2020. január 16., csütörtök

Dr. Iller Barbara: Növényi étrend a teljes életért


Az orvos szemével

Kicsivel több, mint két hónapja tértem át a növényi étrendre. Elhatározásomat egy diabétesz diagnózisa idézte elő. Erről hamarosan bővebben is írok majd, most csak annyi a lényeg, hogy azonnal elkezdtem bújni az internetet, hogyan célszerű ilyenkor étkezni és milyen diétát érdemes betartani, hogy ne rontsak még jobban a helyzetemen. 

Egyből eszembe jutott dr. Michael Greger Hogy ne halj meg című könyve, amit nemrégiben olvasgattam, és azonnal elővettem, újból nekiálltam, hogy elolvassam alaposan a cukorbetegségre vonatkozó részt. 


Utána rögtön eszembe jutott dr. Joel Fuhrman Vége a cukorbetegségnek című könyve, amiről már írtam is a blogon, és azt is elővettem, hogy ismét elolvassam az elsőtől az utolsó betűig. 

És ekkor jött szembe dr. Iller Barbara könyve, ami az első magyar nyelven íródott könyv a témában, ami a kezembe került. A növényi étrend témában, mert addig  csak a fent említett szerzőktől olvastam azt, hogy a növényi étrend nemcsak gyógyítja a cukorbetegséget, hanem teljesen visszafordíthatja azt.

Amikor a diagnózisom után elmentem a kórházi dietetikushoz, aki egy fiatal hölgy volt, és megkérdezte, hogy milyen diétát kezdtem el, akkor beszéltem neki arról, hogy növényi, azaz vegán étrend szerint étkezem, nem eszem semmi állati eredetűt. Ő nagyon emelgette a szemöldökét csodálkozó arcot vágva és azt mondta, valamint írta a papíromra, hogy "a növényi étrend nem a  diabétesz gyógyítási protokollja és javasoltam a páciensnek, hogy fogyasszon legalább tejterméket és tojást, mert szüksége van a szervezetének fehérjére."

Mivel ezekben az általam nagyra tartott könyvekben nem ezt olvastam, és azt is tudom, hogy a változatos és megfelelő növényi étrend bőven tartalmaz fehérjét, ezért követtem tovább az eredeti elhatározásomat, és ezekben a napokban érkezett meg hozzám Iller Barbara könyve. Végre, végre! Örömmel olvastam, hogy van egy olyan magyar orvos, aki felvállalja, hogy a növényi étrend teljes életet és teljes egészséget biztosít, ha odafigyeléssel és következetesen végezzük. Azt is megtanultam, hogy a vegánság nem egyenlő a teljes értékű növényi étrenddel és a vegán étkezés is lehet egészségtelen, ha minden másra nem figyelünk, ha pl. fehér lisztet és finomított cukrot használunk az ételeinkhez.

(Azóta találtam még magyar orvost és általa vezetett facebook csoportot, aki szintén ezeket az elveket vallja és hirdeti, de erről majd a személyes bejegyzésemben fogok írni.)

Sajnos a táplálkozással kapcsolatban sokkal inkább a hagyományok és szokások uralnak bennünket, nehezen tudunk változtatni azon, amiket évtizedek alatt megszoktunk, elhagyni azokat az ételeket, amiket egész életünkben ettünk. Sokan csak akkor döbbennek rá, hogy valamit nem jól csináltak, ha kapnak egy nagy fenékbe rúgást valahonnan, például egy rossz diagnózist, egy olyan állapotváltozást, ami már az életük minőségén is sokat ront. 

Szerencsére, nincs mindig késő, sőt, azt mondom, hogy sohasem késő odafigyelni magunkra, ebben nagy segítség dr. Iller Barbara könyve. A szerző hangsúlyozza, hogy a táplálkozás és az életmód javítása megelőzésként, illetve az orvosi kezelés kiegészítéseként javasolt, semmiképpen sem helyette. A napjainkban jelen lévő krónikus betegségek többsége fékezhető, megelőzhető, gyógyítható, visszafordítható. Ehhez azonban szükséges az életmódváltoztatás. 

A könyvből megtudjuk, hogy mit jelent egyáltalán a kifejezés: teljes értékű növényi étrend. Miért jó, milyen általános hatásokra számíthatunk, ha teljes értékű növényi étrenden élünk. Segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában, csökkenti a testben lévő gyulladásokat, daganatmegelőző és fiatalító hatású, elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, helyreállíthatja a 2-es típusú cukorbetegséget, segíhet az allergiás eredetű és a tüdőbetegségek enyhítésében és a szellemi egészség megőrzésében is figyelemre méltó ereje van. 

Olvashatunk a szuperételekről, ideális testsúlyról, időszakos böjtről, rákgyógyításról, a szív egészségéről, cukorbetegségről, inzulinrezisztenciáról, allergiákról, autoimmun betegségekről és az ezekhez ajánlott étrendekről, ételekről.

A könyv végén dr. Michael Gregerrel készített interjút olvashatunk, akit a szerző is nagyra tart. Dr. Greger orvos, író és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi előadó, Nagyon érdekes volt az interjú, ez a kérdés-válasz nagyon megfontolandó:

"I:B.: Mi a teljes értékű növényi étrend legnagyobb előnye?
M:G.: Lássuk csak, épp nézem a magyarországi statisztikákat... Ott is első számú halálok a szívbetegség. A teljes értékű növényi táplálkozás az egyetlen étrend, ami bizonyítottan visszafordítja a szívbetegséget, meg persze más betegségeket is. De ha röviden kell válaszolni, akkor ennyi. Ezt tudja. Vissza tudja fordítani a legnagyobb gyilkost Magyarországon."

A könyv legvégén pedig teljes értékű recepteket találunk, amelyek egyszerűek és könnyen elkészíthetők, elkerülve a finomított liszteket, cukrokat, édesítőket, olajakat. Aki azt hiszi, hogy a vegánok, a növényi étrenden élők csak salátákat esznek, az nagyon téved. Mióta növényi étrend szerint étkezem/étkezünk sokkal változatosabb, sokszínűbb ételek kerülnek az asztalra, új ízeket fedeztünk fel és azon csodálkozunk, hogy miért nem kezdtük el ezt hamarabb. A többi pozitív hatásáról majd külön bejegyzésben is fogok írni.


Én nagyon örülök ennek a hiánypótló könyvnek a magyar szakirodalomban, ami nagyon időszerű és mindenkinek javasolni tudom, aki életmódváltás előtt áll, vagy az egészsége érdekében szeretne változtatni, vagy egyszerűen csak megelőzni a betegségeket és egészségesebben, tudatosabban enni, élni.

Bea

"Nemcsak a vörös hús fokozza a diabéteszrizikót, hanem a szárnyasok, a halak, a tojás és a tejtermékek fogyasztása is. Még akik a heti egy alkalomnál is ritkábban esznek húst vagy "csak" halfogyasztók, ők is emelkedett kockázattal néznek szembe a vegánokhoz képest. (...) 
A növényi alapú étkezés viszont egy 30000 fős tanulmány szerint a szív- és a cukorbetegségekkel szemben kifejezetten védő hatású..."

A könyvet megvásárolhatjátok IDE KATTINTVA. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése