2020. február 11., kedd

Henry Firth - Ian Theasby: Bosh!


Egyszerű receptek
Elképesztő ízek
Csupa vegán

"Azért vagyunk itt, hogy bebizonyítsuk: kizárólag növényi alapanyagokból is lehet hihetetlenül finom és könnyen elkészíthető ételeket főzni." - mondják ezt a fiúk a könyv első mondatában és szerintem nagyszerűen be is bizonyítják ezt. 

Mióta nem eszem állati eredetű ételeket, és azon felül még igyekszem egészségesen is táplálkozni, igencsak megfogyatkozott azoknak az élelmiszereknek a száma, amit készen meg tudok venni a boltban. Míg régen a boltból kijövet elmajszoltam egy péksüteményt, vagy férjemmel közösen elrágcsáltunk egy camamber sajtot, ezek a lehetőségek megszűntek. 

A péksüteményt a cukorbetegség miatt nem eszem, a sajtot pedig a növényi étrend miatt. Igaz, a növényi étrendre is a cukorbetegség  javulása érdekében tértem át, de a lényeg, hogy ezek a nassolások, felesleges gyorsevések megszűntek, és bizony kreatívabbnak kell lennem az étkezés terén, aminek most már így három hónap elteltével nagyon örülök.

Sokkal többet főzök, mint előtte, de ezt nem feltétlenül időben kell érteni, hanem inkább úgy, hogy sokkal változatosabb ételeket tudok főzni, mióta növényi alapanyagokból kell elkészíteni a mindennapi ebédünket és vacsoránkat. (Azt csak itt zárójelben jegyzem meg, hogy nagyfiam húsevő, kisebbik fiam pedig úgy bő egy hónapja nem eszik húst, de tojást és tejterméket igen, tehát ő vegetáriánus.) A férjem velem egyidőben kezdte a növényi alapú étkezést, előtte ő már másfél éve vegetáriánus is volt. A leírtakból látszik, hogy nincs egyszerű dolgom a főzéssel, és igencsak szükségem van ötletekre és bevált receptekre, hogy mindenki igényét ki tudjam elégíteni. 

Guacaróni/Fotó a könyvből

Ez a könyv elsősorban a mi vegán igényeinket elégíti ki, és azt kell mondanom, hogy a könyv bevezetőjében említett "Készíts éttermi minőségű ételeket otthon!" felszólítás teljes létjogosultsággal van jelen a könyvben, ugyanis mindkét étel, amit elkészítettem eddig a könyvből, megállná a helyét egy étteremben is. 

A könyv első részében tippeket és tanácsokat adnak a szerzők főzéssel, konyhai praktikákkal kapcsolatban, majd felsorolják a szükséges felszerelést és alapanyagokat, amik egy jól felszerelt konyhához szükségesek. Ne gondoljátok, hogy én mindennel rendelkezem, sok helyen olvastam már, és én is azt az elvet vallom, hogy a főzésben legyünk kreatívak, bátran helyettesítsünk, kísérletezzünk a hozzávalókkal, ne essünk kétségbe, ha hiányzik valami a receptből, ami pótolható mással, vagy akár ki is hagyható. 

Guacaróni, amit én készítettem. 

A könyv nyolc fő fejezetre tagolódik. Az első fejezetben a gyorsételek a főszereplők, mint például egy jó krémes carbonara tészta, vagy a guacaróni, amit el is készítettem, minipizzák, fűszeres rizs, pikk-pakk tészta, ropogós chilis tofu. Ezt is megfőztem, és most vettem észre, hogy mindkét étel, amit elkészítettem a Gyorsételek fejezetből való. Nagyon finom lett mindkettő. Természetesen nagyszerű szószrecepteket is találunk a könyvben. 

Ropogós, chilis tofu/Fotó a könyvből

A második fejezetben a fajsúlyosabb fogásokat találjuk, mint gombás-sörös pite, egy ellenállhatatlan rizottó, nagy bhadzsíburger, édespaprikás fajita,  thai vörös curry, pásztorburgonya és mindezek mellett még sok mást is. A harmadik fejezet a Látványkonyha címet kapta, amely ételek, ha lehet, még látványosabbak, mint a többi, bár ezt nehéz így elkülöníteni, mert a könyv ételei mind-mind nagyon jól néznek ki. 

Zöldségcsodák és Bosh tálak, Partifalatok, Koktélok és Desszertek fejezetekkel találkozhatunk még, melyekben egytől egyig nagyon finom dolgokat találunk, amiket azonnal kedvünk támad kipróbálni.

A hozzávalók közül talán nem szerezhető be minden a kisboltban, de a nagyobb multiknál, mint a Tesco, Aldi, Lidl, Auchan, Dm-ben igen. Szokták kérdezni tőlem, hogy nem drágák-e a vegán alapanyagok, erre én azt válaszolom, hogy mivel húst már nem vásárolok, azaz csak egy emberre a négy helyett, és az egészséges étkezésem miatt nagyon sok mindent kizártam a boltok kínálatából (gondolok itt az édességekre, chipszekre, kólára) , így ezek helyett bőven marad pénzem a vegán ételekhez megvenni a néha kicsit extrább hozzávalókat, de úgy általában, és ebben a könyvben is nagyon sok olyan zöldséges, tésztás étel van, amihez nem szükségesek egyáltalán extra összetevők. 


Ez a könyv csupa olyan receptet tartalmaz, amelyhez nincs szükség állati eredetű összetevőkre, tehát se húsra, se tojásra, se tejtermékre. Ajánlom azoknak, akik már növényi étrend szerint étkeznek és azoknak is, akik még csak fontolgatják, sőt, azoknak is, akik csak szeretnének több növényi eredetű ételt elkészíteni, kipróbálni. A két szerzőnek Youtube csatornája is van, azóta ott is sok finomságot találtam, érdemes őket megnézni.

- Bea -

A könyvet megvásárolhatjátok IDE KATTINTVA


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése