2019. július 3., szerda

Cristin Morgan: Hímzés kereten


20 modern hímzésötlet

Ismét egy gyönyörű kreatív könyvre bukkantam, ami a hímzést iránti rajongóknak ad új ötleteket, csodás látnivalókat, tippeket, tanácsokat. 

Már nem emlékszem, mi volt az első alkotásom, de arra igen, hogy korán megismerkedtem a hímzéssel. Nagymamám nagyon sokat és nagyon szépen kézimunkázott, anyukám pedig hímezni való mintákat "nyomott elő", nem is tudom pontosan hogy nevezik ezt a tevékenységet. 

Nagyon érdekes volt, szerettem nézni, ahogy a pauszpapírra megrajzolt mintát gyors mozdulatokkal egy tűvel egyforma távolságban kilyukaszotta, majd az elkészült sablonon keresztül, denaturált szesz és valamilyen festékanyag segítségével az anyagra varázsolta a mintát. 


A lényeg, hogy a hímzés szeretete már nagyon korán belém ivódott, és azóta is szeretem művelni, kisebb-nagyobb kihagyásokkal tűt és cérnát ragadok és alkotok valamit. Ezért minden hímzéssel foglalkozó könyvnek nagyon örülök. 

Ez a könyv egy hímzésrajongó lány gyűjteménye, aki középiskolás korában vált e hobbi megszállottjává, elmondása szerint egyszerűen elvarázsolta a hímzésben rejlő rengeteg lehetőség, a csoda, miszerint az anyagra rajzolt minták megelevenednek a hímzés után. A kreatív megnyilvánulási formán kívül terápia és örömforrás is számára a hímzés. 

Ebben a könyvben modern hímzésmintákat találunk, dekorációként és újszerű felhasználásra. Gyönyörű, élénk színek, változatos minták állnak rendelkezésünkre, hogy belevethessük magunkat az alkotásba.

A könyv egyaránt segít a hímzéssel most ismerkedőknek, és ötleteket ad a hímzést már haladó szinten művelőknek is. Mint minden kreatív könyv elején, úgy itt is, az eszközök és alapanyagok felsorolása és ismertetése történik, a hímzőfonalak fajtáinak bemutatása, a hímzésre alkalmas anyagok és hímzőtűk ismertetése.

Segítséget és tanácsokat kapunk az ollók kiválasztásához és használati területeihez, a hímzőkeretek használatához, valamint további hasznos eszközöket ismerhetünk meg, mint például a rojtosodást gátló folyadék, vagy a kifordítópálca. (Ezeket azért emeltem ki, mert én még nem hallottam róluk.) Az eszközkészlet megismerése után jöhetnek a minták.

Imádom őket, és itt már nem is nagyon tudok mit írni róluk, beszéljenek inkább a képek.


Ez a hello felirat nagyon sokféleképpen variálható, fehér alapon élénk színnel egy vidám, figyelemfelkeltő hatást érünk el vele, de ha ugyanezt egy fekete háttérre hímezzük, akkor már egy sokkal bohémabb, de színtől függően akár elegánsabb hatást is elérhetünk vele. Pasztellszínekkel is el tudom képzelni, egy babaszobában vagy egy nappaliban. 


A Vadvirágok címet viselő alkotás igazán szemet gyönyörködtető, érdekessége pedig az, hogy különböző öltéstípusokkal készült, ami a sok színnel együtt egy élénk színekben ragyogó nyári mezőt varázsol elénk.

Ezek a szivárványok is nagyon hangulatos és eredeti alkotások, a kilógó rojtok pedig különlegessé teszik a képet. 

A hímzett monogram egyszerre elegáns, bohém és fiatalos. Ajándéknak is kiváló, de ünnepi dekorációnak is tökéletes. 

A döngicsélő méhecskék is nagyon cukik és nem tűnnek nehéznek. 


Hímezhetünk kacsintó párnát, kaktuszos textiszalvétákat, készíthetünk hímzett kaspókat. 


Díszíthetünk hímzéssel ruhadarabokat, ezáltal teljesen egyedivé tehetjük, arról nem beszélve, hogy egy megunt ruhadarabot újra életre kelthetünk.


Készíthetünk filckitűzőket és vászontáskát, de tulajdonképpen bármit kihímezhetünk, az alkotásnak tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. 


A könyv végén technikai tudnivalókat és öltésgyűjteményt találunk, ami világosan, érthetően elmagyarázza az egyes öltésfajtákat, majd a legvégén a mintagyűjteményt, amiről egyszerűen átmásolhatjuk a saját textilünkre a hímezni kívánt mintát. Az utolsó oldalon egy borítékban felvasalható motívumokat is találunk, ami megkönnyíti a minta felvitelét.


A Hímzés kereten kezdőknek és haladóknak is egyaránt használható, modern, színes, vidám, változatos mintáival garantáltan meghozza a kedvet az alkotáshoz, és ad jónéhány ötletet.


Bea

A könyvet IDE KATTINTVA rendelhetitek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése