2020. január 14., kedd

Bíró Zsófia: A macska mondja meg!


Mit egyél és mit ne? 

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap az egészséges táplálkozás, egyre több ember látja be, hogy a táplálkozással sokat tehet az egészségéért. Az emberek egy része már sokkal tudatosabban vásárol élelmiszereket, átböngészi az összetevőket és kerüli az egészségre ártalmas dolgokat. 

Érdemes már gyerekkorban elkezdeni a tudatos, fenntartható táplálkozás megismertetését, mert ha a gyerekek ebben a szellemben nőnek fel, sőt szüleiktől is azt látják, hogy nem esznek meg mindent, akkor ők már teljesen természetesen fogják ezeket az élelmiszereket felnőttként használni, és talán már nem azok lesznek a csodabogarak, akik egészségesen étkeznek, hanem azok, akik még nem.

Ebben a könyvben a macskák szólnak a gyerekekhez, illetve egyengetik kis gazdijaik sorsát, hiszen ők veszik észre elsőként, amikor a kis gazdik hasa fáj, bőrük kiütéses lesz és kiderül, hogy nem ehetnek meg akármit, mert bizony ezeket a tüneteket bizonyos élelmiszerek okozzák. 

Rettenetes Ivánka, a történet főhőse, aki egy szürke macska és nagyon aggódik kis gazdájáért, Marciért, aki nem érzi jól magát, arca piros, nehezen veszi a levegőt. Marci ugyanis allergiás. A parlagfűre, a poratkára, a nyárfára, a nyírfára, a tejre, a lisztre. Nem ehet akármit, mert a lisztben lévő gluténtól és a tejben lévő laktóztól nagyon megfájdult a hasa. Szerencsére a macskaszőrre nem allergiás. 

Rettenetes Ivánka a nevével ellentétben nagyon barátságos, segítőkész macska, egy kicsikét kétbalkezes is. A környék macskái időnként gyűléseznek, ahol megbeszélik a környék és gazdáik fontos és aggasztó dolgait. Ivánka az egyik ilyen gyűlésen kér segítséget a macskatársaitól.

Van itt minden ebben a könyvben, kalandok, izgalmak, magányos néni, kóbor macskák, macskarajongó üzletlánctulajdonos, állás nélküli biomérnök, elszökött macska, és sok-sok humor. Nagyon sokat nevetgéltem a macskák párbeszédein, és mindamellett, hogy szórakoztató, jól kitalált meseformába öntött történet, nagyon hasznos könyv is. 

Szórakoztatva mutatja meg a gyerekeknek a ma már oly gyakran előforduló kifejezéseket, mint a glutén, a pollen, a laktóz, a multivitamin, a biomérnök, az állományjavító anyagok és számukra  is érthetően magyarázza el a jelentésüket.

Fontos lenne ilyen könyvekkel körbevenni magunkat, hogy gyermekeinknek már magától értetődő legyen, hogyan tudnak odafigyelni az egészségükre a táplálkozással, mi az, amit érdemes elkerülni, milyen a fenntartható fejlődés, miért jobb a teljes kiőrlésű liszt és miért nem igazán jó, ha egy étel tele van ízfokozóval. 


Rátkai Kornél illusztrációi tökéletesen kísérik a történetet, amelyben azért a macskákon és gyerekeken kívül vannak még palacsinták, egy szupernagyi, egy csipetnyi izgalom, szeretet és nevetés. 

Bea

"Csakhogy a macskák nem szeretik, ha kiderülnek az érzéseik. 
Jobb, ha mindenki azt hiszi, hogy nekik csak három arcuk van: 
amikor szúrósan néznek, amikor nagy szemekkel könyörögnek valamiért, 
és amikor üveges tekintettel bámulják a csupasz falat."

*****
"- És mit csinál egy biomérnök, édes fiam? - kíváncsiskodott Gizi néni. - Bütyköli a ződet?"

*****
"Nem csak a gyógyszer gyógyít, gyerekek."

*****
"(...) gyerekkorában a palacsinta volt a kedvenc étele, 
és legalább harminc éve nem evett, 
mert nem volt, aki süssön neki, márpedig a palacsinta akkor az igazi, 
ha valaki más süti nekünk."

*****
A könyvet megvásárolhatjátok IDE KATTINTVA.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése