2020. szeptember 17., csütörtök

Hétvári Andrea: Pettyes katicám

 


Gyermekversek minden évszakra

Hétvári Andreával már találkozhattatok itt a blogon, egy Kápráztatóban mutattam meg bájos gyerekverseit. Andi rendszeresen kap a szülőktől rövid videókat, melyekben a gyerekeik szavalják a verseit, ezt ő is megosztja a facebook oldalán. Nem tudom, hogy ezért-e vagy a játékossága, ritmusossága miatt a versei mindig gyerekhangon szólalnak meg a fülemben. 

Aki követi őt facebookon, azt mindennap felvidítja kedves, édes, hangulatos verseivel, és óvónénik köszönik a verseit, mert minden alkalomra lehet csemegézni belőlük, és a gyerekek könnyen és örömmel tanulják meg őket. 

A Pettyes katicám évszakok szerint csoportosítva tartalmaz nagyon édes verseket, melyek olvasásával egy különös világba repülhetünk el, egy igazi tündérvilágba, ahol Andrea a tündéranya és mindenkit ellát szépséges szavakkal és rímekkel, melyektől a világába belépők könnyed szárnyakra kelnek és boldogan lubickolnak a sorai között, szállnak virágról virágra, szivárványról felhőre, gyűjtenek esőcseppeket, köszönnek a madaraknak, barangolnak az erdőben, hallgatnak csengő-bongó madárdallamokat.

Andrea 9 éves korában írta az első versét, és azóta megállíthatlan, kedvességgel és szeretettel teli versekkel ajándékozza meg a gyerekeket, mintha ő maga is gyerek maradt volna legbelül, olyan játékosan és könnyedén ír a gyerekek nyelvén, jeleníti meg számukra gyönyörű képekben az őket körülvevő világot.

A tavaszi versekben csodálatos virágokról, boldog madarakról, kiviruló szivárványról, virágokkal teli mesevárosról, pillangókról, gyümölcsökről, rügyező fákról, pitypangról és virágtündérről olvashatunk, a nyár pedig a szorgos méheket, a ropogós cseresznyét, a gyönyörű málnát, a ropogós uborkát, a guruló dinnyét hozza magával. Békák, csigák, csillagok, felhők, fák és vadkacsák, tombol a nyár ezekben a versekben, az ember azt érzi, jó azoknak a gyerekeknek, akiknek ezeket a verseket elolvassák, vagy éppen akik megtanulják és elmondhatják, hogy az anyukájuknak, apukájuknak, nagyszüleiknek mosolyt csaljanak az arcukra.

Az őszi verseket szeretettel üdvözöltem, ugyanis a kedvenc évszakom a tavasz mellett az ősz, ezekben már megjelentek a színes levelek, a sosem nyugvó szél, a gesztenyéktől  dagad a gyerekek zsebe és bizony az esőről is olvashatunk verset, kizárólag fülbemászót és aranyosat. Ha nem írtam volna, jellemző Andrea verseire a dallamosság, a könnyen megtanulhatóság és a nagyon erős képi világ. Látjuk magunk előtt a megelevenedett virágokat, amint elköszönnek egymástól, hogy jövő nyáron találkozzanak ismét. 

Téli versekkel zárul az évszakos verses könyv, amelyek közül egyikőjük különösen a szívembe lopta magát, ez pedig a Télbefőtt.

"Néha nagyon szeretném,
hogyha elővehetném
bármikor a téli tájat,
füstszagút és zúzmarásat.
Itt lapulna a zsebemben
egy kis befőttesüvegben"
(részlet a versből)

Szeretetre és gondoskodásra tanít, mutat példát minden egyes vers. Arra, hogy a gyerekek vegyék észre a körülöttük lévő szépségeket, az apró dolgokba is bátran feledkezzenek bele, gyönyörködjenek egy bogárban, egy virágsziromban, örüljenek egy szellőnek. 


A könyvet csodás illusztrációk kísérik, finomak, légiesek, csodaszépek, a virágok gyönyörűek, a kisállatkák ölelni valóak. Melegséget, vidámságot, szeretetet sugároznak. Baracsi Gabi munkái ezek a szépségek, ami pedig érdekes és teljesen véletlen, hogy nekem már gyerekkoromban volt rajzom, (sőt több is) Baracsi Gabitól, méghozzá az emlékkönyveimben, amik még most is megvannak, ugyanis általános iskolai osztálytársak voltunk. Amikor Andreával a Kápráztató kapcsán felvettem a kapcsolatot, akkor derült ki számomra, hogy ki illusztrálja a készülő verseskönyvét. 

Bea

A könyvet ezen az oldalon rendelhetitek meg: Rímtündér Meseboltja

Andrea youtube csatornája: https://www.youtube.com/user/hetvariandrea/videos

Andrea - Rímtündér - facebook oldala: https://www.facebook.com/rimtunder

Baracsi Gabi (Gabillustrator) facebook oldala: https://www.facebook.com/gabillustrator


Csipp-Csepp

Csipp-csepp, csepereg,
megázik a járda,
óvodába indulunk
együtt nemsokára.

Csipp-csepp, csepereg,
megázik az erdő,
jön velünk az esőkabát
és az új esernyő.

Csipp-csepp, csepereg,
megázik a város,
felveszem a gumicsizmám,
és nem leszek sáros.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése