2019. július 18., csütörtök

Dr. Sylvia Tara: A zsír titkos élete


A zsír több, mint hiszed. A zsír nem szükségszerűen ellenség. Nem olyan rossz dolog, mint amilyennek látszik. Az új kutatások azt állítják, hogy nélkülözhetetlen hormonokat választ ki, számtalan életműködésben fontos szerepet játszik, betegségektől óv meg minket. Annyira fontos dolog, hogy őssejtjeink is képesek zsírsejteket előállítani, függetlenül a táplálékbevitelünk mennyiségétől. 

Ezt állítja könyvében Sylvia Tara biokémikus, aki esettanulmányokon és kutatások ismertetésén keresztül mutatja meg nekünk könyvében a zsír szerepét szervezetünkben,  a valódi természetét, állítása szerint a zsír egy olyan endokrin szerv, amely megfelelő mennyiségben nélkülözhetetlen az egészséges élethez.


Ebből a bevezetőből láthatjuk, hogy nem egy fogyókúrás könyvet kapunk, amiből azonnal megtudjuk, hogyan lehet lefogyni, hogyan szabadulhatunk meg a zsírunktól, hanem a zsír természetét ismerhetjük meg, a fontosságát, a szükségességét. 

És közben mégis elindulhatunk azon az úton, amelynek a végén megszabadulhatunk a zsírpárnáinktól, mert megtanuljuk, hogyan működjünk együtt a zsírunkkal úgy, hogy mindenki jól járjon. A zsír nagyon sok jót tesz velünk, azaz az emberi szervezettel. 

A könyvben Tara is elmeséli saját történetét, hogyan sikerült veszíteni súlyából, de rajta kívül nagyon sok eseten keresztül láthatjuk, hogy a zsír csökkentése nagyon sok mindentől függ. Ami működik az egyik embernek, nem biztos, hogy fog működni a másiknak is. Ahogy vannak magasabb és alacsonyabb emberek, kopaszok és dús hajúak, úgy vannak olyanok is, akik sokkal könnyebben híznak el, mint mások. 

Megtudjuk, hogy a zsír tárolja azt az energiát, amely a mindennapi dolgokhoz szükséges, a járáshoz, a beszédhez, a futáshoz, alváshoz. De nem csak egyszerű energiaraktár, hanem lehetővé teszi a nemi érést, illetve a nemi szervek működését, erősíti a csontjainkat, az immunrendszerünket és az agyunk méretére is hatást gyakorol.

Elsősorban a zsír biológiáját ismerjük meg a könyvből, és emberek esetein keresztül, megtudjuk azt is, hogy nem csak az evéstől hízhatunk el, hanem baktériumoktól és vírusoktól. A zsír mennyisége és viselkedése függ az életkorunktól, minél fiatalabbak vagyunk, annál jobban viselkedik. 

Jó tanácsokat kapunk a szerzőtől azt illetően, hogyan küzdhetünk minden nehézség ellenére a zsírunkkal, hogyan érhetjük el az ideális zsírmennyiséget, ami még nem egészégtelen. A könyv az olvasmányos és a tudományos stílus határán egyensúlyoz, volt olyan információ, ami nekem túl sok volt, vagy inkább nem volt számomra sokat mondó, mert inkább tudományos volt, mint érthető. :D


A mindent megoldó nagy titokra azért ne számítsatok, mert nem is ezt ígéri a könyv. Mindössze a zsír titkos életét ígéri és azt meg is kapjátok, ha végigolvassátok ezt a könyvet, a zsír megléte és természete nem lesz többé ismeretlen számotokra. 

Nagyon hasznos és informatív könyvnek tartom, sok hasznos dolgot megtudtam a zsír és a szervezet kapcsolatáról, mint ahogyan azt is, hogy az akaraterőnkre, kitartásunkra és elszántságunkra továbbra is szükségünk van ahhoz, hogy zsírunkat megfelelő mennyiségre tornázzuk le. 

- Bea -




"Több, mint 78 millió amerikai számít elhízottnak, további milliók pedig túlsúlyosnak. 
Németország fele is súyproblémákkal küzd, ám e téren az Egyesült Királyság, 
Magyarország vagy Ausztrália sem  áll sokkal jobban."

*****

"Évszázadokon át úgy tartották, a zsír nem más, mint a fölösleges tápanyag raktára. 
Ha sokat eszel, elhízol, ha éhezel, lefogysz. Ennyi és semmi több. Mára világszerte 
kutatások ezreit végezték el, ami fényt derített arra, hogy a zsír nem egyszerűen háj 
- összetett, dinamikus, a szervezettel folyamatos kölcsönhatásban álló endokrin, 
vagyis belső elválasztású szerv. Egészséges működése pedig élet-halál kérdése. 
Annyira fontos, hogy a természet már akkor elkezdi bennünk felépíteni, 
amikor még az anyaméhben lakott."

*****

"Rengeteg, önmagában jó szándékkal összeállított diéta létezik, 
ám ezek semmit sem érnek, ha képtelenek vagyunk őket betartani. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése