2023. április 15., szombat

Jennifer Probst: Egy nyár Itáliában

Nagyon sokat vártam erre a könyvre a könyvtárban, talán 7. voltam az előjegyzési listán, de azt mondom, nagyon megérte a várakozást. Bár amikor hazahoztam és megnéztem a borítóját, akkor elfogott némi bizonytalanság, hogy nem-e valami könnyű nyári limonádé. Amivel amúgy nincsen semmi baj, de nem mindig van hozzá kedvem, és mostanában sajnos több könyvet is abbahagytam, mert egyszercsak jött egy mondat, vagy egy cselekmény, ami kiverte nálam a biztosítékot, vagy egyszerűen csak azt éreztem, hogy unom, nem köt le. 

Régen nem tudtam könyvet abbahagyni, de ma már simán megteszem. Pláne úgy, hogy tudom, mennyi könyv van még a várólistámon, amit el szeretnék olvasni. De ennél a könyvnél szó sem volt ilyesmiről.

Már az elején nagyon a szívemhez nőtt a felállás, miszerint három generáció, anya, lánya, unoka története olvasható ebben a könyvben, és ami még kívánatosabbá tette, hogy mindhármójuk szemszögéből olvashattam az eseményeket. 

Francescával kezdhetjük az ismerkedést, akinek sikeres reklámcége van, rengeteget dolgozik, munkamániás és egyetlen munkát sem tud kiadni a kezéből, nem bízza a kollégáira, ezáltal állandóan dolgozik, elhanyagolja 17 éves lányát, Allegrát, akit egyedül nevel és aki nagymamájánál vigasztalódik, akire Francescának szintén nincs sok ideje.  Pánikrohamok és rosszullétek, stressz jellemzi a nő mindennapjait, de nem tud lazítani.

A lánya, Allegra elitiskolába jár, jó tanuló megbízható fiatal lány, akinek nagyon hiányzik az édesanyja, ennek ellenére elég jól tolerálja, hogy a versenyeire Francesca rendszeresen nem jut el a munkájára hivatkozva, mert mindig jön valami nagyon fontos ügyféle, valami sürgős munka. 

Sophia, a nagymama egyedül él férje halála óta és nagyon szereti mindkettőjüket. Allegrával csodálatos a viszonyuk, közösen osztoznak Francesca hiányában, de nem tudnak mit tenni. Sophia igyekszik jól viselni a magányt, de még nem teljesen tudta hirtelen elhunyt férje halálát feldolgozni. Úgy érzi egészségével sincs valami rendben és az is fájdítja a szívét, hogy a lánya és unokája kapcsolata nem ideális, sőt egyenesen csapnivaló, mindkettőjüket sajnálja. 

Ezért kitalálja, hogy közösen végrehajthatnák régi nagy álmát, elutazhatnának Olaszországba, így hármasban néhány hétre és akkor helyrehozhatnának mindent, és sok időt tölthetnének egymással. 

Úgy tűnik eleinte, hogy senkinek nem tetszik az ötlet, de aztán a körülmények úgy alakulnak, hogy mégis valóra válik az itáliai utazás, ami egy fantasztikus élmény lesz mindannyiuknak, sőt még nekem is az volt. Francesca ugyan eleinte ott sem tudott leállni, de Itála egy idő után őt is elvarázsolja, és nemcsak önmagát fedezi fel, hanem a lányát és az édesanyját is. 

Rájön, hogy a munkája miatt mennyi mindent elmulasztott, amit ideje bepótolni, ha egyáltalán lehetséges és míg egyik gyönyörű látnivalótól mennek a másikig, szépen lassan  mindent megbeszélnek, helyükre kerülnek régi sérelmek, meg nem értett, esetleg eltitkolt események, és megtanulják az érzelmeiket is kimutatni. 

Mindemellett nagyon szórakoztató volt az egész társaság, akivel együtt utaztak, az olasz idegenvezetőre is nagyon érdemes odafigyelni és mindhárman kötnek különleges barátságokat, amelyek túlnyúlnak az utazás keretein is. Rengeteg szép emléket gyűjtenek és kicserélődve, új emberként térnek haza.

Szerettem ezt a könyvet, mindhármukat nagyon megkedveltem és az események is annyira jól alakultak, hogy egyszerűen lehetetlen ezt a  történetet nem szeretni. 

Bea

"Akkor kell megtenni a dolgokat, amikor az ember készen áll rájuk."

*****

"A legtöbb szülő azt hiszi, hogy az ő gyereke nem drogozik, nem iszik titokban és nem is szexel a tudta nélkül. Azt gondoljuk, hogy ismerjük a gyerekeinket, hiszen a testünkben növekedtek, onnan bújtak elő, és életük minden pillanata a szemünk előtt zajlott. Fürdettük őket, kitöröltük a feneküket, és olyannak mutattuk nekik a világot, amilyennek mi látjuk. De ez semmit nem jelent."

*****

"Neked is el kell követned a magad hibáit, és ez rendben is van így.
De gondosan válogasd meg, hogy milyen hibákat vétesz."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése