2019. július 17., szerda

EFOTT 2019


Július 13-án, szombaton délelőtt ismét felkerekedtünk, hogy nyári fesztiválkörutunk második állomásán részt vegyünk, cél Velence és az EFOTT volt. Minden együttérzésem a velencei lakosoknak, amiért, ha csak néhány napra is, de minden évben elviselik a fesztivállal járó felfordulást, a mindenhol parkoló autókat, a mindenhol jelen lévő fesztiválozókat.




Délután 3-4 óra körül érkeztünk, ekkor még nem volt hatalmas tömeg, bár a bejáratnál és a pénzfeltöltőhelynél már sorba kellett állni. Kiváltottuk a fesztiválkártyát, töltöttünk rá némi pénzt, és kezdődhetett a buli.




Nagyon tetszett a fesztivál helyszíne, közvetlenül a Velencei-tó partján, így ha éppen nem koncerteken voltunk, vagy ettünk-ittunk, akkor békésen, nyugisan lehetett üldögélni a parton, a rengeteg nyugágy egyikében és élvezni, hogy lazíthatunk, nincs semmi dolgunk, csak az, hogy jól érezzük magunkat.








Az ételek és italok legalább egy kategóriával olcsóbbak voltak, mint a Balaton Soundon, és elég jó választék volt mindenből. Délután még szinte sehol nem kellett sorba állni, de 8 óra környékén már hatalmas tömeg hömpölygött a fesztivál bejárata elé, ahol több sorban állva lehetett bejutni. A csomagátvizsgálás és motozás ellenére viszonylag gyorsan ment a bejutás.




Most már azt is tudjuk, hogy az idei EFOTT rekordot döntött, közel 120 ezren vettek részt a Velencei-tó mellett rendezett fesztiválon, a legnagyobb látogatottság szombaton volt, nagy húzóerőt jelentett Majka, a Tankcsapda és a Scooter.


A bejárat előtti téren mindig telt ház volt.

8 óra előtt folyamatos emberáradat tartott a bejárat felé




A tömeg nagy volt, barátságos, az életkori szórás nagyobb volt, mint pl. a Soundon, itt 15-16 éves alsó korhatártól 70 feletti fesztiválozókat is láttam, így mi a középmezőnyben nem lógtunk ki a sorból.

Köszönjük, hogy ott lehettünk, jó élményekkel és érzésekkel jöttünk el, szívesen megyünk jövőre is. Ha még nem voltatok egy fesztiválon sem, ajánlom az EFOTT-ot, nagyon jól átadja úgy általában a fesztiválok hangulatát.

Volt ugye tömeg, volt sok sör és koktél (meglepő módon az alkoholmentes sör hamar elfogyott, rendesen keresgélni kellett, hogy hol lehet még kapni), voltak vicces esetek és beszélgetések, voltak tombolások a koncerteken, voltak üldögélések, volt sár, és sorban állás a tojtojok előtt. 

Tankcsapda, 30


Köszönjük, fiúk! 



- Bea -



Első fesztiválom az Efott volt, még a Debrecen melletti Vekeri-tónál. Idén a újra eljutottunk. Elég húzós hetem volt előtte a melóban, úgyhogy úgy indultam neki, hogy ez lesz a jutalom a hét végére. Semmi konkrét, csak elleszünk, nézelődünk, ha úgy hozza, csápolunk, bólogatunk, ugrálunk. 

Sajna az az email, amiben a parkolóhelyet kellett külön igényelni (az előzőekből nekünk az jött le, hogy a sajtójeggyel az automatikusan jár), az nem érkezett meg hozzánk, ezért azzal kellett kezdeni, hogy gyorsan parkolóhelyet találjunk, ami szombat délután lévén nem volt egyszerű feladat. Szerencse, hogy a kis Punto, szinte bárhova befér, kb 3 perc sétára a bejárattól, találtunk is egy nett kis helyet. (Ehhez azért nagy szerencse kellett - megj: Bea)

A bejáratnál váltottunk fesztiválkártyát, mivel hasonlóan a  többi fesztiválhoz, az EFOTT is készpénzmentes. Én ezt, a korábbi fesztiválos tapasztalataim alapján jó dolognak tartom. Ha félsz, hogy elhagyod a kártyád, akkor kérhetsz karszalagot is. Az is kiderült, hogy regisztráció után tulajdonképpen úgy használhatod, bárhol, mint egy rendes bankkártyát.

Rövid motozás, hasitasiba szimat, táskába turkálás után már bent is voltunk. A terület nagy. Elkezdtük felfedezni. Tulajdonképpen a  kajás, piás standok azok olyanok, mint bárhol máshol, volt itt is fodrász, katapult, bungee jumping, valamint volt a Mercedesnek is standja, ahol ha jól láttam, körbenézhettél az aktuális állások közt, valamint volt külön karrierstand is (már nem tudom, hogy milyen fantázianévvel). Ez az, amiben az egyik egyedisége rejlik az Efott-nak, hogy nem csak szórakozni tudsz, de ha elég józan tudsz napközben maradni, akkor lehet, hogy megcsíped álmaid melóját. Csak el ne felejtsd beírni a telefonodba, nehogy másnap semmire ne emlékezz. 






Az a durva, hogy közönségünk is lett a végére. :D Hozzá kell tenni, hogy a saját számunkat doboltam el és
tetettem be a lányokkal, ha kíváncsiak vagytok, Youtube-on megtaláljátok: The Tinkers Really love you.


Ezen kívül volt kvíz, vetélkedő, lehettél sztár egy dal erejéig (én be is ültem kicsit a dobokon pirickálni. Itt meg is köszönném a két, félig bőrben mulatozó rocksztár kollégának, hogy beugrottak mellém léggitározni), ha bírtad a hűvöset, akkor talán még a csúszdára is felmehettél, kitelepült a Lidl, a Máv, az Eon, a telekom, meg még mittudoménmég ki.

Itt már kigyulladtak a hangulatos esti fények

A Soproni dóm


Eljött az evés pillanata is, de előbb egy kávé, aminek persze volt külön kocsija. Egy jófajta fekete leves után jöhetett az étel. Húst nem fogyasztó lévén sem kellett a sült krumplee-t választanom, mert 2 helyen is árultak vega kaját.


Kis punnyadás, aztán már el is kezdődtek a zenei programok. A Tankcsapda volt, az amin mindenképpen ott szerettem volna lenni. Meg is volt, igaz nem hallgattuk végig, csak pár dalt, aztán elnéztünk más színpadokra is. Minden helyszín megtelt, minden fellépőnek megvolt a maga masszív közönsége, ezért úgy gondolom senki nem távozhatott rossz szájízzel. 







Kivéve talán az a lányt aki pár méterre tőlünk, leltározta az aznap elfogyasztott ételt és italt. Koncertek végeztével jöhettek a Dj-k. Azt szomorúan tapasztaltam, hogy a minimalos technos vonalat, az ottlétünk alatt senki nem erőltette, de úgy tűnt, hogy emiatt csak mi búslakodtunk picit.



Fél kettőkor elindultunk, hogy felvegyünk valami vastagabb gúnyát, de mikor beültünk a kis autónkba, már nem nagyon akaródzott megint nekiindulni. (bár én még tettem rá egy kísérletet, de hamar beláttam, hogy jobb ha maradunk)



Összegezve azt tudom mondani, hogy a fesztiválélmény megvolt, kivettük belőle a részünket, és talán adtunk is hozzá egy kicsit. A pultnál jófej fiatalokkal váltottunk néhány mondatot, alapjában véve mindenki rendes, segítőkész, jókedvű volt, ami a nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csak ajánlani tudjam, hogy aki még nem volt, az jövőre mindenképpen menjen el az Efott-ra.

- G. -



Idézetek, avagy elcsípett mondatok az EFOTT-on:


- Ez is jó feeling, ba..d meg!
(Egyik fiú a másiknak, miközben elszáguldottak mellettünk.)

- Ó, de mi mindennap ge.i jól néztünk ki!
(Lányok beszélgettek egymással.)

- Szavad ne legyen, mádre!
(Egyik lány egy másiknak.)

- Józanul is ilyen hülye vagyok, szóval tökmindegy.
(Nem színjózan leányzó egy ismerkedés kezdetén. )

- Menjünk, h.gyozzunk egyet ott hátul!
(Egyik fiú a másiknak. Hogy hol a hátul, az jó kérdés.)

- Egyrészt k.rva részeg vagyok, másrészt k.rva öreg.
(kb. 25 éves fiú, egy 18 év körüli lánynak)

- Minden fesztiválon ott vagyunk. Ez basic.
(Két fiú nekünk, akiknek mégegyszer köszönjük a léggitározást.)


Képek még:



Egy kis pihi az esti buli előtt. 


Pihi egy kicsit jobb helyen. 


A Tortugával már kora délután el lehetett kezdeni a ráhangolódást.


Én nem láttam egy lecsúszót sem, de kicsit hűvös is volt hozzá.


Gyengéim a veteránautók. 

Ez az oldal volt a nyugalom szigete

Távolban egy kék-pink vitorla

Ezek a gumiabroncs fotelek nagyon tetszettek.
















A telefontöltő pontokon is mindig teltház volt.

Rongyláb Johnny a Muzsika Házában folkzenére ropja. 

Ez még mindig a Muzsika Háza, folkzenével.

Ő nem tudom milyen táncot ropott, egyet jobbra, egyet balra, egyet hátra, egyet előre. 
Valamiféle esőűző lehetett.







2 megjegyzés: