2017. július 10., hétfő

John Hart: A megváltás útján

A kicsi szívem nagyot dobbant, amikor megláttam ezt a könyvet. A kis fehér, sötétségbe burkolózó templom a borítón, a fülszövegben egy tizenhárom évvel ezelőtti megoldatlan gyilkosság, női holttest az oltáron.

Most mit csináljak, odáig vagyok az olyan thrillerekért, amiben egy kicsit a vallás is szerepet kap! :)

Aztán ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, rájöttem, hogy sokkal több mindenről fog ez a könyv szólni, mint azt először gondoltam.

Ha egy jó krimi kerül a kezembe, akkor a napi időbeosztásom teljesen felborul, ugyanis az időt az olvasás megkezdése után már nem percekben fogom mérni, hanem fejezetekben.

Na még egy fejezet és utána megcsinálom a kávét, na még egy fejezet és eszek is valamit, na még fejezet és elmegyek wc-re, na még egy és ki is jövök onnan, csak még egy és most már tényleg leteszem, na most már elég fáradt vagyok, lefekszem, de azért a könyvet elérhető közelségben hagyom. Borzasztó... :)

A történetünk Adrian Wall börtönből való kiszabadulásával kezdődött, aki tizenhárom évet töltött ott, ugyanis az előbb említett gyilkosságokat az ő tettének tulajdonították. Az ő szabadulása fogja az elkövetkező mozgalmas eseményeket beindítani.

Főszereplőnk Elizabeth Black rendőr, vagyis ahogy a dolgok állnak, akár mondhatnánk azt is, hogy volt rendőr, éppen egy nagyon bonyolult helyzetben van, amiből talán nincs is kivezető út. Mindezek mellett Adrian Wall szabadulásának ténye őt is foglalkoztatja, a múltjának egy meghatározó pontján Adrian, szó szerint az utolsó pillanatban nyújtott segítséget a nő számára.

Egy tizenéves lányt elraboltak, a szülei gazdagok, a lány élete első látásra tökéletesnek tűnik. Elizabeth lesz az, aki fogadja a bejelentést, miszerint egy pincéből sikoltozást hallottak. Egyedül  siet a helyszínre, két ember meghalt, a Elizabeth és a lány, Channing látszólag biztonságban tudhatja magát, de ami odalent történt velük, örökre összeköti őket.
A vizsgálat megállapítja, hogy a Channinget elrabló drogdílereket könyörtelenül kivégezték.
Elizabeth ellen fegyelmi eljárás indul, nemcsak az állása a tét, hanem a szabadsága is.

A kis templom oltárán tizenhárom év után újabb holtestet találnak, aztán még egyet, lassan mindenki rájön, hogy a gyilkos nem lehetett Adrian Wall, de akkor ki az?
Elizabeth hiába menekül a múltja elől, van amit nem lehet elfelejteni.

Erőszak, vak vallásosság, gyermek-szülő kapcsolatok, helyzetek,  amiben senki sem hozhat jó döntést. Az emberi kapcsolatok igazán jól voltak ábrázolva a könyvben, s Elizabeth és az érzései is közel kerültek hozzám.


Izgalomban is volt részünk bőven. A gyilkos személye nem mondom, hogy olyan nagy meglepetésként ért a könyv végére, de az írónak pont ez volt a célja, így nagyon megdöbbentő volt. De erről többet már nem igazán szeretnék elárulni... ;)

A történet végkifejletének nagy jelenetében sikerült az írónak minden tűrőképességemet próbára tennie az ügyben, hogy ne lapozzak gyorsan előrébb, és bár találtam egy-két logikátlanságot a történet folyamán, de ez mit sem vett el az élményből.

A befejezés pedig nagyon szép volt.

9/10

Zsófi


2 megjegyzés: