2015. november 13., péntek

Neil Patrick Harris: Így jártam az életemmel

"Ha készen állsz arra, hogy jobb legyen lapozz a 113. oldalra.
 Ha készen állsz arra, hogy könnyebb legyen, lapozz a 172. oldalra.
 Ha egyikre sem állsz készen, de vágysz a melegségre, lapozz a 100. oldalra."

Unod az egyes szám első személyben megírt értekezéseket? Izgalmas és interaktív olvasmányt keresel, ami visszacsempészi az ÖN-t az ÖN-életrajzba? Akkor Neil Patrick Harris Így jártam az életemmel című remekműve pont neked való!
A mindig önzetlen Neil Patrick Harris hagyja, hogy te, az olvasó lubickolj eme forradalmi és joyce-i kísérletben, avagy egy hírességektől, színészektől és vérbeli személyiségektől hemzsegő világban. 
Új-Mexikóban fogsz megszületni. Egy színésztáborban átélheted a nagy áttörésedet. Egy éjszakai bár előtt meglehetősen bizarr összetűzésbe keveredsz Scott Caannal, a színésszel. És ami a legjobb: életed legkritikusabb pillanataiban eldöntheted, hogyan tovább. Választhatod például a Doogie Howsert. Vagy vívódhatsz évekig a szexualitásoddal. És eldöntheted, milyen kaviárt majszolsz Elton John jachtjának fedélzetén.

A bejegyzés alcíme: Így jártam Neil Patrick Harrissel. (Ezt egyszerűen nem lehetett kihagyni... :)

Nagyon szeretek önéletrajzokat olvasni, még akkor is, ha nem sok mindent tudok az írójukról, nagyon jó lehetőség, hogy megismerjem őket (mármint az önéletrajzok íróit). Neil Patrick Harris könyve pedig egy elképesztően rendhagyó, egyedi és eredeti önéletrajz volt.
A rövid bevezetőben kiderül, hogy NPH-nek akkor fogalmazódott meg a fejében az ötlet, hogy majd ilyen formában fogja megírni az önéletrajzát, amikor egy könyvesboltban dolgozott, és ott rátalált a Choose Your Own Adventure könyvekre. 
Két fiútestvér nővéreként nekem is sokszor volt már szerencsém ezekhez a Kaland, játék, kockázat típusú könyvekhez. Volt egy olyan időszak is, amikor egyszer sem maradhatott el az a kérdés, ha bementünk egy antikváriumba, hogy van-e Kaland, játék, kockázat könyvük. Ám eddig én nem olvastam egyet sem, így Neil Patrick Harrisnek hála, ezt a hiányosságomat is bepótolhattam.


De akkor hadd meséljek egy kicsit részletesebben is arról, hogy s mint jártam Neil Patrick Harrissal. :)
Először is elkezdtem szépen sorban olvasni a könyvet figyelmen kívül hagyva az oldalak alján felkínált izgalmas lehetőségeket, de egy idő után már nem bírtam ellenállni nekik, és Mr. Neil Patrick Harris vezetésével megpróbálkoztam a színészi karrierrel, kevertem egy fincsi koktélt aztán "Mert miért ne?" felkiáltással elutaztam Írországba. De sajnos a történetem ezen az úton haladva hamar végig is ért.
Így ismét újabb és újabb izgalmas döntéseket hoztam, de aztán megint egy jó nagy vége felirattal találtam szembe magam.
És arra azt mondtam, hogy tudod kivel szórakozz NPH, én akkor most szépen sorban fogom olvasni tovább a könyvet. :)
Elárulok egy titkot, a történet így is tökéletesen érthető volt, sőt NPH számított is az ilyen szabályszegő, az utasításokat semmibe néző olvasókra, így találtam egy kis meglepetést is a könyvben.

Egy kicsit már túlteng a bejegyzésben a sok NPH és Neil Patrick Harris, de mégegyszer le kell írnom hogy Neil Pat... ez a pasas valami elképesztő figura volt. :)
Színész, rendező, apa, bohóc, sztár, és mágus mind egyszemélyben.
Tabuk és finomkodás nélkül nyújtott betekintést az életének minden mozzanatába.

És végül egy videó egy, a könyvben is megemlített Tony-díjátadós produkcióról, ahol Neil Patrick Harris nem kímélte a közönséget. :)


A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!

10/10

Zsófi 

6 megjegyzés:

  1. Az értékelésed a könyvről nagon tetszett, de abban már nem vagyok biztos, hogy oldalról-oldalra ugrálva szeretnék-e könyvet olvasni? /Bár megjegyzem, hogy néha izgalmasabb könyveknél előrelapozok- de ezt magamtól teszem, nem utasításra! Szerinted nekem tetszene a könyv?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na de ilyet! :) Előre lapozni az izgalmasabb könyveknél?! :) :)
      Egy érdekes ember érdekes önéletrajza volt, úgyhogy tetszene neked szerintem. :)
      zsófi

      Törlés
  2. Ilyenről se hallottam még, hogy valaki szabályosan elölről végig olvas egy olyan könyvet, amit kifejezetten össze-vissza lapozgatósnak terveztek! :) De jól hangzik, hogy találtál benne elrejtett szöveget! :) Egyébként én is szemezek ezzel a könyvvel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én próbáltam lapozgatni, csak egyszer meghaltam, egyszer pedig a könyv végén találtam magam. De a meglepi oldalnál felnevettem. :) :)
      Jó könyv szerintem, még így is, hogy én nem ismertem annyira NPH munkásságát.
      zsófi

      Törlés
    2. Ebben meg is lehet halni? Nahát!
      Egyre érdekeseb... :)

      Törlés
    3. Meg hát! :) Még hozzá különféle módokon is.

      Törlés