2021. június 30., szerda

Gyerekkönyvek nyárra


Ebben a bejegyzésben ismét egy válogatást olvashattok, amelyben a hét-tíz éves korosztálynak és a kamaszoknak is találtok egy-egy olvasnivalót.

Szeretném azt hinni, hogy nyáron még többet olvasnak az emberek, a felnőttek és a gyerekek is, és a felnőttek is többet olvasnak a gyerekeknek, mert talán szabadságon vannak, nyaralnak és egy könyv mindig és bármikor jól jöhet, valamint a gyerekek is gyakrabban vesznek a kezükbe könyvet. 

Mind a három könyvet jó szívvel ajánlom, garantáltan jó szórakozás. 

Balássy Fanni: Hol is kezdjem

Ezt a mondatot akár én is mondhatnám, és úgy döntöttem, hogy kezdjük először a nagyokkal, azaz a kamaszokkal. 

Kezdem ott, hogy jóval túlhaladtam már a kamaszkort, sőt a gyermekeim kétharmada is. Mégis, ez a könyvet nagyon élveztem. Kikapcsolt, szórakoztatott, tanított, megnevettetett és még meg is fiatalított.

Kezdem ott, hogy a főszereplő is Beatles rajongó, ami miatt hamar a szívembe lopta magát. Meg sok minden más miatt is nagyon szerettem a névtelen, főhős lányt, aki történetünk elején a gimnázium első évét kezdi, ami egy igen nehéz életszakasz, ezt mindannyian tudjuk.  

Balássy Fanni főhőse intelligens, esetlen, bizonytalan, önbizalomhiánnyal küzdő, világgal, szülőkkel, tanárokkal harcoló kamasz, aki éli a fiatalok szokásos életét. Iskola, barátságok, szerelmek, elvárások, kihívások, humor, romantika, izgalmak. 

Szuper könyv, nem csacska és felszínes, hanem intelligens, mégis vicces, könnyed, izgalmas és nagyon mai. Tanúi lehetünk egy közösség formálódásának, amit, ha felnőttként olvasunk még a saját gyermekünk életében is hasznosíthatunk, de egyszerűen megfiatalodva is teljesen jó beleélni magunkat ebbe a tiniknek szóló történetbe. 

Hatalmas pozitívum, hogy a könyvek, az olvasás is nagy szerepet játszanak a történetbem, mint ahogyan a zene és a művészet is. 

Csak ismételni tudom magam, hogy ez a könyv vicces, lendületes, fiatalos, ajánlom az érintett korosztálynak és szüleiknek egyaránt. 

"Ideje tisztázni: tigrisbukfencezni csak akciófilmekben szoktak, én pedig nem akarok Jason Statham babérjaira törni. A szekrényugrás teljesen szembemegy az egészséges életben maradási ösztönnel: nem rohangálunk neki dolgoknak. Normális esetben olyan, hogy felemás korlát, nem létezik, ha mégis, az az asztalos pocsék munkát végzett. Minek sprintelni? Lassan járj, tovább érsz. Minek kötelet mászni? Az ember horizontális közlekedésre teremtetett."

*****

"Minden kosárba helyezett termék felér egy vallomással önmagadnak, a pénztárosnőnek és a mögötted állóknak: igen, szőrös a lábam, büdös a szám, a szemem karikás, a homlokom ragyás, a hátsóm pedig göcsörtös, mint a citrusfélék héja. Még egy csomag papír zsebkendő vagy egy doboz fülpiszkáló is arról árulkodik, ide nézzetek, orrváladékot és fülzsírt termelek. Hogy lehet így nőnek maradni?"


Sally Nicholls: Megálljatok, tolvajok!

Az időtükrön át

Zseblámpás könyvek

A Zseblámpás könyvek a már éppen olvasni tudó gyerekeknek kínálnak olvasásélményt, a 7-10 éves korosztálynak ajánlja a kiadó. 

Nem túl hosszú, nagybetűs, izgalmas és vicces történetek. - áll a kiadó ajánlójában és valóban így van. A Megálljatok, tolvajok! egy szórakoztató és kalandos időutazás, melyben a főszerepet természetesen a célkorosztályba tartozó szereplők képviselik. Alex és Ruby, a testvérpár nagynénjük régi házában töltik a nyarat, amikor egyik nap a tükörben érdekes dolgok történnek. 

Már a a könyv alcíméből is sejthető, hogy a tükör lesz az időkapu, amelyen át a gyerekek a múltba, pontosabban az 1910-es évekbe jutnak és tulajdonképpen az őseikkel találkoznak gyerekként. Vicces a régi és új világnak a találkozása, és megállapíthatjuk, hogy nem volt unalmas egyáltalán a múltban sem az élet. 

Ezt a könyvet lehet olvasni a kisebb gyerekeknek lefekvés előtt, a bevállalósabb gyerekek pedig már magukban is olvashatják. Nagyon jó kis sorozatnak ígérkezik, kíváncsian várom a következő részeket. 


Kertész Erzsi: Mindig másnap

A következő zseblámpás könyv magyar szerzőtől született. Kertész Erzsi könyvében is van egy kis játék, de itt nem csak az idővel, hanem a térrel, amolyan gyerek sci-fiként írhatnám le ezt a cuki könyvet. 

A Kovalcsik család egy hetét kísérhetjük végig, amikor is  minden nap valami furcsaság történik velük. Hétfőn reggelre dzsungel nő a házuk köré és bennszülöttekkel ismerkednek meg, kedden kietlen táj veszi őket körül és egy űrsikló érkezik értük, szerdán minden a régi, de csütörtökön már ismét folytatódnak a kalandok és izgalmak. 

Apa, anya és három gyerek vicces kalandjairól szól a Mindig másnap, ahol reggelenként izgalommal várja a család minden tagja, hogy ezúttal történik-e valami érdekes, vagy visszatérhetnek az átlagos hétköznapokhoz. 

Ez a könyv is egyszerű, könnyen olvasható, Korbuly Ági rajzai színesítik a Kovalcsik család napi kalandjait. 


2 megjegyzés:

  1. Már én is többször elgondolkodtam, hogy a mögöttünk álló a sorban, vagy éppen a kasszás mondhatja e magában, hogy : hmmm, ezt a tusfürdőt én is kipróbálom, vagy hogy : na már megint egy vegán.... 😂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem mindkettőt mondhatja akárki. 😂 Mint ahogyan mi is vettünk már dolgokat úgy, hogy másnak a kosarában láttuk meg, vagy pedig tettünk más megjegyzést magunkban. 😂

      Törlés