2019. október 11., péntek

Tanja Dusy: Smörgas


Már egy jó ideje megérkezett hozzám ez a szépséges és finomságokkal teli könyv, mondhatnám azt is, hogy igazán nekem való, mert szeretek gyorsan összedobni valamit, és ebben a könyvben csupa ilyen összedobni való receptet találhatunk. 

A smörgas a svédek "találmánya", ami tulajdonképpen vajas kenyeret jelent, a mindenféle finomságokkal és szépségekkel telepakolt asztalt, tálat smörgasboardnak nevezik, ami a svédasztal megfelelője. 


Ami annyit jelent, hogy az asztal előre meg van pakolva mindenféle finomságokkal, szendvicsekkel és rágcsálnivalókkal, mindenki azt és annyit eszik, amennyit akar, ezáltal a házigazda is nyugodtan leülhet a vendégek közé és nem kell szaladgálnia, nem kell kiszolgálnia őket, hanem ő is aktív részese a társaságnak, nyugodtan beszélgethet és falatozhat a többiekkel. 


A nyugodt, kellemes étkezés kapcsán nem biztos, hogy a skandináv országok jutnának eszünkbe, de a dán hygge és a svéd lagom megismerése után talán már nem lepődünk meg a smörgas megjelenésén. 

Smörgasboard készítésekor hagyományosan hideg ételek, így sajtok, felvágottak, halak, sütemények, édességek kerülnek a deszkára, mert a boardot ma már szó szerint értelmezik, és deszkára elkészített finomságokat tálalnak fel. 


Manapság ezek a deszkák nagyon színpompásak, nagyon egészségesek, akár húsmentesek is lehetnek, a deszka nagy részét zöldségek és gyümölcsök teszik ki, amiből nyugodt lelkiismerettel lehet bármennyit eszegetni. 

A látvány mellett a könyv receptekkel és rengeteg ötlettel ajándékoz meg bennünket, vannak ünnepi alkalmakra készíthető deszkák, mint a húsvéti és karácsonyi deszka, de találunk nyárias-mediterrán, zöldségmártogatós és mini sajtos deszkát is. 


Amikor vendégeket várunk és egy szépen megpakolt deszkát készítünk, érdemes a hűtőszekrénybe vésztartalékot bekészíteni, hogy gyorsan pótolhatók legyen az elfogyott elemek. Egy kis olajbogyó, egy kis sajt, koktélparadicsom, uborka, felszeletelt sonka és szalámi, ezekkel a finomságokkal gyorsan újra fel lehet tölteni a deszkát. 


Sokféle stílusú smörgas elkészítését megismerhetjük, avagy kaphatunk hozzá segítséget, találunk itt olasz deszkát, spanyol tapas deszkát, görög és skandináv deszkát, provence-it, keletiest, egzotikus ázsiait, szivárvány deszkát, szuperzöldet, nyárit, őszit, télit, édeset, sörkert deszkát és mindezekkel együtt sok-sok receptötletet szendvicsekre, krémekre, mártogatósokra, sós és édes rágcsálnivalókra. 

Jó néhány ételt kinéztem én is, amiket szeretnék kipróbálni, a Megfőzünk mindent is! elnevezésű új rovatunkban szerepel majd egy-két recept ebből a könyvből.

Az biztos, hogy ha a Smörgasból szeretnénk valamit elkészíteni, nem lesz könnyű dolgunk, mert nagyon sok finomság és szépség van ebben a könyvben, elég nehéz lesz a választás.

- Bea -

A könyvet IDE KATTINTVA meg is rendelhetitek. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése