2016. július 23., szombat

Nagy Anikó Johanna: Egy szót se szólj

A tizenöt éves Hanga életét apja halála óta a depresszió uralja. Minta semmi sem akarna összejönni: képtelen a tanulásra koncentrálni, rengeteget hízott, ráadásul három lány az osztályából folyamatosan szekálja. Minden napja ugyanolyan egyhangúan telik, míg be nem költözik a szomszédba egy házaspár. A férfi, Balázs szinte apjaként gondoskodik róla: segít neki a tanulásban, jókat beszélgetnek és ajándékokkal lepi meg a lányt. Hanga egyre vidámabb és magabiztosabb lesz, úgy tűnik, végre minden jóra fordul. 
Ám egy idő után kiderül, hogy Balázs nem az, akinek mutatja magát, a lány élete pedig rémálommá változik...

A könyv nagyon fontos témát jelenít meg Hanga, a 15 éves lány szemén keresztül. Iskolai zaklatás, az elhagyatottság érzése, a feldolgozatlan trauma, amit édesapja halála miatt érez, mindebben része van a lánynak. Édesanyja szintén nehezen tudja feldolgozni rákban meghalt férje elvesztését, ezért mindketten csak élik egy napot a másik után, az édesanya nem veszi észre a lánya problémáit, iskolai nehézségeit,  a lány az egyetlen tevékenységbe menekül, amiben sikerei vannak, a rajzolásba. Az evést is valamiféle vigaszként használja, ezért sokat hízott, osztálytársnői pedig ezért is zaklatják. 

Senki nem veszi észre, hogy valami nincs rendben vele, csak a szomszédba költöző házaspár férfi tagja, Balázs. Ő viszont kitüntetett figyelemben részesíti, meghallgatja, dicséri a lány eszét, tehetségét és külsejét, sokat beszélgetnek, majd elvállalja, hogy segít neki tanulni, korrepetálja. Édesanyja beleegyezésével a lány átjár a házaspárhoz a szomszédba, közösen tanulnak, ám egyre több az olyan alkalom, amikor Balázs felesége nincs otthon. A tanulást kiterjesztik közös parkbeli sétákra, sőt Balázs az iskolába is elé megy.  

Egyszer pedig bekövetkezik az, amikor Balázs túllép a kedves, szomszéd szerepén, felszínre kerül addig elfojtott - tulajdonképpen - perverziója és Hangának egy életre szóló, elfelejthetetlen szörnyűségben lesz része.

Innentől összecsapnak feje felett a hullámok, és egyre kevesebb az esélye arra, hogy felnőtt segítsége nélkül meg tudja oldani a helyzetét, az életét.

Szerintem a könyv egy nagyon fontos figyelemfelhívó, segítő könyv, szülőknek és hasonló helyzetbe került kamaszoknak.  Egy ilyen rossz élmény egy egész életre rányomja a bélyegét, ami túlér a kamaszkoron, és egy felnőtt életére is kiszámíthatatlan hatással lehet, az emlék ott lapul mindig mélyen, és a körülmények hatására bármikor lesből támadhat. 

Felhívhatja a kamaszok figyelmét a jelekre, arra, hogy ne legyenek naivak, ha azt érzik, hogy a közvetlen környezetükben veszély fenyegeti őket, kérjenek segítséget. Ne engedjétek fiatal fiúk és lányok, hogy ilyen élményetek legyen, az első gyanús jelre forduljatok ahhoz, akiben megbíztok.


A könyv végén telefonszámok és honlapok találhatók, ahová segítségért lehet fordulni. 

Szülőknek is ajánlom ezt a könyvet, mert akiknek nem volt kamaszgyereke, annak majd lesz, és bizony meglehetősen nehéz kor is lehet, ha nem találjuk meg a gyerekhez való utat, nem találjuk egymással a hangot, nagyon fontos, hogy a gyermekünk bármikor merjen hozzánk fordulni és bízzon bennünk.

A könyvet köszönöm a Tilos az Á Könyvek Kiadónak!

8/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése