2018. június 29., péntek

Jodi Picoult: Ítélet

Egyik nap említettem a férjemnek ezt a könyvet, és ajánlottam, hogy olvassa el ő is. Kíváncsi vagyok, hogy egy férfira milyen hatást tesz, milyen érzelmeket vált ki belőle.
Azt is mondtam neki, hogy csodálom Jodi Picoult-t, Cecelia Ahern-t és Fredrik Backmant, amiért egymás után ilyen fantasztikus könyveket tudnak írni, és nem csak a téma az, ami miatt csodálni kell őket, hanem a stílus, ahogyan írnak.

Azért említettem éppen őket, mert Cecelia Ahern Lantmadarát most olvasom, Backman új könyve pedig a következő olvasmányom lesz, de a férjem, aki éppen most olvassa, ódákat zeng róla. 

Jodi Picoult ezt a könyvet 2001-ben írta, bő másfél évtized múlva került nekünk, magyar olvasóknak a kezünkbe, ennek ellenére, témáját tekintve, aktuálisabb nem is lehetne. Mondhatnám azt is, hogy ismét egy darázsfészekbe nyúlt Jodi, egy olyan darázsfészekbe, amely már tíz és húsz évvel ezelőtt is jelen volt és ma sincs ez másképp.

Ez a történet egy Salem Falls nevű kisvárosban kezdődik. Jack St. Bride, aki egykor egy leányiskolában tanított, életének egy nehéz időszaka után úgy dönt, hogy a kisvárosban marad. Addie Peabody kocsmájában köt ki, ahol megkapja a mosogatói állást.

Addie Peabody minden erejével a kocsmájára koncentrál, ahol nap, mint nap küzd ő is a saját démonjaival, és még édesapjára sem támaszkodhat ebben, mert neki is megvannak a maga problémái.

Élnek még fiatal lányok és fiúk is Salem Fallsban, egyedülálló apukák, ki a lányát, ki a fiát neveli egyedül. Van egy helyi rendőrőrs, van egy leggazdagabb vállalkozó, van egy parkolópályán lévő, sebeit nyalogató ügyvéd és mindegyikőjük bejár Addie kocsmájába, társaság, ital és finom falatok reményében.

Akár normálisan és nyugodtan is folyhatna az élet, mint Jack megjelenése előtt, ám az emberek kíváncsiak, gonoszak és rosszindulatúak. No nem mindenki, vannak jólelkűek, becsületesek, tisztességesek, szeretetre méltóak is.

Salem Falls egy olyan hely, ahol sötét titkok lappanganak, hazugságok és titkok, amelyek megülik az ember lelkét. Amelyek egyik pillanatban túlnőnek önmagukon és másik pillantban már visszafordíthatlan a helyzet. Ilyenkor jön a Jodinál már megszokott bírósági tárgyalás, ami mégsem egyforma sosem.

A történet felépítése zseniális, hiszen apránként megismerjük Jack St. Bride múltját is, Addie életének árnyait is, azt gondolom erős dolgokkal gyakorol ránk nyomást Jodi, mert a múlt eseményei mellett a jelenben is kemény dolgok történnek.


A  kitaszítottság, a megbélyegzés mélységeit mutatja meg ez a könyv, a szerelem és bizalom erejét,  és miközben végig bizonytalanságban tart. A végén, az utolsó mondatoknál azt veszed észre, hogy nem veszel levegőt, mert a legutolsó sorával is fejbevág ez a történet.

Hát mondom én, hogy Jodi Picoult zseniális! Ja, és azt még nem is mondtam, hogy nálam letehetetlen besorolást kap a könyv.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése