2018. december 3., hétfő

Wéber Anikó: Ragacs, a hős kismacska


Szerintetek mit választ egy kismacska: vaníliapudingot vagy  paradicsomos húsgombócot? Hmmm... nem sokáig gondolkodtam, én arra tippeltem, hogy egy kiscica csakis a vaníliapudingot választaná. Hát nem jól gondoltam!

Éppen ezért jó ez a könyv, mert egy kicsit ellátogathatunk cicavilágba, és sok dologról megtudhatjuk a cicák véleményét arról, amit mi, emberek máshogy gondolunk. Például azt is, hogy Ragacs szerint két jó dolog közül nem jó választani. Ezért nem is kell, hanem fel kell falni mindkettőt. 


Hogy ennek jó vége lesz-e? Kiderül Ragacs történetéből, mint ahogyan még nagyon sok minden más is kiderült. Az is, hogy elfelejtette az anyukája szülinapját, de még nincs veszve minden, gyorsan elindulhat ajándékot venni. Végigjárhatjuk vele a Macskák szigetén a cicáknak való  boltokat és segíthetünk ajándékot keresgélni cicamamának. 


A Macskák szigete nem unalmas hely, van itt Kandúr Kocsma, ahol a legjobb minőségi tejet és kakaót lehetett kapni az egész szigeten, a Miú cukrászdában nagyon finom krémessel várták a macskahölgyeket, de a Cifra Cicafodrászat segített megszépülni is a hölgyeknek.


Van itt Masni Bolt, Egerésző Húsbolt, Tappancs Vadászfelszerelés és Pihe-puha Párnaüzlet. Ragacs mindenhová benézett, de vagy az ajándék nem volt megfelelő vagy nem volt annyi pénze, vagyis macskakörme. Mert a Macskák szigetén a macskaköröm a hivatalos fizetőeszköz. 

Hallhatunk a Surranók csapatáról, akik a sziget szélén élnek a Macskajaj tanyán és nem tanácsos a közelükbe menni. Ragacs is fél tőlük, de ezt nem ismerte be barátjának Lefetynek, hanem inkább úgy gondolta, hogy bebizonyítja, hogy ő bizony egy bátor kismacska.


Hogy elment-e a Macskajaj tanyára Ragacs? Szerintem sejthető a válasz. De ezen kívül választ kapunk arra a kérdésünkre is, hogy jár-e a Macskák szigetén a Mikulás, honnan hozta a futár az óriási kopott, barna fotelt, milyen a karácsonyi menü macskáéknál és Ragacs családját még nem is említettem. Ők is igen szeretetre méltó figurák. 

Egy aranyos mese Ragacsról, a kiscicáról, aki meglehetősen félősnek és bátortalannak érzi magát, de megtanulja leküzdeni a félelmét, a szerettei érdekében nem törődik vele, és a történet végére minden jóra fordul.

Ragacs éppen olyan, mint egy kis embergyerek, kíváncsi, szereti a nyalánkságokat, vannak barátai, iskolába jár, szeret játszótérre járni a nővérével és az anyukájával, bár kicsit félénk. Izgalommal várja a Mikulást, imádja a karácsonyt, szeret ajándékokat bontogatni és jó nagyot szundítani a pihe-puha párnáján. 

Aranyos mese, nagyon vidám és imádnivaló illusztrációkkal. Nem csak karácsonyra ajánlom, de most karácsony közeledtével tökéletes választás.

Bea


"Vaníliapuding vagy paradicsomos húsgombóc?"

*****
"A karácsonyi ünnepség nagy eseménynek számított a cicák szigetén is. 
Hetekkel korábban feldíszítették a nappalit piros masnikkal. 
Karácsonyeste pedig összegyűltek a cicák a főtéren, 
együtt vacsoráztak és fonalgombolyító  versenyt rendeztek."

*****
"Lapul... lapul... ákovics... ugrik! - adta ki a parancsot  Tigris, 
és Ragacs a felhúzható egérre vetette magát. Apa vadászni tanította. 
Ragacsnak fogalma sem volt, mit jelent az  ákovics
úgy gondolta, apa biztosan tudja."

*****
"- És milyen emberföld? Látni szeretném!
- Nekem nem tetszett. Csak egyszer jártam ott, 
amikor meglátogattam Frici bácsikádat.
Tele van óriási, égbe nyúló házakkal, 
és az emberek szúrós magas sarkú cipőben 
meg ormótlan bakancsban járnak. 
Veszélyes hely!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése