az Alkony Motel kedvedre való könyv lesz. Nem vagyok odáig a kísértettörténetekért, de ez a könyv éppen annyira volt természetfeletti és ijesztő, mint amennyit még én is elviselek és élvezek is, a szerző nagyon jól egyensúlyozott a bűnügyi történet, a thriller és a szellemhistóra műfajok között, a nyomozás, a múltbéli titkok és a jelenben történő feszültségek letehetetlenné tették a könyvet. 

Amúgy hátborzongató ez a füst dolog. Néha csak úgy a semmiből az íróasztalomnál ülve megcsapja az orrom a cigarettafüst, úgy, hogy senki nem dohányzik nálunk és mivel kertes házban lakunk, a folyosóról, lépcsőházból sem jön be. Nagyon ritkán fordul elő, és nem rémiszt meg a jelenség, hanem inkább valamiféle jó érzés fog el ilyenkor.

Így azt hiszem érthető, hogy teljesen átéreztem, amikor Viv és Carly éjszaka füstszagot érzett, de nem tudtak rájönni, hogy honnan ered. Ami még külön tetszett, hogy az éjszakai recepciósok nők, illetve fiatal lányok voltak ebben a történetben, tetszett a bátorságuk, keménységük, kitartásuk, találékonyságuk. 

A regény eseményei két idősíkban történnek. 2017-ben, amikor Carly Kirk édesanyja halála után, 35 évvel korábban eltűnt nagynénje nyomába ered, munkát vállal egy Fell nevű kisvárosban az Alkony Motelban, ahol a nagynénje Viv Delaney is dolgozott 35 évvel ezelőtt, és ahonnan nyomtalanul eltűnt.

A másik idősík 1982, amikor megismerjük a fiatal nagynénit is, Vivet, aki eredetileg New Yorkba készül, de elvállal a motelban egy éjszakai állást, hogy pénzt keressen az utazásához. Csakhogy a családja soha többet nem hall róla és a motelból is nyomtalanul eltűnik. 

A motelt érdekes alakok látogatják, megszállnak egy-két éjszakára és már mennek is tovább, vannak azonban olyanok, akik rendszeresen visszatérnek. És vannak olyanok is, akik ott ragadtak. Örökre. De őket nem látja mindenki. Viv és Carly viszont igen. 

Miközben Carly Viv után nyomoz, tudomást szerez régi környékbeli gyilkosságokról, ahol fiatal nők tűntek el és már csak holtan kerültek elő, nem hagyják nyugodni ezek az esetek és az a balsejtelem gyötri, hogy a nagynénje is a meggyilkolt lányok sorsára jutott. 

Ugyanakkor 1982-ben Viv is tudomást szerez ezekről a gyilkosságokról és szintén nyomozni kezd. Egyre veszélyesebb helyzetekbe keveredik, miközben éjszakai recepciós munkája a motelban napról napra kísértetiesebb, hátborzongatóbb és veszélyesebb.

Fantasztikusan jó karakterek vannak ebben a történetben, mind a múltban, mind a jelenben, Nagyon tetszett, hogy párhuzamba van állítva a két lány sorsa, és nagy kérdés, hogy a párhuzamok egyszer a végtelenben találkoznak-e. Elég-e 35 év, hogy összeérjenek a szálak?

Kiderül-e, hogy mi történt Vivvel? Carly megússza-e épségben az éjszakai recepciós kalandot? Fény derül-e arra, ki gyilkolta meg a lányokat? Megnyugvást találnak-e a motel láthatatlan lakói?

A könyv folyamatosan tartogat meglepetéseket és fordulatokat, volt ami körvonalazódott előttem és volt, ami egyáltalán nem, sikerült teljesen meglepnie, többször is. 

Nagyon jól átadta a szerző az éjszaka dermesztő, horrorisztikus hangulatát, a rendszeresen jelentkező cigarettafüstöt, a jégkészítő gép zörgését, az elromlott csokiautomata önállósodását, a becsapódó ajtókat, a koszos szőnyeget, a kopott ágytakarókat és a mindent ellepő dohos szagot. No és Betty Graham jelenlétét, vagy a kisfiúét a medencéből....

Hátborzongató, izgalmas, feszült történet, amit inkább napközben olvass, ha ijedős vagy, de ha igazi körömrágós, feszült izgalmakat szeretnél, olvasd éjszaka, az adrenalinod biztos az egekbe szökik majd egy padlóreccsenéstől is.  

Bea

"Az, aki képes igazán egyedül lenni, összezárva a saját gondolataival - erősebb bárkinél.
Az készen áll. Jöhet bármi."

*****

"- Apukám egy kocka - közölte lemondón.
- Szerinte a nyaralás az, hogy elmegyünk egy tipikus amerikai kisvárosba, és körbesétáljuk."


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, biztosan el fogom olvasni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha meghozta a bejegyzés a kedved a könyvhöz, nekem kellemes és izgalmas kikapcsolódás volt egy tőlem szokatlan, másféle stílusú regényt olvasni. :)

      Törlés