2019. november 20., szerda

Beth Kempton: Wabi Sabi


Útmutató a belső békéhez

Időről időre jó és hasznos a kezünkbe venni olyan könyveket, amelyek figyelmeztetnek a lelassulásra, az elmélkedésre, arra, hogy értékeljük, amink van, örüljünk a mostnak. Hogy tudjunk örülni csupán pillanatoknak is, megszokott szépségeknek és örömöknek. Hogy rá tudjunk csodálkozni és tudjuk értékelni azt, ami körülvesz bennünket és ami éppen van.

Hogy örüljünk a természetnek, a nap sugarának, egy szép felhőnek, egy lágy szellőnek, és ezeket az érzéseket bele tudjuk vinni az életünkbe, a munkánkba, az érzéseinkbe, hogy harmóniában éljünk a természettel, önmagunkkal és ezáltal a szeretteinkkel vagy úgy egyáltalán az emberekkel.


Az egész könyv tulajdonképpen a wabi sabi meghatározásának a keresése, körülírása, figyelemfelhívás a természet és a pillanat szépségeinek észrevételére és értékelésére. A wabi sabi valamiféle életérzés, ami a természethez és az ősi dolgok elfogadásához és tiszteleléhez kapcsolódik. Az élet és halál elfogadása egyszerre, megbékélni azzal, hogy minden mulandó, ezért az életet most éljük.

A wabi sabi a japánok filozófiája, életbölcsessége, amit Beth Kempton próbál nekünk nyugatiaknak elmagyarázni, átadni. Beth japán nyelvből szerzett diplomát, sok évet tanult és élt Japánban, amit második hazájának tart.

Mindenféle japán tevékenységbe belekóstolt, tanult papírkészítést, virágrendezést, kerámiakészítést, gyakorolta a kalligráfiát, a teaszertartás és a szövés mesterségét is. Sőt, saját műsort is vezetett egy japán kábeltelevíziónál.

"A wabi sabi a japánok esztétikai érzékének és gyengéd természetének az egyik alapeleme. Egy olyan világnézet, amely meghatározza egész élettapasztalatukat, noha nemigen beszélnek róla. Hatása mindenütt tapasztalható, de sehol sem látható. Ösztönösen tudják mit jelent, de kevesen képesek megfogalmazni. A wabi sabi lenyűgözően titokzatos. Azt ígéri, hatalmas bölcsességeket súg mindazok fülébe, akik képesek lelassítani, hogy feltárják titkaikat, és nyílt szívvel közelednek hozzá."

A könyv tulajdonképpen gyakorlati információkat és ötleteket fogalmaz meg arról, hogyan érjük, érhetjük el a tökéletlenség elfogadását, hogyan tudjunk másféle nézőponttal közeledni saját magunkhoz,  legyen a saját életünk a legfontosabb, ne vállaljunk túl sokat, ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz, ne foglalkozzunk azzal, hogy mit mondanak mások a mi életünkről és tetteinkről.

Ezt a szemléletet valószínűleg sokan próbálják magukénak tenni, és talán egyre több embernek sikerül is, ugyanakkor mégis egyre nagyobb a mai világunkban a nyomás, hogy a tökéleteset mutassuk kifelé, mindegy hogy tulajdonképpen az nem is a mi életünk.

A wabi sabi a lelki béke, az elégedettség felé irányító gondolkodásmód. Tudjuk becsülni az egyszerűséget, a szerénységet, a mértékletességet, legyünk hálásak azért, amink van és ami körülöttünk van. Ne ítélkezzünk, nézzük más szemmel a világot, tudjunk megbocsátani, kísérletezzünk a szívből jövő egyszerűséggel.

A wabi sabi és a természet nagyon szoros kapcsolatban áll egymással, ez egy nagyon fontos eleme a wabi sabi megértésének. Erdőterápiás foglalkozások eredményei bizonyítják, hogy a természet mennyire fontos és jelentős szerepet tölt be az ember életében, milyen változásokat hozhat a lelkében.


Mielőtt a wabi sabi teljesen magába szippantana, visszatérek Beth Kempton könyvére. Örülök, hogy a wabi sabi segítségével felidézhettem ezeket a fontos dolgokat és hálám Beth Kemptonnak, hogy egy egész könyvet szentelt ennek a szinte megfoghatatlan, meghatározhatatlan jelenségnek.

Ugyanakkor Beth beszámolója a saját életéről, a saját útjáról itt-ott kuszának tűnt, benne is volt, meg nem is. De mivel nekem nagyon tetszik a wabi sabi a maga teljes valójában, így azt mondom, hogy ez a könyv a maga tökéletlenségében úgy jó, ahogy van.  Bárkinek javára válik, vagy ad egy kis plusz töltetet, pozitívat, szépet és jót a napjaihoz, az életéhez.

- Bea -

"A rugalmasság erő. Légy olyan, mint a bambusz!"
*****
"A változás elkerülhetetlen, így nincs értelme a múltba vagy a jelenbe kapaszkodni. 
Légy nyitott! Életed itt és most zajlik."

*****
"Senki sem állítja, hogy a kudarc könnyű. 
De a jó hír az, hogy mi dönthetünk, mit kezdünk vele."

*****
"Úgy vagy tökéletesen tökéletlen, ahogy vagy."

*****
Az erdőt nem érdekli, hogyan áll a hajunk. 
A hegyek sem indulnak meg beosztásunk hallatán. 
A folyókat sem állítja meg, hogy hány követőnk van a közösségi médiában, 
mekkora a fizetésünk, vagy milyen népszerűek vagyunk. 
A virágok virágoznak, attól függetlenül, hogy hibázunk-e vagy sem. 
A természet csak létezik, és úgy fogad minket, ahogy vagyunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése