2018. november 29., csütörtök

Dan Moore: Sherlock Holmes - Rejtélyek könyve



Nálunk a családban nagy népszerűségnek örvendenek a különböző rejtvényes, rejtélyes feladványokat tartalmazó könyvek, főleg Bence és Titusz forgatja előszeretettel és képesek hosszasan elmélkedni a megoldáson. 

Nem, ez így nem teljesen igaz. Bence képes hosszasan elmélkedni, ami napokat is magában foglal, Titusznál a hosszas elmélkedés max félórát jelent, ha ennyi idő alatt nem találja ki a megoldást, akkor hátralapoz és megnézi.



Ami önmagában még nem lenne olyan nagy baj, de előfordult már olyan, hogy nagy megkönnyebbülésében elmondta Bencének, vagy legalábbis elárult valami nagyon fontos infót, Bence pedig ezért kicsit mérges lett, mert ő még szívesen törte volna a fejét rajta. Többször is előfordult már, de talán nem fog többet. Éppen ennek a könyvnek az egyik feladványánál volt a legutóbbi ilyen alkalom. 

Amikor megláttuk ezt a könyvet a fiúkkal, azonnal tudtuk, hogy nagyon szeretnénk. Először is: Sherlock Holmes nevével fémjelzett, másodszor nagyon szépen kivitelezett, szemet gyönyörködtető.

Sherlock végig jelen van, illusztrációként a pipája is, de találhatunk a könyvben Sherlock sudokut, megfejthetünk egy rejtvényt Sherlock hegedűjátékával kapcsolatban, de sok feladványban segíthetünk magának a nagy Sherlocknak nyomozni. Természetesen nem marad el a hűséges Watson sem, ő is kapja a megoldandó feladatokat, remek és üdítő élmény ezzel a két nagyszerű férfival kalandozni a viktoriánus Angliában és megpróbálni megoldani a könnyebb és nehezebb feladatokat.

Sokféle megoldandó feladatot találunk benne, van itt mindenféle kategória: memória, problémamegoldás, megfigyelés, kreatív és asszociatív gondolkodás, matematika. Vannak rövid és egyszerű  fejtörők és bonyolultabb, több időt igénylő feladványok is. Így bármikor elég belelapoznunk és kereshetünk magunknak egy megfelelőt az időnktől függően.

A könyv végén találhatjuk a megoldásokat, kivéve a kreativitást igénylő feladatokat, mert azok a képzelőerőnkre és a gondolatainkra vannak bízva. Van két különösen nehéz feladvány, amelynek a megoldása szintén a könyv végén található, ám két szétvágatlan oldalon, amelyet akkor érdemes szétvágni, ha sehogyan sem boldogulunk a megoldással, vagy pedig megoldottuk, de szeretnénk tudni, hogy vajon jó-e a megoldásunk.

Nagyon jó kis könyv, közös gondolkodással, közös ötleteléssel is használhatjuk, akár egy társasjátékot, ekkor hatalmas nevetésekbe is fulladhatnak a különböző megoldástippek, de önmagunkban is elgondolkodhatunk és megfejthetjük a rejtélyeket.

Mutatok néhány feladványtípust, hogy könnyebben eldönthessétek, hogy tetszik-e nektek ez a fajta játékos nyomozósdi. Vannak megfigyeléses feladatok is, amelyeket a könyvben lévő ábrák segítségével lehet megoldani, ezek a vizuális megfigyelésre építenek és nagyon szórakoztatóak, akárcsak a többi rejtvény.

A könyv illusztrációi csodásak, imádom a vintage hangulatú és témájú képeket, ami még pluszban emeli a hangulatát és színvonalát, na nem mintha szüksége volna rá. :D 



A Pisztoly
Asszociatív gondolkodás

Az Unikornis, egy öreg matrózkocsma, néhány yardnyira csupán a Kelet-indiai dokktól, különösen forgalmas volt egy ködös éjjelen, ahogy a helybéliek betértek menedéket keresve az elemek elől. A fogadó ajtaja hirtelen kivágódott. Mindenki elhallgatott, amikor egy férfi sétált a bárpulthoz és egy pohár vizet kért. Egy pillanattal később a csapos előrántott egy pisztolyt és a férfire fogta. "Köszönöm szépen!", mondta a férfi és habozás nélkül kisietett. Hogyan magyarázza ezt a különleges esetet?

Örökké hűséges
Problémamegoldás

Jones barátságos, joviális ember volt, nagyszámú hölgyismerőssel. Számos házasságot is kötött, pedig egyszer sem vált el! Jonest azonban sosem vádolták meg bigámiával, és nem is volt bigámista. Hogyan lehetséges ez?

Bokszoló nyulak
Matematika

Két viktoriánus úr vágott keresztül a mezőn, miközben lövőszenvedélyüknek hódoltak. Szemük eközben a magas fűben energikusan bokszoló nyulakon akadt meg. Ha kilenc nyúl volt,  és a nyulak csak párban bokszolnak, hány bokszmeccs játszódott le közöttük úgy, hogy a nyulak minden körben egy másikkal bokszoltak?

Remélem, sikerült valamelyiket, vagy akár mindegyiket megfejtenetek. :) 

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése