2019. december 11., szerda

Megumi Iwasa: Szeretettel üdvözöl Pingvin

Első levél:
Címzett: Pingvin
               Bálna-fok

Kedves Pingvin!

Nagyon örülök, hogy lehet neked levelet írni, mert én is nagyon szeretek levelezni. Igaz, nekem nem Pelikán szállítja a leveleimet, csak egyszerűen megtalálom őket a postaládában, amit egy posta nevű intézmény szállít, vagy nem.

Mert képzeld, előfordult már, hogy eltűnt egy szépen kidekorált, saját készítésű borítékban küldött levelem. Nagyon szomorú voltam emiatt, de ezért is jó, hogy neked Pelikán és Fóka kisasszony szállítja a leveleidet, mert biztos lehetsz benne, hogy nem fog eltűnni.


Nagyon jókat mosolyogtam a levelezéseteken Zsiráffal, mert vicces volt, hogy te nem tudtad, mi az a nyak, Zsiráf pedig elég érdekesnek képzelt el téged, reméltem, hogy nem lesz belőle sértődés, amikor pingvinnek öltözött és nagyon örülök, hogy így is lett.

Mi emberek sajnos már ritkán írunk egymásnak levelet. Olyan igazira gondolok, mint amit ti írtatok egymásnak Zsiráffal. Az emberek többsége már csak gépekbe pötyögi a mondanivalóját és egy kattintással elküldi akár a látóhatáron túlra, és a másik ember abban a gépben elolvassa és már kész is. Ennyi a levelezés. Nem olyan izgalmas és szép, mint a ti levelezésetek.

Lassan befejezem, de azt még mindenképpen el szeretném mondani, hogy nekem is van nyakam. Most már biztos tudod, hogy milyen is a nyak, és azt is, hogy Zsiráfnak jó hosszú van belőle. Viszont nekem nem négy lábam van, mint Zsiráfnak, hanem csak kettő, és szárnyam sincs, mint neked, hanem helyette van két kezem. Nem vagyok sem fekete-fehér, mint te, sem foltos, mint Zsiráf, az én bőröm olyan rózsaszín-féle, de vannak sárga bőrű és fekete bőrű emberek is.

Az embereknek általában van haja, mint nekem is, és nagyon sokféle színű lehet. A haj a fejünkön van, annak is a tetején. Néhány olyan ember is van, akinek nincsen haja, de attól még szakálla nőhet. A szakáll az egy kicsit olyan, mint a haj, de nem az ember feje tetején nő, hanem az arcán és a szája alatt.

Gondolom, ezt nem könnyű elképzelni, ezért most nem is írok többet magamról, ha van kedved, rajzold le, hogy én hogy nézhetek ki.  Kérlek, te is írj még magadról!

Szeretettel üdvözöl: Bea


Második levél:
Címzett: Bálna professzor
               Bálna-fok

Kedves Bálna professzor!

Megkaptam levelét, melyet a látóhatáron túlra küldött. Gratulálok a nyugdíjazásához, gondolom azóta már nagyon jól tud szökőkutat fújni, hiszen biztos sok ideje van gyakorolni. Én nem tudom, mennyire vagyok okos, de az biztos, hogy az én testem nem csak egy nagy fej, mint ahogy Ön írta magáról.

Nekem viszonylag normális méretű fejem van, már amennyiben ezt tekintjük normálisnak. Ha az Önét tekintjük normális méretű fejnek, akkor nekem nagyon kicsi fejem van. Ami a nyakamon ül. Az meg magának professzor úr nincs is.

Én nem tudom, hogy ebben a kicsi fejben kevesebb ész fér-e el, mint az Önében, és ezért én vagyok-e olyan okos, mint Ön, kedves Bálna professzor. De ha megkérem szépen, gondolkodik ezen, hogy tudnánk ezt megállapítani?

Az viszont biztos, hogy Ön egyvalamit sokkal jobban tud, mint én, mégpedig úszni.  Én sajnos nem jeleskedem az úszásban, és szökőkutat sem tudok fújni az orromon át, de az a véleményem, hogy ez utóbbit talán még meg is tudnám tanulni, mert nagyon vicces dolognak tartom.

Igaz, én eddig csak egyvalamit fújkáltam az orromon, de ha az sikerült, akkor talán a szökőkút is menni fog. Nem gondolkodott még azon, hogy órákat adjon orron át való szökőkút fújásból? Mert arra lehet, hogy én is beiratkoznék.

Most zárom soraimat, kérem válaszoljon professzor és írjon még sokat magáról és a tengerről.

Szeretettel üdvözli: Bea


Imádtam ezt a könyvet, nagyon aranyos, vicces és szívet melengető. Olvassátok el és írjatok ti is levelet Pingvinnek vagy Bálna professzornak.

Megrendelhetitek a Pagony Kiadónál IDE KATTINTVA, vagy megvásárolhatjátok a Pagony boltokban. 

2 megjegyzés: