2019. december 21., szombat

Gyerekeknek


Karácsony közeledtével szeretek karácsonyi könyveket olvasni, de ezzel azt hiszem, nem vagyok egyedül és nem mondtam semmi különös dolgot. Idén is a kezembe akadt néhány gyerekkönyv, melynek témája a tél, a karácsony, az ünnepvárás, szerintem a gyerekek is nagyon szeretik ezeket a könyveket, bennük, ha lehet még nagyobb az ünnepvárás izgalma. 


Szabó T. Anna: Adventi kalendárium
Rofusz Kinga illusztrációival

Egy adventi kalendárium, ami nem cukorkákat, csokikat és kézzelfogható ajándékokat tartogat nekünk és gyermekeinknek, hanem rímeket, és különös, egyedi hangulatú illusztrációkat. 

Az adventi időszak mind a 24 napjára jut egy-egy kedves, jól rímelő vers, amelynek mindegyike a télhez, az ünnepváráshoz és az ünnepi tevékenységekhez kapcsolódik. Pihe-puha meleg dolgokhoz, mint a sapka, a csizma és a párna, téli jellemzőkhöz, mint a hópihe, a hóesés, a mikulás, de megfordulnak a versekben cinegék és varjak is. 

Nem maradhatnak ki a boszorkányok és a lucázás, és ahogy közeledünk az ünnephez, már a gyertyák, a mézeskalács, az angyalok is helyet foglalnak a versekben és finoman, szépen rímelően hangolják a gyerekeket a karácsonyra. 

Fülbemászó rímek, bájos hangulatú versek, nagyszerű illusztrációk - ezt adja nekünk ez az adventi kalendárium, amit az ünnep után is lehet olvasgatni. 

"Hóhullásban sok pihe hull,
egy pihe sem lesz így egyedül.
Egyedül nem jön, nincsen kedve:
egyedül a hópihe csak dideregne.

Egymaga nem jön, százan jönnek,
kavarog a sok pihe, hullanak, esnek,
kavarog százezer, hull millió,
perdül és táncol és kanyarog a hó."
/Hóhullásban, részlet/

Julia Donaldson: Bot Benő

Axel Sceffler és Julia Donaldson nyerő páros. Ez a fantasztikusan aranyos lapozó Bot Benő egy majdnem rosszul végződő kalandját foglalja össze, amelyben elszakad a gyerekeitől és a feleségétől, jár a kutya szájában, részt vesz dobálóversenyen, melyben őt dobálják, egy hattyúfészekben is szerepet játszik egy kis ideig.

Majd lesz zászlórúd, kard, táskatartó, toll, íj, ütő és bumeráng, bár egyik sem szeretne lenni.

Mint ahogyan hóember keze sem, egyszerűen csak hazamenne, ahol várja a családja. És hogy hogy kerül a télapó a mesébe? Elég fontos szerepe van Bot Benő sorsának alakulásában, melyben végül minden jóra fordul.

Bot Benő nagyon aranyos figura, a könyv illusztrációi csodásak, már sokszor leírtam, hogy nagy rajongója vagyok Axel Schefler rajzainak.

Annie M. G. Schmidt: Itt a Mikulás!
Janó és Janka

Janó és Janka barátok, nagyon várják már a Mikulást. Alig várják, hogy kitehessék már a csizmájukat, ezért ki is teszik hamarabb.  A Mikulás lovának répát készítenek ki, de Tacsi reggelre a répát megrácsálja, a cipőket a kuckójába viszi.
Eltévednek, dalokat tanulnak, ajándékot készítenek a Mikulásnak.

Egy kedves Mikulásváró könyvecske, nagyon jól átérezhető a gyerekek türelmetlensége, illusztrációi nagyon aranyosak és szépek, egyedül a gyerekekkel nem voltam kibékülve, az ő karakterük, megjelenítésük vajon miért fekete?

"Kedves Janka!
Milyen szépen tudsz horgolni! A sálacska nem éri körbe a nyakamat, viszont jó lesz a szakállamra. Amikor nyakat mosok.

                                                                             Minden jót,
                                                                               Mikulás"

Agócs Írisz: Tóbiás éhes
a szerző rajzaival

A legkisebbeknek szóló lapozó, melyben Tóbiás kutatja a lakásban található élelmiszereket, de nem tudja, mit egyen, pedig nagyon éhes. Ismerős ez a helyzet, anyukák? Amikor a gyerekeitek azt mondják, nagyon éhesek, de semmit sem kérnek, amit ajánlasz nekik?

Csokit egyen? Kekszet faljon? Vagy joghurtot, gabonapelyhet, netán tortát? Legjobb lesz a leves, ami már fő a fazékban.

Ilyen egyszerű, de fontos dolgok foglalkoztatják Tóbiást, amelyek ismerősek lehetnek szülőknek és gyerekeknek, akik vidáman fogják forgatni ezt a könyvecskét.

Julia Donaldson: Kvirtek és kvartok

Ismét Axel Scheffler volt a partnere Julia Donaldsonnak, és egy olyan fantasztikusan jó lapozót alkottak, ami kedves és ismerős, egy mesebeli Rómeó és Júlia-történet, a tragikus végkifejlet nélkül.

A piros kvirtek és a kék kvartok nincsenek éppen jóban egymással, sőt inkább ellenségek. Egyszer azonban Vali, a kvart lány és Vili a kvirt fiú találkoznak és szerelmesek lesznek. Családjaik ellenzik a kapcsolatot és mindenféle dolgokkal akarját teletömni a fiatalok fejét, akiket azonban semmi sem tántoríthat el egymástól.

A történet toleranciát és elfogadást közvetít, érzékenyítő mese, amelyben az idősek és a fiatalok közötti különbségeket próbálja közelíteni, megmutatja, hogy nem csak a fiatalok tanulhatnak az öregektől, hanem fordítva is igaz lehet.

Nagyon bűbájos ez a történet, imádnivalóak a szereplők, színes, vidám, mozgalmas, kedvencek közé került a könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése