2018. december 11., kedd

Az Athenaeum Nagy Képes Kalendáriuma a 2019. évre

Már akkor nagy örömmel és rajongással lapozgattam a különböző kalendáriumokat, amikor kislány voltam. A Képes Kálvin kalendáriumok új példányát legalább annyira vártam, mint nagymamám, aki orrára csúszott szemüvegével, hogy azért felette kilásson, nagy igyekezettel véste bele a fontos dátumokat. Születésnapokra nem emlékszem, szerintem azokat fejben tartotta, hanem inkább olyanokra, hogy "naposcsibe vásárlás", "szántás", "dohányültetés" és egyéb kerti, háztartási dolgokat jegyzett fel benne. 

Utána én is megkaptam és végiglapozgathattam, nagy élvezettel nézegetve az ismeretlen konfirmandusok fényképeit és más egyházi híreket és eseményeket. Emlékszem még Kincses Kalendáriumra, Nők Lapja Évkönyvre, ezeket mind nagy örömmel forgattam már akkoriban is, amikor még a felét sem értettem. 


Nem tudom, vajon ezekből a korai rajongásaimból eredeztethető-e, hogy imádom a határidőnaplókat, a naplókat, a füzeteket, minden olyan dolgot, amibe jegyzetelni, írni lehet. Ha ehhez még hozzávesszük az olvasáshoz fűződő rajongásom, akkor azt hiszem nem kell tovább magyaráznom, hogy miért imádom az Athenaeum Nagy Képes Kalendáriumát.


Végre egy lapra kerülhettem Vámos Miklóssal. :)
Először is azért, mert csodaszép. Másodszor azért, mert egy kalendárium, amibe írni is lehet, és érdekes dolgokat, információkat is lehet találni benne. Harmadszor azért, mert nemcsak infókat olvashatunk benne, hanem rövidebb-hosszabb írásokat is tartalmaz, melyet nagyszerű írók alkottak: Vámos Miklós, Háy János, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Nyáry Krisztián és mások, akik maradjanak meglepetésnek.





Nagyon imádom benne a korabeli, 1908-as kiadású kalendáriumból idézett hirdetéseket, amelyeket ma már kissé megmosolygunk, de akkoriban ezek teljesen komoly dolognak számítottak. Megtalálható benne a kalendáriumokból nélkülözhetetlen mértékegység átváltós táblázat, olvasós és kávézós helyek listája Budapesten, segítség a kreatív íráshoz, könyvszakmai ki-kicsoda (írók, kiadói munkatársak, bloggerek), és a nagy kedvencem, egy könyves kihívás a 2019-es évre, melyben 52 különböző szempontból meghatározott könyvet olvashatunk el, mint pl. Olyan könyv, aminek nő a főhőse, Klasszikus gyermekkönyv, Több, mint 500 oldalas könyv, Egy vadidegen ajánlotta, A szerző monogramja megegyezik a tieddel és más hasonlóan érdekes szempontok szerint. 


Ezen a képen van néhány ismerős arc. És nektek? :) 
A könyv steampunk arculata is nagyon tetszetős, kívül-belül gyönyörű, a borítója dombornyomással készült, ahogy végigsimítom, érzem a szegecseket, a kidomborodó óraszerkezetet. A színe is csodaszép, arany és barna kombinációja, odáig vagyok érte. De a belső illusztrációja is nagyon szép, tökéletesen megidézi a gyűrött, megbarnult régi lapokat. 



Az kiadó egy 160 éves hagyományt élesztett újjá 2019-re ezzel a kalendáriummal. A legelső példányt az Athenaeum vállalatcsoport alapítója, a könyvesboltos, majd nyomdász és könyvkiadó Emich Gusztáv keltette életre, stílszerűen Emich Gusztáv Nagy Képes Naptára címmel 1859-ben, amely azon kívül, hogy határidőnaplóként is funkcionált, nagyon sok fontos információt tartalmazott, később Az Athenaeum Nagy Képes Naptára elnevezésre változott ez a cím. Ezt élesztette fel idén az Athenaeum Kiadó, ez lett a 160. évfolyam. 


Tartalmas, igényes, látványos és határidőnaplóként is nagyszerűen használható. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes. 
Itt találtok egy videót, Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó ügyvezető igazgatója tolmácsolásában a kalendárium ötletének megszületéséről, és magáról az elkészült kalendáriumról:

https://www.facebook.com/athenaeumkiado/videos/187188798876812/

Itt pedig belelapozhattok, és alaposan megnézhetitek:

https://www.lira.hu/landings/kalendarium_2019_belepillanto.pdf

Bea


2 megjegyzés:

  1. Gratulálok még egyszer, hogy belekerültetek!
    (a külleme tényleg szép, mondjuk nálam már az a kategória, hogy "bűn lenne beleírni" :D)

    VálaszTörlés