2018. november 15., csütörtök

Chris Tribe: Famunkák nagy könyve

Alapvető fogások és technikák

Egy olyan könyvet szeretnék ma mutatni, aminek nagyon megörültem, amikor megláttam. Biztos észrevettétek már, hogy szeretjük a fával foglalkozó kreatív könyveket, legyen az apró állatkák faragása vagy meglévő régi deszkák, lomtalanításból származó faanyagok újrahasznosítása. Imádjuk a fát, ebben az imádatban leginkább Bence osztozik velem (mi ketten alkotjuk a család művészi vénáját :D ).

A Famunkák nagykönyve azonban már túlmutat, a hobbi kategórián és komoly, alapos, szakmai ismereteket sajátíthatunk el a segítségével. 


Chris Tribe a könyv szerzője harminc éve készít és tervez bútorokat, munkáit Angliában galériákban és kiállításokon mutatják be.

Több főiskolán tanított bútortervezést és famegmunkálást, jelenleg saját műhelyében oktatja ezeket az ismereteket.

Könyve megírásával az volt a célja, hogy még szélesebb körben adhassa át tudását, hogy az olvasók saját maguk is belevágjanak famegmunkálási kalandozásaikba. 


Magától értetődően az alapanyagokkal való ismerkedéssel kezdhetünk a könyv első lapjain. A fa csodálatos anyag, megérdemli a hódolatot és a tiszteletet és azt is, hogy teljes szívünket és szakértelmünket adjuk a feldolgozásához. Tehát megismerhetjük a fatörzs felépítését, annak szerkezetét és tulajdonságait és megtanuljuk, hogy milyen fát válasszunk a bútorkészítéshez.

Megtudhatjuk, hogyan érdemes felépíteni, összeállítani a műhelyünket, legyen az akár hobbi, akár vállalkozási célra, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, hogy megfeleljen az igényeinknek és elvárásainknak. 

Miután a műhelyünk kész, megismerkedhetünk a szerszámokkal is. A szerszámok széles skáláját mutatja be nekünk a szerző, de kihangsúlyozza, ez  nem jelenti azt, hogy az összeset szükséges beszerezni egy műhely elindításához és működéséhez. Nem  a szerszámok száma a fontos, néhány minőségi szerszám ügyes használatával is végezhetünk  jó munkát. 

Megismerhetjük a kézi szerszámokat, a fontosabb fűrésztípusokat, a vésőket, a gyalukat, az élező szerszámokat, a szorítókat és mindenféle egyéb anyagot, ami szükséges lehet még a műhelyben.


A kézi szerszámok után következnek a komolyabb gépi szerszámok, mint a felsőmaró, a fúró- és csiszológépek, a fűrészgépek, csapozók. Ha pedig minden szerszámot végigolvastunk, akkor jön a használatának nagyon alapos bemutatása. Ami nagy pozitívuma Chris Tribe tanítási módszerének, hogy kitér a lehetséges hibákra és annak megoldásaira is. Legyen az az eszközökkel kapcsolatos, vagy a famunkában elkövetett hibalehetőség. 


Amikor pedig elkészültek a művek, akkor a felületkezelés sem maradhat el, mind az anyagok, mind az eszközök lehetőségeiről olvashatunk, a könyv végén pedig megvalósíthatunk a mester útmutatásával néhány projektet is, a kezdetektől az elkészült alkotásig. 

Szerintem ez egy nagyon hasznos, igényes, színvonalas könyv, igazi hiánypótló darab. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes, famunkákat végző családtagjainknak.


Bea

"Az egyik tanulság, amit a saját tapasztalataimból és a diákjaimtól tanultakból levontam, 
az az, hogy milyen könnyen félresikerülhetnek a dolgok, ezért ne tegyünk úgy, 
mintha nem hibázhatnánk."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése