2016. március 16., szerda

Dolores Redondo: A láthatatlan őrző

A spanyol krimitrilógia első kötete a baszk Pireneusokban fekvő Baztan-völgy falvainak sajátos világát mutatja be, melyben keveredik az ősi baszk mitológia, a kereszténység és a mágia. A thriller klasszikus elemein túl olyan természeti leírásokkal, pszichológiai elemekkel ötvözve, mellyel a műfaj kereteit feszegeti. Megjelenése után hazájában azonnal sikerkönyv lett, azóta 25 országban adták ki.

Egy kis navarrai településen kamaszlány meztelen holttestére bukkannak. A nyomok bonyolult indítattású, misztikus elemekkel fűszerezett rituális gyilkosságra vallanak. Kiderül, a környéken sorozatgyilkos szedi áldozatát. Salazar felügyelőnő vállalkozik arra, hogy fényt derítsen az igazságra, ám közben harcba kell szállnia saját gyermekkori tragédiájában gyökerező félelmeivel. Ráadásul kollégái és nővére féltékenységével is szembesülnie kell. Ahogy a történetbe újabb és újabb szálak fonódnak, Amaia nemcsak hivatását teljesíti, de önnön problémáinak megoldásához is közelebb kerül.
A thriller, mitológia és családtörénet e keveréke teszi eredetivé a könyvet, és a 
végkifejletig fenntartja az olvasó érdeklődését.

Mily csodás vidékek, és milyen kegyetlen gyilkosságok! Mondhatom szép egy párosítás! :)
Bevallom a könyv elolvasása előtt nem igazán voltam tisztában vele, hogy pontosan hol fekszik földrajzilag a könyv helyszínéül szolgáló Baztan-völgy, de most már utánanéztem, térképet tanulmányoztam, és felvilágosultam. :) A könyv leírásaiból gyönyörű tájak, erdők tárulnak a szemünk elé, és egy kicsit a baszk kultúrába is bepillantást kaphatunk. E két előbb említett elem felhasználásával már meg is van alapozva történetünk baljós, sötét, komor és hátborzongató hangulata, és a felbukkanó ősi mitológiai lényekről, mondák nyomán megelevenedő boszorkányokat, gonosz szellemeket még nem is említettem.

A kegyetlen gyilkosságok utáni nyomozás közben pedig egyre jobban megismerjük Amaia Salazar felügyelőnőt, bepillantást kapunk a mindennapjaiba és a tragikus múltú gyerekkorába is, őszintén megmondom ez engem sokkal jobban megrázott, mint maguk a gyilkosságok.
A befejezés pedig igazán bravúros volt, ugyanis be is volt fejezve, meg nem is. A nyomozás sikeres volt is, meg nem is. Egyszóval rövid időn belül sort fogok keríteni a következő részre is. 

9/10

Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése