2023. április 1., szombat

Daniel Tammet: Kék napon születtem

Egy autista zseni memoárja

Ez a könyv nekem nagyon nagy élmény volt. Régóta várt már a könyvespolcomon, és azért szereztem be annak idején, mert szeretek az autizmusról olvasni, legyen az memoár, regény vagy ismeretterjesztő könyv. 

Ebben a könyvben Daniel Tammet mesél nekünk az életéről, gyermekkorától kezdve napjainkig. Mindamellett, hogy nagyon érdekes és informatív Daniel története, hatalmas motivációt is ad, mert megmutatja, hogy ami kezdetben hátránynak és hiányosságnak tűnt és az átlagostól teljesen eltérő, az tulajdonképpen egy nagyon különleges, egyedi tulajdonság is lehet.

Az is elmondható, hogy a szerző nem csak az autizmussal élő társainak segít ezzel a könyvvel, hanem minden embernek, aki másnak érzi magát, mert elolvashatjuk, hogy hatalmas kitartással, szorgalommal és akarattal, hová lehet eljutni, legyen az a másság bármilyen.

Sokat megtudhatunk az autizmusról, a magasan funkcionáló autizmusról, az Asperger-szindrómáról, a Savant-szindrómáról és a szinesztéziáról, ami egy nagyon érdekes jelenség.  Azt jelenti, hogy az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, ebben az esetben például Daniel színekhez és formákhoz társítja a számokat. 

Nagyon érdekes és különleges élmény volt belelátni a szerző gondolataiba. Daniel azon autisták közé tartozik, akik valójában szerencsésnek mondhatók, mert az Asperger-szindróma tulajdonképpen az autizmusnak egy enyhébb formája. Mindamellett, hogy nagyon fontosak életében a számok, sőt, szinte minden ekörül forog, nehézségei vannak az emberi testbeszéd értelmezésében, ami valamennyire tanulható készség, így a gyermekkori nehézségek után ezen a téren is megfelelően elboldogul.

Gyermekkorában epilepszia is nehezítette az életét, és alvajárással, kommunikációs nehézségekkel, tanulási zavarokkal is meg kellett küzdenie. Nagyon érdekes volt az, ahogyan elmesélte részletesen, milyen színűeknek látja a számokat és hogyan képződnek a színek és formák a számokhoz köthetően a fejében. Fejben tud pillanatok alatt elvégezni különböző matematikai műveleteket, ami azért is  különleges, mert mindezt színekben és formákban látja és nem ténylegesen kezd el számolni, mint ahogyan azt én elképzeltem. 

Fantasztikus nyelvkészséggel is rendelkezik, hetek alatt sajátít el egy idegen nyelvet, megalkotott egy webes online nyelvtanfolyamot is, előadásokat tart és segít az autizmus kutatásában. Daniel Tammet érdeklődési köre nagyon változatos, a sakktól kezdve a nyelvtanuláson át a gyűjtőszenvedélyig sok minden rabul ejtette egy-egy időre. 

Nagyon szereti a rendet maga körül és ragaszkodik a napirendjéhez. Nyolc testvér mellett nőtt fel, ami még egy nem autista gyermeknek is kihívás, főleg, hogy a betegségét csak 25 éves korában diagnosztizálták. 

Nagyon inspiráló Daniel életútja, az, hogy képes volt a kamaszkori rossz emlékei ellenére változtatni a világhoz való hozzáállásán, fejlesztette magát, barátságokat is kötött, sőt jól működő párkapcsolatban él, mindezzel nagyon jó és ösztönző példát  mutat. 

Én nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet és bár volt néhány olyan rész, ahol túl mélyen ment bele matematikai magyarázatokba és nem értettem semmit, de ezzel is csak Tammet személyiségéből kaptam ízelítőt. 

Bea

„Nem kell fogyatékosnak lenned ahhoz, hogy másmilyen legyél,
mert minden ember másmilyen.”

*****

"Soha nem szándékosan voltam udvariatlan, nem fogtam fel,hogy a társalgás célja más is lehet azon kívül, hogy az általad legérdekesebbnek tartott dolgokról beszélj. Beszéltem, roppant részletesen, míg ki nem mondtam mindent, amit el akartam mondani, és úgy éreztem, felrobbanhatok, ha félbeszakítanak."

*****

"Ha szeretsz valakit, gyakorlatilag minden lehetséges."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése