2016. július 1., péntek

Nicolas Priou: Nagymamáink fortélyai

A könyvtárban bukkantam erre a nagyon szép könyvre. Puha tapintású, bélelt borítója egyből a kezembe kívánkozott, némi lapozgatás után el is döntöttem, hogy jön velem haza. 

Nem egyhuzamban olvastam el, mert ez nem olyan könyv. Főzés közben nézegettem, amikor csak egy pár pillanat időm volt, amíg felforrt a leves, megpirult a hagyma, vagy kisült a süti. A jó tanácsokra mindjárt visszatérek, de legelőször is a gyönyörű képeket szeretném benne dicsérni, teljesen bele lehet feledkezni egy-egy fotóba, egy szobabelsőbe, egy kertbe, vagy éppen egy gyönyörű konyhába. Nekem az apró kis illusztrációk is tetszettek, amelyek a szöveget tették változatossá.

De most rá is térnék a könyv tartalmára. Legelőször is el kell mondanom, hogy én bizony remekül szórakoztam. Négy részre osztanám a könyvben felsorolt nagymama-fortélyokat. Az egyik csoportba azok kerülnek, amiket esetleg már én is próbáltam, és tényleg működik. Ilyen pl. az ecet használata vízkőoldásra. A vízforralónkat rendszeresen ecettel vízkőtlenítem, csak beleöntök annyit, hogy ellepje az alját, kb. 10 percig benne hagyom, és volt vízkő, nincs vízkő. A másik csoportba azok a tanácsok, amikről már hallottam, de nem próbáltam. A harmadikba azok, amikről még csak nem is hallottam, és a negyedikbe a viccesek, amelyeken jókat nevetgéltem.

Olyan tanácsok vannak ebben a könyvben, amelyekkel már valószínűleg az interneten is találkoztunk, de azért valami valakinek mindig új.  Nekem újdonság volt, hogy a rózsák szeretik a sörélesztőt, a locsolóvízbe keverhetjük és sokkal szebben fognak virágozni. Vagy ha a cigerattahamut a virágföldbe keverjük, akkor a nikotin átjárja a földet, locsoláskor felszívódik a növénybe, és megmérgezi az élősködő rovarokat. De akár fokhagymalével is permetezhetünk, mert elpusztítja a fák alján tenyésző káros gombákat. A hortenziák kékítésére kávézaccot használhatunk, amit én nem fogok kipróbálni, mert imádom a rózsaszín hortenziámat.:D

A parafa dugó felhasználási területei is igen érdekesek voltak: 

"Ne dobjuk ki a parafa dugókat, mert sokféleképpen hasznosíthatók a konyhában. Vágjuk a dugót félbe, és tegyük a gyümölcskosárba. A parafa távol tartja a muslicákat, így gyümölcseink hosszabb ideig frissek maradnak. Dobjunk dugót a polip, a tintahal és a bab főzővizébe. A parafa megpuhítja a tintahalat és a polipot, valamint megakadályozza, hogy a bab kifusson." 

A magyar olvasók többsége szerintem a tintahal és polippuhításra biztos nem fogja használni, de a bab főzésénél mindenképpen ügyeljünk arra, hogy szórakozott háziasszonyként nehogy benne hagyjuk a levesben, vagy főzelékben a dugót..:D

Nem terveztem ilyen hosszú bejegyzést, de nem hagyhatom ki az Állatok fejezetben az "Elveszett teknősök" címszó alatt szereplő ötletet  :D.

"A teknősök az álcázás nagymesteri, és könnyen eltűnnek a növények között a kertben. Ha nem akarunk órákat tölteni a keresésükkel, ragasszunk fluoreszkáló címkét a páncéljukra, így sokkal könnyebben megtalálhatjuk őket."

Szóval elkóborolt teknősökre, fluoreszkáló festék.:D De hogyan találjuk meg őket nappal? Ezen most nevetek, de éppen ma olvastam, hogy valahol a fővárosban egy nagy teknőst találtak, és keresik a gazdáját. 

Vannak azonban tényleg megszívlelendő tanácsok, amelyeket érdemes kipróbálni, pl. utazás közben hányinger ellen mentát szagolgatni, (másik variáció, hogy indulás előtt megeszünk egy tál pattogatott kukoricát, hát.... nem is tudom :))


Nekem tetszett ez a könyv, és meg is valósítok majd pár dolgot belőle. A hasznos tanácsok mellett, mint írtam, időnként nagyon jól szórakoztam, és nem is írtam még a fájós lábú birkáról, akire gumicsizmát kell húzni, és a hipó illatát imádó macskákról sem. Macskatulajdonosoknak fel is tenném a kérdést: a macskák tényleg imádják a hipó illatát? :)

8/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése