2020. május 6., szerda

Cindy Woodsmall: Ha fáj a szív


Az alázat nővérei 1.

Nem tudok sokat az amishokról, de mindig is szerettem volna kicsit belelátni a közösségükbe, megismerni az életüket, a gondolataikat, ez a könyv hozzásegített egy kicsit ehhez az élményhez.

A történet főszereplője Hannah, egy fiatal amish lány, aki egy mennonita közösséghez tartozó fiatalemberbe szerelmes, aki viszontszereti, ám az amishok zárt közösségben történő házasodása miatt, szerelmük eléggé bizonytalan jövő elé néz, Hannah apjának beleegyezését nem egyszerű dolog, sőt szinte lehetetlen kivívni, viszont a fiatalok hisznek a szerelmükben, magukban és reménykednek, hogy vágyaik és terveik sikerülhetnek.


Hannah Paul nagymamájához jár segíteni a házimunkában, így találkoztak a fiatalok, szerelmüket azonban titokban kell tartani a lány nagykorúságáig, mert csak így lehet esélyük  a sikerre.

Amikor Hannah-val a történet elején egy tragédia történik, úgy érzi, mindennek vége, életének nincs tovább értelme. Szülei nincsenek nagy segítségére a trauma kiheverésében, magára maradt, hetekre magába zárkózott és reménykedett.

Szerelme, Paul hazautazott a szüleihez és az egyetemre, a nagymamájához csak hónapok múlva készült, mit sem tudott Hannah lelkiállapotáról. A lány a saját fájdalma mellett rögtön egy másik borzalmas esemény közepébe került, ahol nagy szükség van rá, az eszére, a szívére, a kitartására.

Miközben egy másik családnak segített, a saját kétségeivel, a saját démonaival kellett megvívnia, de a szülei és az amish közösség elvárásainak is próbált megfelelni. Nem tudom, valóban így élnek, így gondolkodnak-e az amishok, mert nem sok irodalmat, cikket olvastam erről, de amit mégis, az alátámasztja a könyv eseményeit. 

A történet napjainkban játszódik, nehéz elhinni, hogy valóban létezik ma ilyen, konzervatív, puritán elvek szerint élő közösség. Az amishok nem használnak áramot, nem járnak autóval, szigorú szabályok szerint öltözködnek és saját maguk oldják meg a problémáikat. Elhatárolódnak a világi dolgoktól, de a fiatalok 18 évesen kapnak esélyt arra, hogy megismerkedjenek a városi, nagyvilági élettel, és dönthessenek arról, hogy elhagyják a közösséget, vagy pedig felveszik a hitet.

Életüket az Ordung határozza meg, ez szabályozza hitüket és erkölcsi magatartásukat. A püspök, az Ordnung és a közösség elvei mindenekelőtt.

Hannah Pennsylvániában egy igen hagyománytisztelő családban nőtt fel, rengeteget dolgozott, nevelte kisebb testvéreit, főzött, mosott a családra, ha kellett a kertben segített, ha kellett, állatokat gondozott, és reménykedett abban, hogy szerelme beteljesülhet.  Egészen addig a bizonyos napig.

Hannah egy fantasztikus karakter, azonnal megszerettem, vele sírtam, vele nevettem, szerettem és reménykedtem. Tisztasága, kedvessége, szerénysége levett a lábamról és nem tudom, mit kívántam jobban, hogy találja meg a helyét a közösségben, vagy hagyja el azt, és élje a saját, szabad életét. Egy nagyon erős nő, aki hatalmas változáson megy keresztül a történet végére.


A cselekmény egyrészt befejezett, másrészt teljesen függővég, mint ahogyan egy sorozathoz illik. Megrendített ez a történet, ugyanakkor Hannah ereje lenyűgözött, a szerző remekül szőtte a szálakat, már most alig várom a következő részt, pedig fogalmam sincs, mikor fog megjelenni.

Bea

Az élet fájdalmas, mégis ajándék, amit meg kell becsülni. Mégis.

*****

Ha mindennek a végén Isten áll, akkor azok, akik vele vannak, 
jó véget érnek - előbb-utóbb."




4 megjegyzés:

  1. Szia Bea ! Nagyon vártam az értékelésedet. Nekem is a "szeretném nagyon " polcomon van. Elkezdtem egy magyar szerző amishok-ról szóló könyvét olvasni, de a második fejezet után félre tettem. :( Ez a fülszöveg alapján is tetszik és az értékelésed is arra ösztönöz, hogy olvassam. Köszönöm Ili (zöldkukac a molyról ;))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ez nagyon jólesik, hogy vártad az értékelésemet. <3 Most jutott eszembe, hogy Jodi Picoultnak is van egy amishokról szóló könyve, amit még nem olvastam.Egyszerű igazság a címe. Te olvastad azt?
      Ez a könyv nagyon jó, és most már azt is tudom, hogy október környékén várható a következő része.
      Szép hétvégét! Bea

      Törlés
    2. Szia !
      Nem olvastam még amishokról szóló könyvet. Borsa könyvét nagyon vártam, de egyenlőre nem lett kedvenc. Később még adok neki egy esélyt.
      Ezt most sikerült megszereznem és már az első oldal után meggyőzött. Annyira szép az a lány a borítón és amennyit idáig elolvastam, nekem nagyon Hannah :)
      Neked is szép hétvégét !
      Ili

      Törlés
  2. Jó olvasást! Kíváncsi vagyok, mennyire fog tetszeni az egész történet. Majd írd meg. ;)

    VálaszTörlés