2019. október 14., hétfő

Dallos Zoltán: Alkalmazottból vállalkozó

Tedd meg az első lépést, hogy végre azt csinálhasd, amit szeretnél!

Van-e olyan ember, aki nem szeretne azzal foglalkozni, amit szeret? Nem szeretne abból megélni, amit szívvel-lélekkel végez, amihez ért? Valószínűleg vannak már jó néhányan, akik így is élnek, de nagyon sok ember csak álmodozik arról, hogy milyen jó lenne, ha....

Nekik szól ez a könyv. Akik sok-sok vagy csak néhány év alkalmazotti lét után szeretnének váltani, szeretnék a saját álmaikat, terveiket megvalósítani, azt csinálni, amihez a legjobban értenek, vagy amit a legjobban szeretnek, talán a hobbiból lehet vállalkozási forma, később akár megélhetési forrás is.


Saját tapasztalatból is mondhatom, hogy a vállalkozó lét kétoldalú dolog. Egyrészt keményen kell dolgozni, hogy úgy menjenek a dolgok, ahogy szeretnénk, hogy a vállalkozás működjön és biztosítson megélhetési forrást, felelősségteljes és megbízható gondolkodást kíván, másrészt megszabadulunk attól, hogy azt csináljuk, amit mások mondanak, legyen az főnök, vagy csak egy okoskodó kolléga, akkor megyünk el szabadságra, amikor szeretnénk, vagy amikor szükséges, és nem kell tíz másik kolléganő nyaralási terveitől függeni a saját terveinknek, és nem utolsósorban az érzés, hogy a saját tudásoddal, a saját alkotásoddal érsz el valamit. Ha működik a vállalkozásod, az egy elismerés, egy visszaigazolás arról, hogy jól csinálod. És főként nagy szabadságot ad az életedben és a munkádban egyaránt.

Dallos Zoltán könyvéből nagyon sok inspiráló gondolatot és tanácsot kapunk arra vonatkozóan, hogyan induljunk el a vállalkozói lét felé, saját vállalkozásain, sikerein és kudarcain keresztül mutatja meg a saját egyéni útját. Erősen tudatosítva azt, hogy a kudarcok is hozzátartoznak a vállalkozó léthez, mint ahogyan az élethez is, és a kudarcok vezetnek el a sikerekhez, mert azokból tanulunk, tehát egy kudarcból azt a tanulságot lehet és kell levonnunk, hogy álljunk fel és menjünk tovább, kezdjük újra. 

A szerző elmondja, hogy 
"Tisztában vagyok azzal, hogy nincs új a nap alatt. Én sem szeretném azt sugallni, hogy az Alkalmazottból Vállalkozó című könyvben feltalálom a spanyolviaszt. Nagyon jó szakkönyvek, elérhetők többek között a marketing, vezetés, közösségépítés témában, amelyek lefektetik a fontos alapelveket. A saját könyvemmel nemcsak az volt a célom, hogy egy kötetben minél teljesebben bemutassam a vállalkozóvá válás kihívásait, hanem hogy a saját történetemmel is szemléltessem, hogyan valósítható meg mindez. Az én tapasztalataim nem különlegesek vagy kiemelkedők - olyan történet ez, amelyhez hasonlót mások is átélhetnek."

A fenti gondolatok miatt is nagyon szimpatikus Dallos Zoltán könyve, nem azt ígéri, hogy ő megmondja a tutit, hogyan lehet mindenkiből vállalkozó, méghozzá sikeres vállalkozó, hanem vállalva a saját hibáit és tévedéseit, elmeséli, hogy ő milyen úton haladt, mit tett azért, hogy vállalkozóvá válhasson. 

Bemutatja azt a szemléletmódot és életfelfogást, ami szükséges egy hosszútávon működőképes, sikeres vállalkozáshoz. Módszereket, gyakorlatokat olvashatunk arról, hogyan legyünk produktívak és hatékonyak, hogyan őrizzük meg pozitív hozzáállásunkat a vállalkozásunk érdekében. De ha már a megőrzésnél tartunk, akkor el is kell kezdeni, és ehhez is nagyon sok hasznos információt, tanácsot, ötletet kapunk a könyvben, megmutatva, hogy milyen kezdeti akadályokba ütközhet egy újdonsült vállalkozó, hogyan legyen hiteles, önazonos, miből merítsen önbizalmat és milyen viselkedéssel és hozzáállással tudja elnyerni az emberek, leendő ügyfelei bizalmát. 

Alapelvek a közösségi média használatához, a személyes márka kialakításának elvei és lépései, esetleges üzlettársak, virtuális munkatársak kiválasztásának szempontjai, közösségépítés, workshopok, konferenciák, közösségi irodák, Mastermind csoportok - ezek a témák kivétel nélkül nagyon érdekesek voltak, nekem bizony újat is mondtak. 


Nem gondoltam, hogy egy tulajdonképpen szakkönyvnek tűnő könyvet a vállalkozásról ennyire izgalmasnak, hasznosnak és olvasmányosnak fogok találni, de így történt. Ami még megfogalmazódott bennem olvasás közben, hogy tulajdonképpen magánemberként is teljesen inspiráló, még úgy is, hogy nem akarunk vállalkozást indítani, mert önbizalomnövelő és megerősítő, valamint a hétköznapokban is használható motiváló gondolatokat, tanácsokat és gyakorlatokat találunk benne. 

Bea -

"(...) a kudarc a siker része, és ne adjuk fel, amikor  az első pofonokat kapjuk."

*****
"Válts bátran! Az a legnagyobb veszély, ha valaki beleragad a megszokottba."

*****
"Az a vágy, hogy sokat keress, nem fog átlendíteni a vállalkozói lét 
nehézségein és buktatóin. 
Ennél mélyebbről jövő indíttatásra van szükség. 
Ha tehát főleg a pénzért vágnál bele, inkább keress egy jól fizető állást!"

*****
"Vésd eszedbe: a negatív megjegyzés sohasem rólad szól, hanem arról az emberről, 
annak az embernek az élethelyzetéről, aki ezt a megjegyzést teszi."

*****
"Hiszek abban, hogy bármilyen kihívással találom magam szemben, 
meg tudok neki felelni, és az élet támogatni fog ebben."

*****
"Bíznod kell abban, hogy a pontok összekapcsolódnak valahogyan a jövőben. 
Bíznod kell valamiben - a megérzéseidben, a sorsban, 
az életben, a karmában vagy bármiben."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése