2021. június 21., hétfő

Gyerekek, nyár, könyvek!

Öt remek gyerekkönyvet gyűjtöttem össze ebben a bejegyzésben, vannak köztük újak és régiek is, de mindegyik tökéletes kikapcsolódást nyújt a nyári pillanatokra, szuper társak a gyerekekeinkkel közösen eltöltött órákra, délutánokra, akár a nyaralás nyugalmas időszakára.

Nyulász Péter: Medvers

A baba bab sorozatból már két könyvecskével találkoztam, EBBEN a bejegyzésben elolvashatjátok, mit írtam róluk. 

Schall Eszter szépséges és szupercuki illusztrációi kísérik Nyulász Péter aranyos mondókáit. Nagyon tetszenek a rajzok pasztelles színei és vintage hangulata, valamint a képek mesélő jellege, ezáltal a verseken kívül a képekbe is bele lehet feledkezni és hosszú ideig csodálni őket.

Már az előző részek is nagyon tetszettek, de jelenleg ez a kedvencem. Csupa olyan eseményt és tennivalót találunk a könyvben, ami egy gyereket különösen érdekel, a reggeli ébredéstől kezdve, a reggelin és a kismotorozáson át, természetesen állatkákkal megjelenítve.

"Berreghet a vekker reggel,
mint egy teknős úgy kelek fel,
lassan nyújtom kezem, lábam,
paplanom a teknőshátam."

A játékosság nem csak a nyelvhasználatban fedezhető fel, hanem magában a versek szövegében is, szinte cselekvésre, tapsolásra, mozgásra készteti a gyerekeket.

Megmosolyogtató, apával-nagypapával megtanítható kiszámoló:

Öt, nyolc, tíz, húsz
sarokcsiszoló.
Én vagyok a kalapács,
te vagy a fogó.

Játékosan sok mindent gyakorolhatunk ezekkel a mondókákkal, de úgy, hogy egyáltalán nem tűnik direktnek, a hét napjait, a testrészeket, az ujjakat mind sorra veszi a versekben Nyulász Péter. 

A mondókák nagy barátaink, szülőknek és gyerekeknek egyaránt. A mondókák ritmusosságával, dallamosságával, vidámságával könnyen le tudjuk kötni a babák, gyerekek figyelmét, könnyebb mondókával elaludni és könnyebb a dolgokat megtanulni. 

Mondókázás közben folyamatos szemkontaktusban lehetünk a gyerekekkel, simogathatjuk őket, puszilgathatjuk őket, ezáltal meghittebb, varázslatosabb kapcsolatba kerülhetünk velük. 

Ez a lapozó szuper segítség a mondókázáshoz, és a képek tanulmányozása, megbeszélése is egy külön program. S bár egy kicsi könyvecske, mégis nagyon sok időt tölthetünk el vele, később pedig akár a baba is lapozgathatja, jól fogja bírni a kemény lapozó a gyakorlatlan, alakulgató babaujjak próbálkozásait. 


Ambrózy Zsófi: Plüsspuma

Ez a könyv is egy figyelemre méltó lapozó, amelyben a baba egy napját kísérhetjük végig, a felkeléstől, a reggelin és a sétán át egészen az elalvásig. Közben játszunk, plüsspumát gyógyítunk, rágcsálunk, megint játszunk,  majd bevásárolni megyünk Anyával. A Bevásárlós népdal az egyik kedvencem, itt úgy vélem, hogy Ambrózy Zsófi a mondókákat mondogató felnőttekre is gondolt, csempészett bele egy kis  vidámságot, megmosolyogtam. 

Megyeri Annamária illusztrálta a lapozót, egyszerűek, babásak, kedvesek ezek a rajzok, olyan finom színekkel, mint amilyenekben a gyerekszobákat képzeljük el, ezért a babák igazán a magukénak érezhetik majd, no meg azért is, mert róluk szól.

Egy bűbájos könyvecske, jó kézbe fogni, lapozgatni, nézegetni, és mondókázni belőle. A fent említett bejegyzésben már olvashattátok ezt a véleményemet. 


Bob Logan: A kád-tenger kapitánya

Ez a könyv azt az időszakot juttatta eszembe, amikor a gyerekeimet kemény fizikai munka volt beimádkozni a fürdőkába, utána pedig még keményebb kivarázsolni őket onnan. :D 

A kád-tenger kapitánya egy fürdésről szóló, akár fürdést segítő könyvecske. Az egész a fürdőkádban történik, a fehér szakállú kapitány a kádban siklik a vitorlásával, ahol sárga gumikacsákkal és műanyag krokodilokkal találkozik, de nem ritka a buborékfújó maci sem. 

Különös lakói vannak ennek a tengernek, a gyerekek a saját fürdőkádjukra ismerhetnek benne, és igazán meghozza a kedvet egy kalandos fürdéshez. 


Danny mesél: Ez nem az apu hangja!

Mesék Afrikából Danny Bain előadásában

Nem tudom, hogy került el ez a könyv engem eddig. Egyszerre nyújtott nagyon egzotikus, különleges és nagyon ismerős élményt. 

Danny Bain az Egyesült Államokban született és véletlenül került Magyarországra, majd néhány év alatt sikerült elsajátítania nyelvünket, imádnivaló akcentusa pedig még érdekesebbé és izgalmasabbá teszi az előadásait. 

Nagyon sajnálom, hogy idén nem jutottunk el a Bondoró fesztiválra, mert Danny rendszeres előadó ott, varázslatos hangulatot teremt maga köré.

A könyvhöz járó CD-t sajnos nem sikerült meghallgatnom, ugyanis a CD lejátszóm sztrájkba lépett, de Danny youtube csatornáján hallhattok a A fán lakó gyermekek című meséből egy kis ízelítőt, amit széles mosollyal hallgattam végig, nagyon vidám és kedves élmény. 

Danny könyve három mesét tartalmaz, az első A fán lakó gyermekek című mese, ebben hangzik el a könyv címadó mondata, a Hét kecskegida mesénkre emlékeztet, mégis nagyon különleges, színes és teljesen más. 

A második mese A szalakóta hercegnő, ami a magyar Macskacicó mese nyomán készült, hagyományos magyar népmesei motívumok alapján. 

A Szaszuma és a szél Danny saját meséje, Malira repít el bennünket, ahol van sivatag, teve, és Szaszuma a bátor lány, aki megmenti a faluját a szél erejétől. 

Ajánlom a könyvet, és látogassátok meg Danny oldalát is, fantasztikus személyiség.

http://dannymesel.hu


Silvi Sanza: Válassz foglalkozást!

Ez egy bármikor és bárhol felüthető és olvasgatható böngésző, melyben több, mint 300 foglalkozást találunk. Van közte teljesen gyakori és ritka szakma is. A gyerekek szórakozva és mosolyogva jutnak a szakmákat érintő információkhoz, ugyanis a könyv illusztrációi és a hozzájuk tartozó szövegek helyenként meglehetősen viccesek.

Olyan információkhoz juthatnak a gyerekek és akár a szülőknek is megkönnyítheti a válaszadást, amikről nem biztos, hogy sok fogalmunk van, vagy ha van, nem biztos, hogy eszünkbe jutna, ha a szakmák felsorolásáról lenne szó. 

Témakörök szerint kalandozhatunk a foglalkozások világában, megtudjuk, milyen szakmák fordulnak elő egy színházban, egy tanyán, egy luxushajón, egy repülőtéren, egy szállodában, kórházban és még számtalan sok helyen.

Mi a dolga egy bankárnak? Mit csinál a gondnok, a könyvtáros, a pirotechnikus, a tájépítő és így tovább... 

Olyan nem túl hétköznapi szakmákat is találunk a könyvben, mint a librettista, a szkriptes (ez még nekem is új volt), tördelő, webmester, rovarszakértő, konzervátor, kilövési igazgató, létfenntartórendszer-szakértő ami különösen érdekes lehet a gyerekeknek.

A könyv felépítése is nagyon megnyerő, az első panorámaképen egyben látjuk a munkahelyet, pl. egy építkezést, egy múzeumot, egy filmstúdiót, vagy a már fentebb említett tanyát, luxushajót, stb, benne a sok-sok szakmát űző emberkével, a következő oldalon pedig részletesen a felsorolt szakmákról olvashatunk néhány szót és humoros megnyilvánulást, sok-sok képpel. 

Szórakoztató és hasznos könyv, és bár nem friss megjelenés, érdemes utánanézni, akár könyvtárban, akár könyvesboltokban. 

A könyveket a Betűtészta Kiadó oldalán is megtaláljátok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése