2016. március 14., hétfő

Sean Patrick: Ébreszd fel a benned rejlő géniuszt

„Zsenik ezrei élnek és halnak meg anélkül, hogy bárki felfedezné őket - akár önmaguk, akár mások.” (Mark Twain) 

Szeretnéd tudni, mint tanulhatsz a történelem legnagyobb alakjaitól, hogy a legjobbat hozd ki magadból? Ha igen, ez a könyv neked szól. 

Az író, Sean Patrick néhány rendkívüli személyiség életútján keresztül mutatja be, hogy milyen jellemző tulajdonságok hajtják a géniuszokat. Látni fogod többek között, hogyan indult útjára Walt Disney stúdiója, miként vált egy karddal játszó kisfiúból a hódító Nagy Sándor, vagy hogyan lett Nikola Tesla a megannyi nehézség ellenére az elektromosság atyja.

A kiválóság nem adottság, hanem egy út, amire Te is ráléphetsz. Mondj "IGEN"-t a saját kalandodra, és ébreszd fel a benned rejlő géniuszt!

Mitől zseni a zseni? A magas IQ-jától vagy az életben elért eredményeitől? Összefügg-e a kettő? Egyenesen következik-e egy magas IQ-ból, hogy  az ember sikeres lesz az életben? Kivételes, született tehetségek-e a géniuszok? Vagy jókor voltak, jó helyen? Szerencse, munka, kitartás, bátorság, hatalmas akaraterő és legfőképpen kíváncsiság hozza mozgásba a kivételes, híressé vált embereket. 

Sean Patrick könyvében kivételesebbnél kivételesebb embereket ismerhetünk meg, és történetükön keresztül mutatja be az író, mi szükségeltetik a zsenialitáshoz. Legalábbis azt biztosan megtudjuk belőle, hogy ezek az emberek hogyan lettek zsenik.
Megtudhatjuk, hogy nem feltétlenül születtek kivételes adottságokkal, hanem igen gyakran előfordult, hogy egy átlagos ember vált valamiben a legjobbá, csupán a saját erőfeszítései által. Gondolnánk-e, hogy Thomas Edisonról fiatal korában azt mondták a tanárai, hogy "túlságosan ostoba ahhoz, hogy bármit is megtanuljon"? Beethoven ügyetlen volt hegedűn, a tanárai nem jósoltak neki a zenében nagy jövőt. Michael Jordant nem válogatták be a középiskolás kosárcsapatba. Aztán mi lett belőlük?
Nagyon érdekes életutakat olvastam ebben a könyvben.
 Megtudtam, hogy egyáltalán nem baj, ha kíváncsiak vagyunk. A kíváncsiság, a mindent tudni akarás, a bele nem nyugvás hajtja előre az embert és olyan utakra vezetheti el, ahol még mások nem jártak. A kíváncsiság példáját Leondardo Da Vinci életén keresztül mutatta be az író, ami mindamellett, hogy elgondolkodtatott, nagyon érdekes is volt. Da Vinci nagyon sok első dolgot készített, ő volt az első anatómiai rajzok megalkotója, kíváncsisága hajtotta az emberi test megismerésére, ennek érdekében hullákat boncolt, aprólékosan megvizsgálta a testeket és lerajzolta őket. Állati tetemeket hasonlított össze emberi testekkel, rajzai káprázatosak és forradalmiak voltak, orvosi könyvekben még ma is megtalálhatók.  És mennyi mindent csinált még ezen kívül? Az utolsó vacsora, a Mona Lisa, egy életnagyságú robot (1495-ben!), a térképészet és még sorolhatnám. Csak Da Vinci zsenialitásával meg lehetne könyveket tölteni, ám Sean Patrick más géniuszokat is bemutat nekünk.

Ilyen Miguel de Cervantes, akit hősiessége, bátorsága és kitartása segített abban, hogy később megalkothassa  Don Quijote figuráját, amit sok irodalomtörténész az első, mai értelemben vett regénynek tart, bátorságának és állhatatosságának köszönhetően lehetett a spanyol irodalom legjelesebb képviselője.
De elmerülhetünk még Nikola Tesla fantasztikus kutatásaiban és találmányaiban, törhetjük a fejünket eltűnt találmányai rejtélyén és azon, hogy tulajdonképpen mi történt vele. 

Olvashatunk Nagy Sándorról, Szókratészről, Anglia szűz és becsületes királynőjéről, Erzsébetről, Hippokratészről, aki i.e 460-ban az orvoslás alapjait próbálta meghonosítani. Mind-mind nagyon különleges történet volt, és érdekes volt a géniuszságuk szempontjából megvizsgálni ezeket a kivételes embereket. 
Ha mi magunk zsenik nem is vagyunk, de inspirációt kaphatunk kitartásból, bátorságból, akaraterőből, erősíthetjük kíváncsiságunkat és tudásszomjunkat és ki tudja, egyszer talán még arra is rájövünk, hogy miben lehetünk kiemelkedőek. :)
Nagyszerű könyv volt, mindamellett, hogy inspirál, arra sarkall, hogy most azonnal menj fedezz fel valamit, kutass, olvass, keresgélj és kísérletezz, válj géniusszá, ezen kívül még érdekes és izgalmas ismeretekkel is gazdagított. 


A könyvet köszönöm az Álomgyár Kiadónak!

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése