2019. november 12., kedd

Megfőzünk mindent is: Sütőben sült brokkoli és gombapaprikás


Főzős rovatunk első részében egy kiadós és nagyon egészséges levest készítettem, IDE KATTINTVA megnézhetitek. Ma két nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető - tulajdonképpen vegetáriánus - ételt mutatok meg, az egyik sütőben sült brokkoli, a másik tejfölös gombabaprikás teljes kiőrlésű tésztával. A sült brokkoli azonnal elfogyott, nagyon finom volt, a fiúk még repetáztak volna, de amikor megvettem a két brokkolit, fogalmam sem volt, hogy mi lesz belőle. Most már tudom, minimum 4 brokkolit veszek legközelebb.

A gombát csak én és a férjem szeretjük, Titusz egyenesen rosszul van a szagától, főzés közben az orrát húzogatva járkál a konyhában (tény, van egy jellegzetes szaga), Bence pedig szerintem életében nem evett még gombát, de ő tudja, hogy nem szereti. :D 

Sütőben sült brokkoli (4 személynek éppen elég)

Hozzávalók:
2 fej brokkoli
2-3 dl tejföl
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
só, bors
15-20 dkg sajt

Ez egy nagyon-nagyon egyszerű recept, ebből következik, hogy gyors, nem igazán időigényes, kb. 15 perc alatt össze lehet dobni és 20-25 percig kell sütni, tehát egy jó félóra alatt kész is van.
A brokkolit rózsáira szedtem, a vastag szárát körbehámoztam, mert imádjuk elrágcsálni a torzsáját. És még a nyuszinak is mindig jut belőle.

A brokkolirózsákat forrásban lévő vízbe teszem és 3 percig hagyom főni, majd kiszedem. A vízhez tettem egy kávéskanál szódabikarbónát, mert az olvastam, hogy az csökkenti a brokkoli puffasztó hatását és egy teáskanál sót. 


3 perc után kiszedtem a brokkolikat és lecsepegtettem. Ropogósra főttek a 3 perc alatt, nem lágyultak el.

Ezután összekevertem a tejfölt egy tojással, belereszeltem egy gerezd fokhagymát, egy kávéskanálnyi sót és csipetnyi borsot is kevertem hozzá.


Egy tűzálló tálat kivajaztam, a margarin is megfelel, belepakoltam a brokkolikat és ráöntöttem  a tejfölös keveréket.
Ráreszeltem a sajtot, - akár többfélével is megszórhatjuk -, majd 180 fokon, légkeverésen sütöttem a sütőben kb. 15-20 percig.


Az utolsó 10 percre átállítottam a sütőt felső sütésre és így egy gyönyörűen megpirult sajtos látványt kaptam a végére. A tálalást nem fotóztam le, mert mindenki nagyon éhes volt, és mire észbekaptam, az összes elfogyott.

**************************************************************

Tejfölös gombapaprikás teljes kiőrlésű tésztával (2 személyre)

Hozzávalók:
1 csomag laskagomba, kb. 30-40 dkg (Lidl-ben vettem, sajnos nem emlékszem, mennyi volt benne.)
olaj (én most kókuszzsírt használtam)
2 dl tejföl
pirospaprika
1 nagyobb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
Piros Arany
fél csomag teljes kiőrlésű csavart vagy bármilyen tészta



A gomba szárainak végét levágom, majd többször is átmosom. Előfordult már, hogy nem mostam át alaposan és később recsegett a pörkölt a fogam alatt, ezért én háromszor öblítettem át. Van aki éppen a recsegés elkerülése miatt folyó víz alatt mossa meg, de egyenként megmosni az összes gombát folyóvíz alatt elég nagy pazarlás, és nekem ez a háromszori átmosás bevált. 


Egy nagy, vagy két kisebb fej hagymát felkockáztam.


Kókuszzsírban megdinszteltem a hagymát, de olajban is lehet, nincs különösebb jelentősége.


Beleteszem a pirospaprikát, ehhez mindig le szoktam húzni a tűzről, majd visszatéve, állandó keverés mellett egy kicsit megpirítom, ezután néhány csepp vizet is teszek hozzá, így biztos nem ég meg a paprika, és a hagyma is jobban puhul.


Hozzákeverem a lecsepegtett gombát, kb. 1-2 deciliternyi vizet öntök hozzá, nyomok bele egy kis piros aranyat és a fokhagymát is belereszelem. 


A fagyasztóban mindig van néhány paradicsom, ami már evéshez szottyadt, de pörköltökbe tökéletes, vagy reggeli után megmarad néhány cikk, ezt mindig bedobom egy dobozba a fagyóba, és ilyenkor csak kiveszem, beledobom a pörköltbe. Ugyanígy szoktam tenni a paprikával is, vagy ha csak a csumája marad meg, akkor azt is összegyűjtöm a fagyasztóban, mert nagyszerű pörkölt- és levesízesítő.


Kb. fél óráig fedő nélkül főztem a gombát, majd hozzákevertem 1,5-2 dl tejfölt, a tetejére szórtam egy evőkanál zablisztet, összekevertem és kevergettem, míg besűrűsödött egy kicsit. 



Ezután következett a tészta megfőzése, amit csakis a kezdők kedvéért fotóztam le és írok le. ;)


Egy lábasban/fazékban felteszek vizet főni, azaz én nem teljesen így szoktam, hanem vízforralóval forralom fel, és azt öntöm általában az edénybe. Pici olaj, egy evőkanál só megy még a vízbe. Amikor forr, akkor mehet bele a tészta.


Azt tapasztaltam, hogy a teljes kiőrlésű tésztát tovább kell főzni, mint a sima, fehér lisztből készültet .Kóstolgatással szoktam eldönteni, hogy mikor jó, ezután a tésztát egy szűrőbe öntöm és leöblítem, nem teljesen hideg vízzel, mert akkor elhűl a tészta is. Ha lecsepegett, egy pici olívaolajat szoktam rá önteni,  összekeverem, ha szükséges kicsit sózom is.



Egészségetekre!

"Kevés dolog okoz nagyobb élvezetet az életben, mint az étkezés. 
Ez az egyik olyan ok, amiért érdemes volt erre a Földre születni."
/Dale Pinnock: Gyógyító konyha/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése