2020. július 23., csütörtök

Szabó Adrienn: Magyar superfood


Napjainkban sorra jelennek meg az egészséges életmóddal és étkezéssel kapcsolatos könyvek, olvashattatok már a blogon vegán étkezésről, cukor- és fehérlisztmentes süteményekről, nyers vegán desszertekről, ezért nagy örömmel üdvözöltem ezt a könyvet is, melyet Szabó Adrienn dietetikus álmodott és valósított meg.

A könyv az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást helyezi a középpontba, felsorakoztatja és alaposan megvizsgálja a Magyarországon található alapanyagokat, tudományos bizonyítékokkal alátámasztva mutatja be ezeket, sőt előfordul, hogy számunkra eddig ismeretlen hozzávalókkal is találkozunk majd. 


Adrienn szeretné megmutatni, hogy nem csak méregdrága, külföldről behozott anyagokból lehet egészséges ételeket készíteni, hanem hazánkban is megtaláljuk azokat az egészséges alapanyagokat, melyek felhasználásával sokat tehetünk az egészségünkért, dietetikusként gyakran használja azt a mondást, hogy "ha most nem költesz az egészségedre, akkor majd később fogsz a betegségedre." A megelőzés mindig kifizetődőbb és pozitívabb megoldás, mint egy betegség kezelése.

Jól dönteni viszont csak megfelelő információk birtokában lehet, ebben lehet nagy segítségünkre ez a könyv. A superfood nem egy hivatalosan létező definíció, hanem szakemberek által elterjesztett meghatározása bizonyos ételcsoportoknak, melyeknek kiemelten sok a pozitív tulajdonsága, kiváló tápanyagforrások, ilyenek a különböző növényi nyersanyagok,  amelyekkel kiegészítve az étkezésünket hozzájuthatunk a különféle vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, rosthoz és minden jóhoz, ami szervezetünkre kedvező hatással van. 

Az egészségünkhöz vezető döntéshez rengeteg segítő információt kapunk meg ebből a könyvből, megtudjuk, melyek azok a növények, amelyek annyira nem ismertek itthon, pedig viszonylag könnyen termeszthető, megismerjük a  fenntartható növénytermesztés alapelveit és jelentőségét.

A könyv 10 fejezetre tagolódik, melyben először ismerteti a csoportba tartozó alapanyagok mikro- és makrotápanyag jellemzőit, majd az alapanyagok részletesebb bemutatása következik, ami tartalmazza azokat a tudnivalókat, hogy miért is számítanak kiemelkedő tápanyagforrásnak és hogyan tudjuk a konyhánkban a legjobban hasznosítani őket. 

Remek recepteket találunk ezekhez a szuper alapanyagokhoz, melyeket gyönyörű fotók tesznek még kívánatosabbá. A csoport fő alapanyagán kívül további egészséges  alapanyagokról és felhasználhatósági területeikről olvashatunk, melyek inspirációul szolgálhatnak arra vonatkozóan, hogy magunktól is merjünk kísérletezni és bátran kipróbálni sok újdonságot a konyhánkban, amik nem is biztos, hogy újdonságok, de mégis egy másfajta felhasználási területét ismerhetjük meg.

Ilyen fejezetek, mint pl. a Gyökérzöldségek és hagymafélek, Káposztafélék, Tökfélék és burgonyavirágúak, Hüvelyesek, Levélzöldségek és saláták, Csírák és gombák, Gyümölcsök, Olajos magvak és csonthéjasok, Gabonák és álgabonák, az utolsó fejezet pedig Egyéb szuperfinomságok néven fut. Ebben smoothiek, fantasztikus zöldségkrémek, maradékmentő akciók találhatók.

A könyv függelékében pedig a Magyaroszágon termő zöldségeket és gyümölcsöket találhatjuk meg szezonális felsorolás szerint, egy másik nagyszerű - helyettesítési - táblázatban pedig azokat az alapanyagokat, amikkel helyettesíteni lehet az import superfoodokat, végül pedig a hazai szuperélelmiszereket legjellemzőbb termőhelyeik szerint is megtaláljuk.

Képek: Szendeff Lőrinc/BOOOK Kiadó 

Mindent összevetve egy szuper könyv ez, mely nagyon informatív, sok recepttel és ötlettel, csodás fotókkal. A húsevőknek mondom, hogy nem csak vegán recepteket tartalmaz, szerintem remek egyensúlyban vannak a növényi és nem csak növényi receptek, így egy többféle étkezést folytató család, mint a miénk is, nagyszerűen hasznosíthatja. 

Bea

A könyvet megrendelhetitek IDE KATTINTVA. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése