2020. szeptember 1., kedd

Olvastam még...

 

Emilijan Sztanev: Kormoska

A könyvtár leselejtezett könyvei között találtam ezt a vékonyka könyvecskét, és gyerekkönyvnek, de legalábbis ifjúságinak néz ki, viszont ez az a könyv, amit kár volna így behatárolni. 

A Kincskereső kisködmön és Fekete István könyvei jutottak róla eszembe, mert annyira realisztikus, hogy egy gyereket helyenként igencsak elszomorítana és magyarázatra szorulna a finom kis gyereklélek, hogy miért van a kisróka hónapokig láncra kötve és miért zavarja el magától az anyukája. 

Szóval nem tudom, mennyi idős gyereknek adnám a kezébe, de nekem tetszett. Természetesen Vuk is eszembe jutott közben. 

Kormoska, a magára maradt kisróka történetét olvashatjuk a könyvben, aki tapasztalatlansága következtében fogságba esik, ám mivel szabadnak született szabadságvágya nagyon erős, és egyszer arra eszmél, hogy ismét szabad.

Bemutatja a könyv a rókák életét, párkeresésüket, meneküléseket, rejtőzködésüket a vadászok elől és élelemszerzéseiket egy nagyon valósághű történetbe ágyazva. Nem tudom azt mondani, hogy aranyos történet, mert a rókák élete elég kemény, de én végig szurkoltam Kormoskának, hogy élhessen egy tisztességes rókaéletet és legyen már nyugta egy kicsit az emberektől.

A zöld-fekete színű illusztráció tetszett, bár fura volt, hogy a rókák is zöldek benne, de igazi retró hangulata volt. Ha kezetekbe akad ez a könyv, egy olvasást mindenképpen megér.
 


Schäffer Erzsébet: Ezüstróka

Schäffer Erzsébet a rá jellemző szelídséggel és érzékenységgel meséli el Balyi Laura történetét. A fiatal lányét, aki zaklatott gyermekkora után 17 évesen, 1956-ban barátjával Ausztriába szökik, hátrahagyva édesanyját, külön élő apját és ikertestvérét, Kálmánt.

Végigkövethetjük életét, megható, szép történet, szerelemmel, szeretettel, barátsággal, kitartással, vágyakkal fűszerezve. 

Keserédes életmese, mely egyben az '56-os események egy kis szelete is egyben, nagyszerű női sorsokról olvashattunk, mert nemcsak Laura, azaz Lora élete volt nagyon érdekes, hanem az édesanyjáé, a szép és büszke Elbert Katáé is.

Ha olvastatok már a szerzőtől és szeretitek, akkor nem igényel különösebb ajánlást ez a könyve sem, olvassátok el. 




"Egyformának lenni könnyű és végtelenül unalmas. 
Kiválni mindig nehezebb, de az legalább feladat. 
Sose feledd, inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak!"

*****

"Tudatosság kell, és eltávolodás, hogy ráláss az életedre."

*****

"Igen, igen, igen, egyszer csak jönnek a jók."

*****

"Szeretet az, amikor csendes nyugalommal csak átöleled, és tudod, az életedet is rábíznád.
Szeretet az, amikor biztonságban érzed magad, és akármilyen baj ért,
akármilyen zaklatott vagy, mellette megnyugszol.
Szeretet az, ahogy némán a szemedbe néz, és csak megszorítja a kezed...
Amikor olyan titkaidat is elmondod neki, amiket még te sem tudtál azelőtt magadról.
És ha reggel kinyitod a szemed, ott fekszik melletted, gyűrötten, kócosan és te boldog vagy."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése