2018. december 6., csütörtök

Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül


Fa Nándor két felnőtteknek szóló könyve után a gyerekeknek is elmeséli kalandjait, amelyek egy Föld körüli utazásra visznek el bennünket. Nagyon izgalmas, érdekes utazás lesz ez, amit nem érdemes kihagyni. Fa Nándor egy igazi példakép, aki kitartásával, kemény munkájával elérte kitűzött célját, egy saját kezűleg épített hajóval kerülte meg a Földet.

A hajó neve Spirit, ami jó időben békésen hasít dagadó vitorláival a tengeren, kabinjából zene szól, versengve a szél hangjával, igazán idilli kép ez, egészen addig, míg nem történik valami váratlan fordulat. Amikor szükség van a hajós találékonyságára, lelki és fizikai erejére egyaránt. Az utazás egyik pillanatról a másikra változik békés, nyugalmas hajókázásból, életveszélyes kalanddá, amikor már a hajó és hajós épsége a tét.


A Kalandjaim a Föld körül megtörtént eseményeken alapul, amelyben olvashatunk kormányozhatatlanná vált hajóról, cápatámadásról, a rettegett Horn-fokról, különleges kultúrákról és állatfajokról, vulkánszigetekről, a Bermuda-háromszögről.

Nagyon sok érdekességet megtudhatunk a tengerről és a vitorlázásról, az útba eső érdekes városokról és más egzotikus, különleges helyekről. A tenger egyszerre csodálatos és nagyon veszélyes hely. A hatalmas, beláthatatlan kékség, a szél, a csend, a madarak, repülőhalak, cápák és a veszélyt okozó bálnák, amelyeket Fa Nándor igyekezett mindig elkerülni, mert elképzelhetetlen károkat okozhattak a hajóban. 

A Gibraltári szoroson való átkelés felemelő és kockázatos dolog, de amikor sikerül, akkor szabad az út az Atlanti-óceán felé. Fantasztikus érzés lehet egyszerre látni Európát és Afrikát. Átvitorlázunk az Egyenlítőn, amely nem egyszerű feladat, hatalmas a forróság, ez az a hely, amire azt mondják, hogy amerre a madár se jár, mert még az állatok is elkerülik. 

Amikor azonban estére lehűl a levegő, fantasztikus látványban lehet részünk, a naplemente gyönyörű, csodálatos látvány, ami nagyszerű kárpótlás a nehézségek után. Fa Nándor annyira érzékletesen írja le a kalandjait, a szépségeket és a nehézségeket egyaránt, hogy nem lesz olyan gyerek, akit érintetlenül hagyna ez a könyv.

Kalandregény ez a javából, vitorlásversennyel, meghibásodásokkal, küzdelemmel, nagyon sok érdekfeszítő új tudnivalóval. Ausztráliába is ellátogatunk, olvashatunk a kengurukról és a koalákról, megtudjuk, hogy milyen összetűzése volt Fa Nándornak egy emuval és hogy intézték ezt el, hogy a koala nem pehelysúlyú, a palackorrú delfinek közvetlenségéről olvashatunk és testközelből szemlélhetjük meg a hosszúszárnyú bálnákat. 

Gyönyörűbbnél gyönyörűbb tájakon járhatunk, izgulhatunk a viharokkal vívott kemény csatákban, és különös emberekkel ismerkedhetünk meg. Az élményt fokozza a régi poszterek stílusában készült illusztráció, ami Francois Denis francia karikaturista munkája.


Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlom ezt a könyvet, Fa Nándor egyszerű, szórakoztató stílusban meséli el kalandjait, melyben egy nagyszerű, kitartó embert ismerhetünk meg, aki fantasztikus hajóján körbevitorlázza a földet. 

Bea

"Az embernek sok minden eszébe jut, amikor magányosan vitorlázik az óceánon. 
Hogy honnét indult és hogyan jutott el idáig, mennyit dolgozott és milyen áldozatokat hozott ezért. Miközben a hajó halad a tengeren, kicsit te is utazol az emlékeid közt. Úgy is mondhatnám, hogy ilyenkor  egyszerre utazol kívül a világban, és belül az emlékeidben."

*****

"Ha hajózom, én nem szoktam vadászni a tengeri állatokra, 
még a repülőhalakat is inkább visszadobom a vízbe, ha véletlenül a fedélzetre pottyannak. 
Ehetőek lennének ugyan, ám sokkal több munkával jár az elkészítésük, 
mint amennyi hasznot hoz, ráadásul minden rettentő büdös lesz tőlük. 
Ezért inkább a saját készleteimre szorítkozom."

*****

"Új-Zéland olyan, mintha különböző vidékek legjobb részeiből rakták volna össze. 
Gejzírek, mint Izlandon; havas hegyvonulatok, mint az Alpokban vagy a Himalájában; 
füves lankák és alföldek, mint Skóciában vagy Írországban; 
erdőségek, strandok és működő vulkánok. 
Meg birkák. Rengeteg birka."

*****

"Nem tudom, ki adta a Csendes-óceánnak ezt a nevet, de elég becsapósra sikeredett. 
Ugyanis a Csendes-óceán egyáltalán nem csendes: gyakoriak a viharok és az erős szél, 
ami egy magamfajta vitorlázónak  persze kifejezetten hasznos.  
Ha jól ismered ezeket a vizeket, ki tudod használni a szelet és az időjárást, 
nem kell tartanod a Csendes-óceántól; 
de a gyakorlatlan hajósokra komoly veszélyek leselkednek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése