2021. október 26., kedd

Gyerekeknek


Dániel András: A kuflik és az Akármi

Sajnálom, hogy a kuflik nem születtek meg úgy 10-20 évvel korábban, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy az akkor kicsi gyermekeimnek kellett-e volna unásig olvasni, megunta volna-e bárki is sokadik olvasásra. Szerintem nem, de azért az biztos, hogy jelen időben, azaz most tetszik nekik, igaz, már jóval túlhaladták a kisgyermekkor határát. :D

Ahogy már megszokhattuk, ebben a könyvben is két történetet találunk. Az elsőben arról elmélkedhetünk, hogy "Végtére is egy Akármi, akármilyen lehet...". Jelen esetben az elhagyatott réten az Akármi egy kiállítás, ahol találhatunk vagy nem bármit és akármit, csinálhatunk vele, rajta akármit, és akár otthon is rábukkanhatunk ezekre az akármikre és folytathatjuk kiállítástól függetlenül. 

Természetesen ugyanolyan szórakoztató és agyament, amilyen lenni szokott, amilyennek egy kuflikönyvnek lennie kell, vagy ahogy már megszoktuk. A szokásos kis beszélő mütymürüttyök, és szivacstermő bokor, pomádéliget, micisapkás baflag, amely micisapka nélkül is nagyon egzotikus lenne, de micisapkájával már olyan, mint egy szotyiárus bácsika, bütyökbotyó-belépő, ormányos flömd - mindent és akármit is találhatunk ebben a történetben. 

A kuflik és a vadonatúj évszak a címe a második történetnek, amely évszak már nem is annyira meglepő, egy klímaváltozás-mese Dániel András módon. Szegény kuflibarátaink arra ébrednek, hogy bár tegnap még nyár vége volt, mára minden megváltozott, kapnak nem hideget és nem meleget, hópihét, esőt, napot, egy napon belül. Nem tudták eldönteni milyen évszak is van, ezért mi mást is tehettek volna, körbejártak a Réten, megpróbálták kideríteni, hogy a rét lakói mit szólnak ehhez.

A varázsgombák mondták meg a tutit és nagyon vicces volt, ahogy a kuflik próbálták felfogni a magyarázatot. 

Fünőc, zsemlegy, trufapp, mokanc, csepptember, nyavac, zérmő, flamankotuác.... - tartsatok a kuflikkal, hogy megtudjátok, mit lett az új évszak neve. 

Nagyon jól szórakoztam mindkét történeten, remélem, Dániel András soha nem fogy ki a kuflimesékből. 


Mészöly Ágnes: Uborkából szalámi

Most én olvasok! 1. szint

A Pagony Kiadó Most én olvasok! sorozata 5-8 éves, kezdő olvasóknak szól, az 1. szintű könyvek pedig a legkezdőbbeknek, amire jellemzőek a könnyen olvasható szavak, egyszerű, könnyen követhető történet, nagy méretű betűk és az oldalanként 2-6 sor. 

Az Uborkából szalámi című könyv varázslócicájával, Majdnemmel most találkoztam először és nekem tetszett ez az apró kis varázslatokkal színezett történet. Pont olyan varázslatok voltak, amilyeneknek a hétköznapokban nagy hasznát vennénk, és ami nem haladta meg Majdnem cica képességeit, mert azért voltak hiányosságai. De mókás varázslatai is, mint ahogyan ebben a történetben uborkából szalámit varázsol és csupa jó szándék vezérli. 

Mindeközben boldogan él családjában, Papóval, Levendulával, anyával és apával, de nagyon kíváncsi a külvilágra is. 

Kedves történet, barátságról, jó szándékról, segítőkészségről, aranyos illusztrációkkal. 


Jasmin Schaudinn - Jutta Berend: 3-5-8 perces mesék izgő-mozgó ovisoknak

Szeretem ezt a 3-5-8 perces mesék sorozatot, és azt, hogy különböző tematikák szerint építik fel az egyes köteteket. Olvastam már sárkányokról és unikornisokról, tündérekről és hercegnőkről, olvastam téli mesékről, most pedig izgő-mozgó ovisokról. 

Összesen 17 mesét olvashatunk ebben a könyvben, amely ovis gyerekeknek telitalálat. Biztos vagyok benne, hogy teljesen átélik majd ezeket a meséket, felfedezik a saját mindennapjaikat, sőt, akár még saját magukat is megtalálják a történetekben. 

Óvodai kirándulás, későn oviba érő szülő, kedves óvónénik, óvóbácsik, barátkozás, játék az oviban, nehéz reggeli elválások anyától, apától, sok-sok témát felölelnek a könyv meséi és természetesen nem marad el a délutáni alvás, evés,  betegség, farsang témakörével kapcsolatos események mesébe foglalása sem. 

Érzelmek, nehézségek, szeretem és nemszeretem dolgok, mindaz, ami egy óvodás gyereket foglalkoztat. A 3 és 5 perces mesékből 7-7-et olvashatunk, míg a hosszabb 8 perces mesékből hármat. A rövidebb mesék könnyebben fenntartják a kisebb gyerekek figyelmét, de a nagyok figyelmére is számot tarthatnak. 

Ezek a mesék ösztönözhetik őket arra, hogy a saját élményeiket is elmeséljék, nyitottabbak legyenek és talán érdekli majd őket az is, hogy más oviban, más gyerekekkel hogy történnek meg ugyanazok a dolgok. 

Kedves mesék, aranyos illusztrációk, tökéletes választás óvodásoknak.


Vibók Ildi: Állati dumák

avagy hogyan kommunikálnak az állatok?

Ez a könyv hatalmas! A kiadó 8-12 éves gyerekekben határozta meg a célközönséget, de felnőttként is fergetegesen jól szórakoztam rajta és ami még akár meglepő is lehet, jó néhány újdonságot, új információt is olvastam. A könyv címéből kiindulva gondoltam, hogy egy vicces, szórakoztató könyvet fogok olvasni, de sokkal jobban szórakoztatott, mint gondoltam, és mellette nagyon informatív, ismeretterjesztő volt. 

Megtudjuk, hogy mi is az a kommunikáció és miért van szükségük erre az állatoknak is. Emberek számára láthatatlan és halhatatlan jelekről olvasunk, ízek, szagok, feromonok, azaz kémiai kommunikációk sorával ismerkedhetünk meg. Hogyan kommunikálnak az egysejtűek, hogyan a többsejtűek, hogyan működik a feromonposta. 

Megtudtam, mik azok az amerikai holdasszövők és hogyan keresnek társat, hogyan viselkednek a hangyák és termeszek veszély esetén, vagy hogy zajlik a méheknél egy nagycsaládi beszélgetés. Van-e szaglásuk a madaraknak és hasznukat veszik-e az egymás közötti kommunikácóban?

Tigrisek, vízilovak, kutyák, mind másként jelölik ki a határaikat, mégis ugyanazt jelenti. Mely állatok kommunikálnak hangokkal és mit jelentenek ezek a hangok? Hogy lehet a vízben beszélgetni, és miként ultrahanggal, sőt infrahanggal?

Az állatok mely csoportja használja a vizuális kommunikációt? A galléros csiröge nagyon érdekes gyerekszobát talál a fiókáinak, és még az sem baj az esetében, ha máshogy néznek ki a tojásai. A lámpáshalak világítanak, a szentjánosbogarak szintén, nagyon érdekes volt minderről többet megtudni. 

Olvashatunk még az érintéses kommunikációról és azt is megtudjuk, hogy az állatok tudnak-e hazudni és beszélnek-e idegen nyelveken. 

Nagyon informatív és legalább annyira szórakoztató ez a könyv, Igor Lazin rajzai pedig a humorfaktort még megnövelik egy kategóriával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése