2016. július 21., csütörtök

Cathy Kelly: Párizsban kezdődött

Az Eiffel-torony tetején fiatal pár áll, a fiú izgatottan markolássza a titokban magával hozott jeggyűrűt. Mi lesz, ha a barátnője elutasítja? És ha igent mond, hogyan tovább? Amikor elhangzik a válasz - a turisták elragadtatott éljenzése közepette -, minden megváltozik, méghozzá nem csupán a boldog pár, hanem az őket hazaváró családtagjaik és barátaik számára is.
Leila csúnyán összetört szívét ápolgatja, mióta a férje egy nap fogta magát, és elhagyta, de most eltökéli, hogy a menyasszony kedvéért jó képet vág az eljegyzéshez. Vonnie, a kivételes tehetségű tortamester fiatal özvegyként épp csak mostanában mer ismét a szerelemre gondolni - ám valaki mintha akadályt próbálna gördíteni elé, Grace pedig, az elvált igazgatónő azon veszi észre magát, hogy fia közelgő esküvője kapcsán a szokottnál több időt tölt volt férjével. Hosszú évek óta külön élnek ugyan, de talán elképzelhető, hogy annak idején hibát követett el?
Ahogy az életük eseményei összeszövődnek az esküvőre készülő fiatal páréval, mindannyiuknak szembe kell nézniük a múltjukkal, mert csak így léphetnek tovább.

Cathy Kelly a tőle megszokott melegséggel és megértéssel sző elragadó, egyszerre szórakoztató és megindító mesét - amelynek fonala egy rendkívüli pillanatból gombolyodik le - majd összebogozza a benne szereplő nagyszerű emberek sorsát.

Első találkozásom az írónővel, és már a könyv elején éreztem, hogy ez egy szerencsés találkozás volt. Így utólag csak megerősíthetem ezt, minden pillanatát élveztem, bár elég hosszúnak tűnik az ötszáz oldal, olvasás közben ez nem jutott eszembe, egyszerűen jó volt olvasni ezt a családi és baráti szeretettel teli történetet. 

Minden Párizsban kezdődött a fülszövegben említett lánykéréssel, és mire a fiatal pár hazautazott, megismerhettük a barátaikat, családtagjaikat, és a szereplőkön keresztül őket is. Így már ismerősökként üdvözöltük Katyt és Michaelt, amikor hazaértek Párizsból, mint menyasszony és vőlegény. 

Megismertük Katy barátnőjét Leilát, aki próbálta túltenni magát azon, hogy a bohém férje egyik pillanatról a másikra otthagyta. Pedig a hozzá nem illő férj miatt hanyagolta el a családját, az édesanyját, és a kisfiát egyedül nevelő nővérét, Susie-t, ám édesanyja balesete révén már a történet elején lehetőséget kap családi boldogsága visszaszerzésére. 

Nagyon szeretnivaló volt a vőlegény édesanyja, Grace, aki jó pár éve már egyedült élt, bár a kapcsolata a volt férjével barátságosan alakult.  Az azóta felnőtt gyermekeik érdekeit szem előtt tartva  kulturáltan viselkedtek egymással a válás után is. Iskolaigazgatóként is nagyon szeretnivaló ember volt, a gyerekeket csiszolatlan gyémántként emlegette, és nem tudta, hogy tartogat-e még számára valamit az élet. Rendszeresen találkozott barátnőjével, akivel megbeszélték egymás gondját-baját.

Katy szüleit is megismerhettük, apját,  a nagyon gazdag, önkényeskedő, parancsolgató Howardot, akit azonban kenyérre lehetett kenni, ha egyetlen lányáról volt szó. Feleségét már nem részesítette ekkora figyelemben, így Birdie  teljesen önbizalomhiányos lett, csak a lányában, a kertjében és a kutyájában lelte örömét. 

Katy és Michael hazatértével elkezdődött az esküvő szervezése, ami mindannyiuk életét szépen, lassan elkezdte megváltoztatni.  Ki nagy felismeréseket tett, ki gyűjtötte erejét és bátorságát egy végső lépéshez,  és volt,  aki lelkileg indult meg a gyógyulás útján. 

Egy laza szálon kapcsolódott még egy másik család is a történetbe, Vonnie és Ryan, akik új életet szerettek volna kezdeni egymás oldalán, egyesíteni a családot, hogy az előző házasságukból született gyerekek is jól érezzék magukat és érezzék a család boldogságát, szeretetét. Nem is ez volt a nehéz feladat, hanem egy volt feleség. Megható volt, hogy Ruby a nagylány mindent a saját nyakába akart venni, miközben azt szerette volna, hogy figyeljenek rá. 

Nem izgalmas történet volt, hanem nyugodt és meleg, ismerős érzésekkel. Jó volt felismerni, hogy akár mi magunk is lehetnénk Leila, Grace vagy Birdie, hiszen mi is éppen úgy próbáljuk túlélni a napokat, megkeresni az apró jóságokat, megtalálni az egyensúlyt  a munka és család között, és próbálunk boldogok lenni, önmagunkat is megtalálva, mint ennek a történetnek a szereplői. Nagyon tetszett, hogy minden korosztály megtalálható volt, a gyerektől a nagymamáig. Sőt, kutyusok is voltak, mint teljes jogú családtagok, ami nálam plusz pontokat von maga után.


Szeretetre méltó, reményteli történet volt,  egy Párizsban kezdődött jegyességgel, boldog szervezkedéssel, miközben családi kapcsolatok alakultak, jelen volt barátság, szerelem és az élet régi dolgainak feldolgozása, elengedése, hogy örömmel élhessük a jövőnket.

A könyvet köszönöm az Alexandra Kiadónak!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése